Ambasadorul SUA: Reducerea ratei de refuz pentru vize tine si de Guvernul roman

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:10
2953 citiri
Ambasadorul SUA: Reducerea ratei de refuz pentru vize tine si de Guvernul roman
Foto: ActMedia.eu

Problema ratei de refuz a vizelor SUA pentru Romania, care trebuie sa ajunga sub 3% pentru ca vizele sa fie eliminate, tine atat de SUA, cat si de Guvernul roman, fiind necesara educarea cetatenilor romani pe tema procedurii de obtinere a vizelor americane, a explicat ambasadorul SUA la Bucuresti.

"Rata de refuz a vizelor trebuie sa fie sub pragul de 3% pentru ca o tara sa poata fi inclusa in Visa Waiver. Eu cred ca aceasta problema a ratei de refuz este o chestiune care tine de noi si de Guvernul Romaniei pentru a educa publicul roman despre modul in care acest proces functioneaza", a punctat, in timpul primei sale conferinte de presa, ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein.

In plus, Gitenstein a asigurat ca a discutat despre aceasta perspectiva cu partea romana. "Am avut discutii cu Guvernul roman pe acest subiect si speram ca acestea vor fi utile. Obiectivul meu este ca in acesti trei ani pe care ii petrec aici sa existe un progres real", sustine ambasadorul.

De altfel, ministrul Cristian Diaconescu a declarat, dupa vizita efectuata in SUA in prima parte a anului, ca Ministerul de Externe cauta o formula pentru a sprijini cetatenii romani sa-si imbunatateasca o capacitate de a completa cat mai corect formularele pentru obtinerea vizelor SUA, rata de respingere fiind singurul aspect problematic pentru eliminarea vizelor americane.

"Statele din jurul Romaniei, cum ar fi Ungaria, au reusit sa intre in programul Visa Waiver incercand la nivel institutional - si reusind, se pare - sa isi sfatuiasca cetatenii in ceea ce priveste aceasta formularistica. Multe dintre cererile de viza sunt respinse pentru ca nu se respecta anumite conditionalitati in legatura cu aceasta formularistica, si nu neaparat pentru ca respectivul cetatean ar reprezenta un pericol sau pentru ca ar fi, din punct de vedere legal, intr-o situatie contrara prevederilor legale care functioneaza in Statele Unite", a spus seful diplomatiei romane.

"Incercam sa invatam si din experienta altora, ca nu ne e rusine. Acest lucru ne poate imbunatati cota de admisie in legatura cu sistemul de vize", a adaugat el.

Rata de refuz a vizelor, coborata in iulie la 3%

Pe de alta parte, de la 1 iulie, rata de refuz a vizelor SUA a fost coborata din nou la 3% (fata de 10% cat era anterior), ceea ce face mai dificila intrarea Romaniei in programul de eliminare a vizelor SUA (Visa Waiver). La 30 septembrie 2008 (sfarsitul anului fiscal), rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani a fost de 25%, fata de 37% in septembrie 2007.

Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a necesita viza. Din octombrie 2009, in program au fost incluse Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Malta si Coreea de Sud, care aveau, toate, rate de respingere sub 10%, pragul de la acel moment.

Romania depune eforturi de mai mult timp pentru a fi inclusa in Visa Waiver si a format la un moment dat, impreuna cu alte state est-europene care au aderat la UE in 2004, si o "Coalitie a vizelor".

Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie daca au fost respinsi mai putin de 3% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite.

In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reducere refuz vize, #program Visa Waiver, #rata refuz Visa , #romani