Babuinizarea Romaniei

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 15:17
22143 citiri

Am gresit. Recunosc. Am afirmat, odata, ca regimul socialist are ca scop "de-scolarizarea Romaniei". Este adevarat, insa nu acesta este scopul sau ultim. Are altul, inca si mai sinistru. Babuinizarea.

Ii datoram lui Winston Churchill observatia unei relatii stranse intre babuini si Stanga extrema. Pe 19 februarie 1919, pe cand era ministru de Razboi, el a tinut un discurs in care si-a facut cunoscuta intentia de a eradica "banda pestilentiala de babuini (foul baboonery) " a bolsevismului. El se referea, evident, la regimul lui Lenin, impotriva caruia a ordonat chiar o interventie militara. Limitata, din pacate.

In timpul campaniei electorale, in noiembrie 1918, Churchill afirma: "Civilizatia a fost eliminata pe arii gigantice, iar bolsevicii tipa si topaie precum o trupa de babuini feroce peste ruinele oraselor si peste cadavrele victimelor lor".

Eu credeam ca razboiul Stangii impotriva propriului popor este, in ultima instanta, unul cultural. De la Lenin la Liviu Dragnea, socialistii au distrus universitatile, au cenzurat intelectualii, au pervertit cultura. In Romania ultimilor 25 de ani, scoala a fost demolata cu lovituri de tarnacop. Guvernarea a fost confiscata de plagiatori si de analfabeti. Scopul este limpede. Un popor fara educatie este usor de manipulat.

Dar scapasem din vedere ceva. Dedesubtul culturii se afla un strat inca si mai profund. Instinctele primare. Toti le avem. Foame, sete etc. Exista si o stiinta - etologia - care studiaza fundamentul instinctual al comportamentului. Omul modern isi reprima sau isi disciplineaza aceste impulsuri. Daca ne este foame, ne asezam frumos la masa, asteptam sa fim serviti, mancam civilizat si apoi platim. Nu ne infigem ghearele in farfuria vecinului, dupa care fugim cu prada intr-un colt...

Ce este babuinizarea? Este procesul prin care este inversat intreg sensul istoriei unui popor. Este regresul de la civilizatie la impulsurile primare. Eugen Ionescu a vorbit despre "rinocerizare". Un concept interesant, care insa trimite doar la atavismele gandirii. Babuinizarea descrie o formula sociala. Cu urmatoarele caracteristici:

1. Inclinatia, necontrolata, spre insfacare. Romania este condusa de o cleptocratie. Insa hotii "normali" sunt, majoritatea, specializati. Unul fura din gestiune, altul fura rufe de pe sarma. Cleprocratul insa fura orice sclipeste. Bani, case, slujbe la stat. Manipuleaza piata bursiera, comite fals in acte, braconeaza, este implicat in contrabanda sau in uzurpare de titluri oficiale. Trece de la un minister la altul sau de la un partid la altul, sterpelind, serial, tot ce prinde.

2. Mania controlului teritorial. Comune, orase, judete intregi sunt conduse strict patrimonial, ca pe "ograda proprie". Granitele sunt marcate clar. Vai de intrusii care le incalca!

3. Nepotism extrem. Prioritate absoluta rudelor biologice. Aici este cheia afacerii. Oamenii traiau, la inceputuri, in grupuri mici, strans inrudite biologic. Favorizarea rudelor era comuna. Modernizarea statului poate fi inteleasa ca o miscare de abandonare, treptata, a acestui favoritism cu baze biologice. Statul modern este unul cu reguli anonime, in care, contrar societatilor animale, institutiile si oficialii (dar si firmele private, de obicei) nu discrimineaza strainii in favoarea rudelor (pentru detalii, recomand cartea lui Francis Fukuyama, Originile ordinii politice). Babuinizarea inseamna revenirea la un mecanism strict biologic de socializare si de selectie. Statul este impartit intre mai multe clanuri care isi disputa resurse si teritorii.

