Andrei Rosu, primul roman care a inotat Canalul Manecii - N-ai sa crezi de unde a pornit totul Interviu

Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:14
9969 citiri
Andrei Rosu, primul roman care a inotat Canalul Manecii - N-ai sa crezi de unde a pornit totul Interviu
Foto: Facebook/Andrei Rosu

Andrei Rosu a devenit recent primul roman care a traversat inot Canalul Manecii. Insa aceasta a fost doar o mica parte din cursa de anduranta la care a participat, triatlonul Arch 2 Arc, care a presupus, per total, peste 18 ore de alergare, mai mult de 20 de ore de inot si 23 de ore pe bicicleta.

O cursa pentru care s-a pregatit metodic si pe care a terminat-o cu brio, printre fruntasi. Putini stiu insa ca fostul component al trupei Gaz pe foc a invatat sa inoate abia in urma cu patru ani, tot atunci suindu-se si pe o bicicleta dupa o pauza de 30 de ani, dupa cum ne-a declarat Andrei Rosu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Pe de alta parte, Andrei Rosu e primul roman care a alergat la un maraton la Polul Nord, cu ani in urma. Iar lista reusitelor sale e cu mult mai lunga. Ajuns la 39 de ani de ani si tata, acesta si-a schimbat brusc viata, trecand de la fast-food la mancare sanatoasa si de la stat pe canapea la alergare, din dorinta de a fi un exemplu pentru copiii sai.

"Ei fac ce vad in casa, mananca ce mananca parintii..." - aceasta a fost si este motivatia lui Andrei, un corporatist in restul timpului.

In primul rand felicitari pentru realizare! Ce asteptari aveai inainte de competitie? Personal, care era telul tau?

Am avut un obiectiv principal: sa termin Arch 2 Arc. Plus cateva obiective secundare, in baza unor scenarii pesimiste sau optimiste: sa reusesc macar traversarea Canalului (pesimist). Sa reusesc un timp total foarte bun, care sa ma plaseze in top 3 all time Arch 2 Arc (optimist). A rezultat un A2A terminat integral si un loc 6 in clasamentul general (din 22 de sportivi), cu un loc 2 la proba de alergare.

De cata vreme te pregatesti pentru acest triatlon? Cate ore te-ai antrenat zilnic?

Am inceput antrenamentele in decembrie 2013, imediat dupa ce am anuntat public intentia de participare. M-am antrenat, ca de obicei, doua ore/zi (de la 5 la 7 dimineata), in singurul interval disponibil in agenda mea si a familiei (rade).

In ultimele doua luni am intensificat antrenamentele de inot si am inclus cate doua sesiuni/saptamana, luni si joi seara.

Pentru ca cititorii sa-si faca o idee asupra efortului depus, ne poti spune cat ai slabit in timpul probelor?

Am fi tentanti sa credem ca la o competitie de anduranta desfasurata pe durata a cateva zile pierdem foarte mult in greutate. In realitate, recuperarea are loc din mers, acest tip de competitie fiind - mai ales - despre respectatea unei strategii de alimentare si hidratare. Am ajuns la finish cu un "deficit" de trei kilograme, dar asta doar din cauza raului de mare avut in Canal.

Primul roman care a traversat inot Canalul Manecii - a cantat intr-o trupa celebra

Cand ai invatat sa inoti si sa mergi pe bicicleta? Cum ai ajuns la o astfel de performanta? Stiu ca nu e prima mare competitie la care iei parte

Primele lectii de inot le-am luat in iunie 2011. Pana atunci, cautam mereu scuze pentru a evita bazinul de inot (principala era ca nu existau in Bucuresti decat 2-3 bazine; am descoperit ca exista cateva zeci...).

Pe bicicleta m-am pus in august 2011, dupa o pauza de multi ani (vreo 30) (rade).

Din 2012 am crescut gradual distantele triatloanelor la care am participat, reusind sa termin, pe rand: Half Ironman, Ironman, Double Ironman, Triple si Quintuple - aceasta din urma fiind cea mai dificila experienta de pana acum.

