Anul Romaniei (Opinii)

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 23:07
8218 citiri
Anul Romaniei (Opinii)

Daca istoria unei tari care rezista vremurilor este rezultatul deciziilor politice nascute de mirajul fripturii absolute, istoria oamenilor se compune din amintirile din care reusesc sa-si separe momentele de panica de clipele de speranta, pentru a-si unge in fiecare dimineata painea cu unt.

Cand falia va disparea, iar numitorul comun al aspiratiilor nu va mai fi o vorba goala, linistea va fi asurzitoare. Dar infinit mai binefacatoare decat iluzia solidaritatii.

O emisiune transmisa saptamana trecuta de Realitatea Tv din Maramuresul copilariei mele a continut un moment care, daca ar fi analizat nu numai in preajma companiilor electorale, ci si in zilele cand guvernantii se intreaba cum sa seduca decisiv, memorabil, natiunea, pentru a-si aminti la urne vitejia, ne-ar face mai fericiti.

Un badiuc ii spunea lui Rares Bogdan ca ar fi foarte frumos daca la televizor s-ar toca marunt mai putin declaratiile politicienilor, si s-ar discuta despre oameni.

Despre agricultura, pensionari umiliti, tineri urcati in autocare ca sa-si caute patrii de imprumut, mai generoase cu viitorul lor, copii rupti de-acasa deoarece statul nu le mai poate tine scoala deschisa. Despre viata si moartea anonimilor, despre lacrimile mamelor, despre Romania profunda.

La capatul fiecarui an care se sfarseste ne felicitam ca pasim mai departe, astrologii ne anunta ca urmeaza zodia cainelui, a sarpelui, a porcului sau a iepurelui, motiv pentru care ar trebui sa avem o anumita raportare la configuratia cerului.

Sa ne depasim limitele, sa le fortam pentru a inghiti viata mai usor, sa ne temperam orgoliile, sa nu mai calcam peste cadavre.

Astept cu incredere sa aflu, candva, ca pasim in Anul Romaniei. Dar asta nu se va petrece decat atunci cand cele doua maluri ale constiintei nationale vor ajunge la numitorul comun de care vorbeam.

Daca jurnalistii ar decide anul acesta sa nu mai prezinte la televizor decat oameni cu atitudine, nu politicieni cu atitudine, si ar expedia declaratiile belicoase spre sfarsitul jurnalelor de stiri, cei de care depinde constructia tarii ar fi nevoiti sa-si adapteze retorica. Si treptat, si agenda.

La capatul anului care s-a incheiat, un armistitiu impus din exteriorul tarii a creat premisele acestei paci durabile. Daca nu va dura doar trei zile, Romania are sansa sa urce o treapta, si inca una, pentru a-si zari limanul.

Insa daca echilibrul va fi dominat de fragilitate pana la a fi spart, fundatura va deveni a doua noastra natura.

Fie ca 2013 sa fie Anul Romaniei! La multi ani!

Plugusorul Ziare.com 2013

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#anul Romaniei, #societate romaneasca evolutie, #civilizatie progres Romania , #romani