
Avocatul Poporului anunta, vineri, ca s-a sesizat din oficiu in cazul noii legi a Educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale si care afecteaza inclusiv invatamantul in limba materna a romanilor, si cere clarificari Imputernicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman) in legatura cu adoptarea acesteia.
"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si se va adresa Imputernicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), doamna Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificari in legatura cu adoptarea noii legi a Educatiei din Ucraina, care, in esenta, desfiinteaza sistemul de invatamant in limba materna, afectand, implicit, comunitatea celor aproximativ 400 000 de etnici romani aflati pe teritoriul Ucrainei", anunta institutia.
Citeste si Romania reactioneaza dupa ce Ucraina desfiinteaza prin lege predarea in limba minoritatilor
Sesizarea Avocatului Poporului vizeaza posibila incalcare a drepturilor cetatenilor romani din Ucraina, respectiv articolul 7 din Constitutia Romaniei privind romanii din strainate, aticolul 2 al Protocolului Aditional nr. 1 din 20 martie 1952 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, articolul 14 din Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale, articolul 8 din Carta Europeana a limbilor regionale sau minoritare si articolul 13 din Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina.
Ministrul de Externe Teodor Melescanu, alaturi de omologii sai din Bulgaria, Grecia si Ungaria, a transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Secretarului General al Consiliului Europei si Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale o scrisoare comuna prin care isi exprima ingrijorarea fata de adoptarea recenta de catre Rada Suprema a proiectului de Lege a Invatamantului din Ucraina si cer asigurarea protectiei drepturilor minoritatilor nationale.
Noua lege a educatiei din Ucraina - care va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Petro Porosenko - prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027-in clasele superioare (9-12).
Vezi si Patru tari, inclusiv Romania, cer Ucrainei sa asigure protectia drepturilor minoritatilor
Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.
Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani, potrivit TVR Moldova.