Amnesty International critica Romania: Probleme legate de rromi, CIA si minoritati sexuale

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 12:32
7050 citiri
Amnesty International critica Romania: Probleme legate de rromi, CIA si minoritati sexuale
Foto: Amnesty International

Raportul anual al organizatiei Amnesty International semnaleaza ca Romania a inregistrat probleme cu respectarea drepturilor omului in 2014.

Printre chestiunile semnalate se numara discriminarea rromilor, inchisorile secrete CIA, dar si nementionarea drepturilor minoritatilor sexuale.

In raportul de peste 400 de pagini Amnesty International aminteste ca, in ianuarie 2014, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la independenta sistemului de justitie din tara noastra. ONG-urile romane si internationale au pus accent pe incapacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a se angaja serios in procesul de revizuire indicat de Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale.

In decembrie, Comitetul a criticat esecul Guvernului de a asigura protectia eficienta a unui numar de drepturi ale omului, inclusiv dreptul la locuinte adecvate, apa si canalizare, si drepturile sexuale si privind reproducerea.

Iata problemele sesizate de Amnesty International:

Discriminare - rromi

Rromii continua sa fie discriminati sistematic in Romania. Oficialii romani au folosit, in 2014, un limbaj discriminator si stigmatizant fata de rromi - ca exemplu fiind dat fostul presedinte, Traian Basescu, amendat a doua oara pentru o declaratie facuta in Slovenia, cand a spus ca "printre rromii nomazi, foarte putini vor sa munceasca si multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Organizatia aminteste si ca, in iulie, tribunalul de apel din Cluj-Napoca a decis ca Guvernul nu a implementat masurile promise dupa atacurile asupra comunitatii rrome din Hadareni, inclusiv proiecte de dezvoltare a comunitatii pentru imbunatatirea conditiilor de trai si relatiilor interetnice.

La Hadareni, in anii '90, au avut loc peste 30 de atacuri asupra comunitatii rrome.

Dreptul la locuinta - evacuari fortate

Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale solicita Guvernului sa asigure acces la locuinte adecvate pentru grupurile dezavantajate si marginalizate, inclusiv rromii, si sa completeze legislatia pentru a evita evacuarile fortate.

Cu toate acestea, arata raportul, autoritatile locale au continuat sa evacueze cu forta comunitatile de rromi. Unii au fost plasati in locuinte inadecvate si segregate, in vreme ce altii au ramas efectiv fara locuinta.

Organizatia aminteste cazul rromilor din tabara de la Eforie Sud, evacuati fortat din locuintele lor in conditii de vreme rea. Locuintele improvizate au fost distruse si unele dintre familii au fost gazduite in doua foste scoli, in conditii neadecvate. O parte dintre familii au fost apoi mutate in locuinte container si altele au ramas fara locuinta. Niciunul dintre rromi nu a fost despagubit pentru pierderea locuintei.

Mai sunt amintite inca doua cazuri - familiile de rromi evacuati din tabara de la Craica din Baia Mare si rromii evacuati din centrul Clujului in 2010, relocati intr-o zona unde se depoziteaza gunoaiele.

Contraterorism si securitate

Raportul sustine ca in decembrie un fost sef al serviciilor de informatii a confirmat ca Romania a cooperat cu CIA pentru a crea o inchisoare secreta in tara in 2002.

In 2012, Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit aflat in prezent la inchisoarea Guantanamo Bay, a depus plangere impotriva Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sustinand ca ar fi fost retinut in secret in Bucuresti in perioada 2004 - 2006.

Tortura si alte rele tratamente

In iulie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Romania a incalcat dreptul la viata al lui Valentin Campeanu, rrom infectat cu HIV, cu o boala mentala, care a murit din cauza conditiilor nepotrivite de ingrijire si viata la spitalul psihiatric Poiana Mare in 2004.

Tot in iulie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a criticat conditiile neadecvate de trai si a citat rapoartele privind relele tratamente din institutiile pentru adulti si copii cu dizabilitati mentale si fizice. Asta in pofida obiectivului Guvernului roman de a reduce numarul de persoane cu dizabilitati aflate in institutii.

Comisarul si-a mai exprimat si ingrijorarea cu privire la cazurile de folosire excesiva a fortei de catre politisti in timpul perchezitiilor locuintelor rromilor din Reghin, in 2013.

Drepturile sexuale si de reproducere

Potrivit rapoartelor mai multor ONG-uri nationale si internationale, barierele ce impiedica accesul femeilor la serviciile legale de avort inca persista, scrie Amnesty. Sunt citate in acest sens consilierea obligatorie sau subiectiva, obiectiunile medicilor si informatiile limitate privind avortul.

Drepturile persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale, transgender si intersex

In iunie 2013, Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a luat in discutie un amendament care interzice discriminarea bazata pe orientarea sexuala.

Revizuirea Constitutiei: Familia ramane traditionala, intre un barbat si o femeie

Raportul aminteste si scandalul declansat de incercarea de a schimba definitia familiei pentru a fi casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", nu intre "soti" cum este in prezent. Amintim ca, pana la urma, Constitutia nu a mai fost revizuita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport Amnesty International Romania, #drepturi Romania Amnesty International , #romani