Avertisment de la INS: Populatia Romaniei ar putea scadea cu pana a 9 milioane de locuitori in cateva zeci de ani

Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 16:25
10744 citiri
Avertisment de la INS: Populatia Romaniei ar putea scadea cu pana a 9 milioane de locuitori in cateva zeci de ani

Populatia rezidenta a Romaniei se va reduce, pana in 2060, cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane si 8,8 milioane persoane, iar populatia feminina va continua sa fie predominata, conform unui studiu al Institutului National de Statistica (INS).

INS a luat in calcul la estimarea populatiei cinci variante: constanta, pesimista, medie, intermediara si optimista.

Varianta constanta reprezinta o "varianta reper", cu rolul de a compara rezultatele obtinute prin mentinerea valorilor fertilitatii, sperantei de viata si migratiei nete din anul 2015 inregistrate in cadrul fiecarui judet. In varianta constanta, Romania ar urma sa ajunga, in anul 2060, la 11 milioane de locuitori.

In varianta optimista, pentru anul 2060, am fi 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista 12,5 milioane locuitori. Varianta medie reprezinta varianta cea mai plauzibila asupra evolutiei populatiei, pe baza careia Romania ar urma sa aiba, in anul 2060, o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori, conform INS.

In varianta intermediara, populatia rezidenta este estimata, in anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

"In toate variantele de proiectare, populatia rezidenta a tarii se va reduce cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane (varianta optimista) si 8,8 milioane persoane (varianta constanta). Populatia feminina ar continua sa fie predominanta. Ponderea acesteia in populatia rezidenta totala in anul 2060 ar fi aproape egala in ambele variante de proiectare (51,5% in varianta optimista si 52% in varianta constanta), inregistrand o crestere fata de anul 2015 (51,2%) ", se mentioneaza in studiu.

In prognozele pe teritoriu, in varianta medie, populatia rezidenta a tuturor judetelor se va diminua, cu exceptia judetului Ilfov, care va inregistra o crestere a populatiei, in anul 2060, cu aproximativ 216.700 persoane (cu 49,5%).

Tot in 2060, municipiul Bucuresti ar urma sa aiba in continuare cea mai numeroasa populatie (1,38 milioane persoane), urmat de judetul Iasi (a carui populatie va scadea la 728.700 persoane). De asemenea, Tulcea ar inregistra o reducere a populatiei cu aproximativ 97.800 persoane si va ramane in continuare judetul cel mai putin populat.

Dintre cele opt regiuni de dezvoltare, in comparatie cu anul 2015, populatia rezidenta a regiunii sud-vest Oltenia ar urma sa se reduca la jumatate in anul 2060. La polul opus va fi regiunea Bucuresti-Ilfov, care ar inregistra o scadere de numai 10,8%, datorata cresterii populatiei judetului Ilfov. Scaderea populatiei din celelalte regiuni ar fi cuprinsa intre 22,4% in regiunea Nord-Est si 44,5% in regiunea sud-Muntenia.

Pe sexe, in varianta medie de proiectare, populatia masculina s-ar reduce, in anul 2060, cu 31,4% fata de anul 2015, iar populatia feminina ar inregistra o scadere cu 29,6%. Judetele Cluj, Iasi, Sibiu si Timis vor inregistra cele mai mici diminuari ale populatiei feminine (sub 10%), iar judetul Iasi va inregistra singura diminuare sub 10% a populatiei masculine (de 6,1%).

Judetele cu cele mai mari diminuari, atat pentru populatia feminina, cat si cea masculina, vor fi Teleorman (-60% pentru populatia feminina si-62,6% pentru populatia masculina) si Olt (-56,7% pentru populatia feminina si -60,2% pentru cea masculina).

Pe de alta parte, in anul 2060, in judetele Giurgiu, Iasi, Salaj, Tulcea si Vaslui ponderea populatiei feminine va fi sub 50% din totalul populatiei rezidente. Judetele Dolj, Gorj si municipiul Bucuresti vor inregistra cea mai mare pondere a populatiei feminine (de peste 53%).

Conform raportului "World Population Prospects: The 2017 Revision", din acest an, intocmit de Divizia pentru Populatie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU, populatia estimata a lumii va fi, in anul 2050, de aproape 9,8 miliarde persoane, iar in anul 2100 populatia prognozata va ajunge la 11,2 miliarde locuitori.

Populatia lumii va creste anual in medie cu aproximativ 43,8 milioane locuitori. Jumatate din cresterea populatiei pana in anul 2050 va proveni din noua tari: India, Nigeria, Republica Democratica Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda si Indonezia. Pana in 2050, sapte tari africane vor face parte din topul primelor 20 de tari cu cei mai multi locuitori.

Dupa anul 2024, populatia Indiei va depasi numeric populatia Chinei, devenind astfel cel mai populat stat din lume. Astfel, in anul 2050, populatia Indiei va ajunge la 1,66 miliarde locuitori, in timp ce populatia Chinei va atinge 1,36 miliarde locuitori.

Citeste si Cat de multi ne vom inghesui pe planeta in anul 2100

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...