Aproape 300.000 de romani din Italia si Spania ar putea reveni in tara

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 15:34
2366 citiri
Aproape 300.000 de romani din Italia si Spania ar putea reveni in tara

Ministerul Muncii estimeaza ca pana la sfarsitul anului ar putea sa se intoarca in tara intre 250 si 300 de mii de romani, din totalul de 2,5 milioane.

Pentru a putea afla cat mai exact numarul exact al acestora, in Italia si Spania, se vor realiza sondaje pentru a vedea cati romani au ramas fara locuri de munca.

"Aproape sigur se vor intoarce in scurt timp in tara cel putin 10% din cei 2,5 milioane de romani care lucreaza in strainatate, adica intre 250 si 300 de mii de persoane, din cauza crizei economice si a imposibilitatii de a se mai intretine.

Este vorba despre cei care au ramas fara locuri de munca in Italia si Spania, insa este posibil sa revina si din alte tari", a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

Oficialii de la Bucuresti sustin ca cea mai mare parte a celor care care vor reveni in tara au lucrat in ultimii ani in agricultura, servicii sociale si constructii.

"Multi au lucrat in constructii si agricultura si s-au calificat la stardardele cerute de Uniunea Europeana, astfel ca exista posibilitatea ca, odata intorsi in tara, sa poata oferi la randul lor locuri de munca prin infiintarea unor noi firme. Ne gandim sa-i stimulam sa investeasca saa sa-i ajutam prin noi legi pentru a facilita aceasta capacitate de angajare", a mai spus Cornoiu.

Pe de alta parte, Ministerul Muncii ia in calcul o noua revizuire in sus a numarului de someri estimati pana la sfarsitul anului, ce ar putea astfel sa depaseasca ultima previziune, de 800.000 de persoane.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat luni ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200.000-300.000, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, 347.707 dintre acestia provenind din sectorul privat.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...