4. Violenta. Precum in majoritatea societatilor animale, in socialismul infractional exista o ierarhie stricta, bazata pe intimidare.

5. Limbaj primitiv. Inainte de 1989, regimul socialist elaborase un fel de teologie seculara. Ridicola, desigur, insa cu ceva pretentii intelectuale. Liderii actuali ai Partidului nici macar nu isi mai bat capul cu asemenea subtilitati. Priviti-i in actiune. Idei zero, doctrina zero. La limita, ei nu spun nimic, ci latra la adversari, ranjesc, maraie, sa ii determine sa "se dea mai incolo".

Babuinizarea este un proces general, nu doar o caracteristica a elitei. Votantul, ca si politicianul, este conditionat sa raspunda, obsesiv, la cativa stimuli simpli:

1. Bani (adica mancare, pentru ca in Romania procentul din "cosul zilnic" cheltuit pe mancare este cel mai mare din UE) ;

2. Violenta ("Mars strainul de la noi!") ;

3. Identitate de grup ("Mandri ca suntem romani!").

In Romania, decenii de declin institutional, de cenzura si minciuna, de furt organizat si de abuzuri din partea autoritatilor au generat ceva mai grav decat un declin al culturii politice.

Unii oameni au inceput sa raspunda cu prioritate la stimuli elementari.

Churchill afirma ca bolsevismul este o "combinatie respingatoare intre criminalitate si animalism". Nici nu banuia cat de precisa era definitia sa. In anii '20, un anume Ilya Ivanov a incercat experimente ciudate care urmareau sa creeze un hibrid intre om si maimuta (Nu este limpede de ce regimul sovietic l-a finantat pe Ivanov. Nu exista nicio dovada ca Stalin ar fi urmarit, asa cum s-a speculat, sa creeze o rasa de super-soldati, hibrizi intre om si gorila. Totusi, in panelul Academiei URSS care a aprobat proiectele lui Ivanov, unul dintre membri era celebrul Ivan Pavlov, cel cu cainele si clopotelul, iar implicatiile experimentelor erau destul de clare).

In anii '60 sunt indicatii ca in China comunista s-ar fi incercat, tot intr-un colectiv al Academiei, obtinerea unor hibrizi intre om si cimpanzeu.

Ceea ce altii au incercat pe calea manipularii genetice, socialismul infractional a reusit prin destramarea retelelor sociale si prin aruncarea in aer a regulilor institutionale.

Oamenii au fost presati sa traiasca in populatii naturale, intr-un prezent definit doar de nevoile elementare. "Democratia" a devenit doar o eticheta de export, precum stergarele populare expuse prin targurile de turism. Viata noastra publica nu se mai intemeiaza pe valori, pentru ca este dominata de instincte.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#PSD babuini Romania , #romani
  1. Alunecările de tren din Cluj-Napoca aduc la disperare cetățenii. Pompierii au intervenit din nou iar zona este supravegheată
  2. Lucruri puțin cunoscute despre moartea lui Mihai Eminescu, la 135 de ani de la dispariția marelui poet. ”Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat”
  3. Republica Moldova înăsprește regulile pentru obținerea cetățeniei. Cauza pentru care se iau aceste măsuri
  4. Armata americană a distrus în Yemen mai multe radare ale rebelilor houthi
  5. Avatarul, noua specie de politician. Britanicii vor putea vota un candidat AI la alegerile parlamentare VIDEO
  6. Întorsătură în războiul lui Putin: Noile ”arme minune” ale Ucrainei schimbă soarta luptei contra Rusiei
  7. Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici
  8. SUA zguduie sistemul financiar al Rusiei: Lovitura dată Moscovei, un pas decisiv pentru căderea lui Putin
  9. Descoperire memorabilă de acum 1.600 de ani: Cea mai veche dovadă despre existența lui Iisus Hristos
  10. Ultima mutare a lui Putin: Dictatorul rus a devenit disperat, mai are puține opțiuni