Ar trebui legalizat concubinajul pentru cuplurile homo si heterosexuale? Sondaj Ziare.com

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 13:52
5504 citiri
Ar trebui legalizat concubinajul pentru cuplurile homo si heterosexuale? Sondaj Ziare.com

Intentia deputatului USL Remus Cernea de a initia un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil, atat intre heterosexuali cat si intre persoanele de acelasi sex, a starnit multa dezaprobare in diverse zone ale societatii.

Rand pe rand s-au delimitat de el colegi de la USL, dar si reprezentanti ai Bisericii si chiar ai comunitatii gay din Romania.

Intentia deputatului ajuns in Parlament ca membru PSD, dupa ce a fost consilier al premierului Victor Ponta, a scandalizat, desi ea are in vedere parteneriatul civil in ansamblul sau, nu doar al homosexualilor.

Remus Cernea, in prezent lider al verzilor, a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca acest parteneriat civil ar fi un avantaj si pentru persoanele heterosexuale care nu doresc oficializarea relatiei lor, printre care dreptul unuia dintre parteneri de a-i lasa celuilalt o mostenire dupa deces, acesta nu ar mai putea fi atacat in instanta de familie.

"Ar fi un avantaj pentru persoanele heterosexuale sau orice fel de persoane sa poata sa le fie recunoscut parteneriatul civil. De exemplu, in cazul tragic in care unul dintre parteneri moare, poate lasa mostenire, care nu mai poate fi atacata apoi in instanta de catre familie. Apoi pot fi luate credite, adica se pot insuma veniturile celor doi parteneri. Sunt foarte multe persoane care traiesc fara sa-si oficializeze relatia in raport cu statul sau in raport cu Biserica", a explicat deputatul.

Cat priveste cuplurile de acelasi sex, Remus Cernea reaminteste ca modelul este aplicat in mai multe tari europene.

"Eu sustin si noi, Verzii, sustinem Drepturile Omului pentru toti cetatenii. Noi nu consideram ca anumiti cetateni ar trebui discriminati in vreun fel pentru niciun motiv pentru ca ar fi femei, pentru ca ar apartine unei minoritati nationale sau unei minoritati sexuale. In Europa foarte multe tari deja accepta parteneriatele civile sau casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Eu am anuntat deja ca am in vedere un proiect de lege care sa reglementeze parteneriatul civil intre persoanele heterosexuale sau persoane de acelasi sex pe model francez. In Franta, mai intai acum cinci ani a fost adoptata legea privind parteneriatele civile, iar la inceputul acestui an sau la sfarsitul anului trecut a fost adoptata legea privind drepturile persoanelor de acelasi sex de a se casatori", a precizat Remus Cernea.

Un "fiu ratacitor" trimis la psiholog

Replicile au venit imediat. Dupa ce l-a numit pe Remus Cernea "tampit" pentru ca a cerut ca bisericile sa nu mai fie finantate de stat, Radu Mazare, presedintele PSD Constanta, filiala care l-a sustinut pe Cernea la alegeri, a catalogat drept "tampita rau" noua initiativa a colegului sau de uniune.

La randul sau, presedintele PNL Constanta, senatorul Puiu Hasotti, a declarat la Digi24 ca ideea lui Cernea este "aiuritoare", el fiind cunoscut ca o "persoana excentrica" si "fiu ratacitor al unui partid", adica al PSD.

"Cer PSD Constanta retragerea sprijinului politic acordat deputatului PSD Remus Cernea, pentru initiativa acestuia privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex", a declarat senatorul liberal.

Si IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a aratat socat de propunerea lui Cernea. "Doamne fereste! Numai la asta nu ne asteptam. Daca face asemenea propunere, inseamna ca este un om cu gandire confuza, bolnava. Nu se explica altfel. Nu ai cum sa gandesti asa ceva, daca traiesti in normalitate si privesti lucrurile intr-o fire a lor. Eu am spus ca este de compatimit. Omul acesta are nevoie de psiholog. Dupa psiholog trebuie sa urmeze duhovnicul", a spus arhiepiscopul Tomisului.

O reactie neasteptata a venit din partea lui Mircea Solcanu, membru declarat al comunitatii gay.

"Trebuie sa precizez ca sunt de acord cu Radu Mazare care il considera: tampit; iar asta o spune un om care ar trebui sa il aplaude pe deputatul in a carui circumscriptie ma aflu cu drept de vot", a scris Solcanu pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus ca o "gasca de homosexuali" l-a investit pe Cernea sa faca lobby pentru aceasta initiativa. "In concluzie cred ca venita din partea domniei voastre initiativa o sa ne indeparteze pe noi, ceilalti homosexuali care nu ne simtim reprezentanti de mata, de pactul civil de care unele cupluri heterosexuale sau homosexuale, chiar au nevoie!", a notat prezentatorul TV.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu legalizarea parteneriatelor civile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cernea legalizare parteneriat civil, #Cernea parteneriat civil gay, #legalizare concubinaj lege, #concubinaj legal , #romani