Aproape toti romanii considera calitatea apei o problema grava a tarii lor

Joi, 22 Martie 2012, ora 23:46
1833 citiri
Aproape toti romanii considera calitatea apei o problema grava a tarii lor

O proportie de 94% dintre romani, cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), considera calitatea apei drept o problema grava a tarii lor, fata de o medie de 68% dintre cetatenii UE, releva un sondaj Eurobarometru publicat joi de Comisia Europeana, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Sondajul, realizat in cele 27 de state membre UE in perioada 5 - 7 martie, pe un esantion de 25.524 de persoane din grupuri sociale si demografice diferite, mai arata ca 91% dintre italieni si 89% din francezi apreciaza drept grava problema calitatii apei din tarile lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci si 52% din germani cred ca aceasta nu este o problema grava a tarilor lor.

De asemenea, 24% din romani considera ca nu sunt deloc informati in legatura cu apele subterane, in timp ce 25% spun ca sunt bine informati. Dintre europeni, 67% cred ca cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apa ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea.

Se bucura, de asemenea, de sustinere publica unele masuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai echitabila sau stimulente financiare (subventii sau scutiri de taxe). In acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor masuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apa.

O mare parte dintre europeni (79%) considera inundatiile ca fiind o problema majora, acestea fiind un motiv serios de ingrijorare pentru majoritatea covarsitoare a romanilor (96%), bulgarilor (94%) si polonezilor (94%). Majoritatea cetatenilor cred ca, in ultimii zece ani, calitatea apei s-a imbunatatit (23%) sau a ramas aceeasi (25%), in timp ce 44% dintre acestia sunt de parere ca ea s-a deteriorat.

Cetatenii europeni sunt preocupati atat de calitatea apei, cat si de cantitatile de rezerve de apa. Seceta este un motiv mai puternic de ingrijorare in tarile mediteraneene, 96% din portughezi, 95% din spanioli si 94% din italieni afirmand ca ea reprezinta o problema serioasa.

Trei din patru europeni (mai exact 73%) considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa propuna masuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei, cu care se confrunta Europa.

Aceasta tendinta este confirmata pe intreg continentul, deoarece majoritatea cetatenilor din toate statele membre sunt de parere ca acest subiect ar trebui abordat la nivelul UE, procentul acestora variind intre 55% in Estonia sau 56% in Marea Britanie la 81% in Slovacia si Germania.

Rezultatele Eurobarometrului vor fi luate in considerare de Comisia Europeana in cadrul "Proiectului de conservare a resurselor de apa ale Europei" planificat pentru noiembrie 2012.

Proiectul va identifica lacunele actuale si prioritatile viitoare si va propune masuri in vederea orientarii politicii in domeniul apei pana in anul 2020. El se va baza pe o analiza combinata a unor modele economice si climatice pentru perioada de pana in 2050.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Eee... Asta era cauza pentru care unii n-o prea folosesc!