Astazi sunt Sfintii Constantin si Elena. Afla povestea celor care au dat libertate crestinismului

Luni, 21 Mai 2018, ora 07:32
11210 citiri
Astazi sunt Sfintii Constantin si Elena. Afla povestea celor care au dat libertate crestinismului
Foto: CrestinOrtodox.ro

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste, luni, pe Sfantul Imparat Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena, doi dintre cei mai iubiti sfinti de catre romani.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, 1.755.846 de oameni isi sarbatoresc onomastica de Sf. Constantin si Elena, dintre care peste 1,1 milioane de barbati si aproape 608.000 de femei.

Astfel, peste 111.000 de femei poarta numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei se numesc Elena, peste 19.000 - Ilinca si peste 63.000 - Lenuta. Alte derivate intalnite la femei sunt Constanta (aproape 47.000), Constantina (23.395), Leana (3.297) sau chiar Nuta (3.784) si Leni (32).

La barbati, cel mai intalnit nume este Constantin, 466.578 purtand acest nume, urmat de Costel - 78.476, Costica - 29.206 si Costin - 21.466. Alte derivate intalnite sunt Costi (797) sau Costelus (334).

De asemenea, numeroase biserici, din tara si din strainatate, poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala Patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti Constantin Serban Basarab (1654 - 1658), care a fost sfintita in 1658.

In anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru i-a daruit patriarhului Teoctist o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.

In fiecare an, in ziua praznuirii sfintilor, racla cu sfintele moaste este scoasa in procesiune si asezata spre inchinarea credinciosilor, alaturi de racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.

Citeste si Sfintii Imparati Constantin si Elena - obiceiuri si superstitii

Cine au fost Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 - 22 mai 337), cunoscut ca Sfantul Constantin cel Mare, a fost imparat roman, proclamat Augustus de catre trupele sale in data de 25 iulie 306.

In ianuarie 313, imparatul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milan, prin care crestinismul devine "religie permisa", alaturi de altele din imperiu, el luand mai mai multe masuri in favoarea Bisericii crestine, inlaturand din legile penale pedepsele contrare crestinismului.

In 321, Imparatul Constantin cel Mare a declarat duminica drept sarbatoarea saptamanala a crestinilor, zi de odihna in imperiu, in care si soldatii asistau la slujba.

Imparatul si familia sa au sprijinit repararea bisericilor, dar au ajutat si la construirea altora. Totodata, imparatul Constantin cel Mare a construit o noua capitala - inaugurata la 11 mai 330 -, transformand orasul Bizantium in orasul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala crestina a Imperiului Roman.

Sfantul Constantin cel Mare a murit in Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, si a fost inmormantat in Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Elena, originara, probabil, din Drepanum (numit dupa aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune ca era fiica unui hangiu. O legenda ulterioara spune ca era fiica regelui Coel, care a casatorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita razboaiele dintre britanici si Roma.

Constantius Chlorus a divortat de ea, in jurul anului 292, pentru a se casatori cu fiica vitrega a lui Maximian, Teodora. Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi imparat al Imperiului Roman si, ca urmare a ascensiunii acestuia, ea a devenit o prezenta importanta la curtea imperiala.

Citeste si Sfintii imparati Constantin si Elena - adevarul istoric

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Sfintii Constantin Elena , #romani
Comentarii
Poza Theofan
Theofan
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
La Multi Ani, onomastica frumoasa tuturor Elenelor si Constantinilor