Care a fost cel mai dificil moment din competitie? A existat unul in care ai fost tentat sa cedezi?

Nu m-am gandit in niciun moment sa renunt. Eram acolo pentru altceva (rade). Au existat multe momente grele: gasirea de sponsori, respectarea planului de antrenament, sesiuni lungi de inot, alergare sau pedalat etc.

Iar in timpul concursului, ultimele 7 ore inotate in Canal au fost crunte, aflandu-ma deseori in imposibilitatea de a avansa, din cauza curentilor puternici.

Privind obiectiv cursa ta, cum ai cataloga-o? Esti 100% multumit?

101%! Nu atat de cursa in sine, cat de impactul pe care l-a avut asupra multora dintre conationalii nostri - am primit o multime de mesaje in care oameni pe care nu ii cunosc personal mi-au spus "Andrei, reusita ta m-a determinat sa incep sa alerg!". Sper sa fie o schimbare de durata!

De asemenea, m-a bucurat enorm numarul mare de donatii catre cauza pe care o sprijin (ingrijirea paliativa - www.hospice.ro). Le multumesc din suflet... Iar donatiile continua.

Ai avut o dieta speciala inainte de competitie? Cum faci sa ai atat de multa energie pentru o cursa atat de solicitanta?

In ultimii ani am migrat dinspre zona de fast food catre o nutritie sanatoasa, deci nu a trebuit sa imi ajustez dieta pentru acest concurs.

Cursele lungi sunt probe mentale, deci energia trebuie gasita mai ales in interior, in mintea noastra...

Inainte de a participa la competitii, ce fel de viata duceai? Cand a fost "declicul"?

O viata "comoda", in care nu ma durea nimic, dar simteam ca sunt pe un drum gresit. In 2009 am decis sa fac cateva schimbari, - sa alerg si sa ma trezesc la 5 a.m. - pentru a deveni un model pentru copiii mei. Ei fac ce vad in casa, mananca ce mananca parintii...

Duci o viata sanatoasa in prezent. Care e cel mai mare exces pe care ti-l permiti sau ti l-ai permis in ultima perioada?

Nu simt ca m-as priva de la ceva anume si nu am obiceiul de a imi acorda recompense culinare ("chiolhane") sau bahice...

Esti primul roman care a alergat la un maraton la Polul Nord. Cum ai descrie experienta? Ai repeta-o?

A fost o experieta dura, dar - privind in urma - a reprezentat o caramida la temelia "viitorului Andrei" (rade).

Nu am obiceiul de a repeta experientele. Sunt atat de multe lucruri de facut si descoperit...

Astfel de competitii sunt un hobby pentru tine? Care e jobul tau de zi cu zi?

Nu sunt un hobby, ci un instrument de dezvoltare personala, o proiectie a vietii "reale". Tot ceea ce invat pe parcursul antrenamentelor si competitiilor aplic in viata profesionala si personala... si viceversa.

Lucrez ca manager de proiecte intr-o companie multinationala (UniCredit Leasing).

Ai facut parte din trupa Gaz pe foc. Ai inchis capitolul muzica?

Nu in totalitate - mai cant din cand in cand in baie sau in timpul competitiilor, dar sunt iesit din forma (nu cred ca ati vrea sa ma auziti "ragand"...).

Regreti ca s-a terminat sau nu? Ce-ti amintesti din showbiz-ul acelor ani? Cum vezi industria muzicala din prezent?

Nu privesc prea mult in urma si nu am regrete decat pentru lucrurile pe care nu as avea curaj sa le fac pana la finalul vietii.

Showbiz-ul era la inceput, acum pare ca s-a maturizat si sunt bucuros ca exportam tot mai multi artisti si proiecte muzicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Andrei Rosu traitlon, #Andrei Rosu Arch 2 Arch, #Andrei Rosu Canalul Manecii, #Andrei Rosu interviu, #Andrei Rosu Gaz pe foc , #romani