Barometrul crizei: Guvernul Boc si Basescu, printre vinovati

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 08:52
3094 citiri
Barometrul crizei: Guvernul Boc si Basescu, printre vinovati

Aproape 90% dintre romani considera ca Romania merge intr-o directie gresita si ca de vina pentru situatia actuala ar fi clasa politica (7%), Traian Basescu (10%), conducerea (20%) sau actualul Guvern (27%), se arata intr-un sondaj realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES.

"Am efectuat aceasta masuratoare pe trei momente importante - lunile decembrie 2009, martie 2010 si mai 2010.

Rezultatele arata, cum era de asteptat, ca romanii sunt tot mai afectati de criza dar si mai constienti in ceea ce priveste cauzele ei si mai lucizi in privinta generatorilor acesteia", a declarat pentru Gandul directorul IRES, Vasile Dancu, coordonatorul barometrului crizei intitulat "Perceptia riscului si mecanisme de adaptare si supravietuire".

Conform rezultatelor obtinute, procentul celor care considera buna directia in care merge Romania a scazut constant de la 28% in decembrie 2009, la 20% in martie 2010, pentru ca in luna mai a acestui an sa se prabuseasca dramatic, la doar 9%.

In acelasi timp, procentul celor care considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita a crescut de la 57% (decembrie 2009), la 87% (mai 2010).

Conform barometrului, romanii sunt afectati in proportie de 81% de actuala criza economica iar vinovatii sunt identificati atat in plan intern cat si la nivel mondial.

Astfel, la nivel international sunt gasiti printre vinovati marile puteri (4%), bancile si bancherii (5%), americanii (9%) si conducerea (16%).

Pentru criza din Romania, primii vinovati in perceptia romanilor sunt: clasa politica (7%), Traian Basescu (10%), conducerea (20%) si actualul Guvern (27%).

Un viitor pus sub semnul intrebarii

In ceea ce priveste viitorul, prognozele romanilor sunt la fel de pesimiste, 54% dintre ei considerand ca economia Romaniei va merge mai rau in urmatorii patru ani.

Romanii identifica venitul si intretinerea locuintei drept problemele lor principale, intr-un cumul ce depaseste 60%.

Doar 32% dintre respondenti spun ca au probleme legate de locul de munca, insa acest procent este in crestere fata de lunile decembrie 2009 si martie 2010.

In ceea ce priveste temerile pentru viitor, primul loc este impartit intre preturi si grija pentru viitorul copiilor (81%). De asemenea, frica de boala si de criminalitate se mentine la un nivel relativ constant, in timp ce cresc in ultimele sase luni temerile legate de un razboi in zona, de un atac terorist sau de tulburari sociale, ajungand in luna mai la 47%, 46% si respectiv 74%.

Alte temeri ale romanilor sunt scaderea veniturilor (88%), inflatia (82%), boala (76%) si dobanda la banca (49%).

Proportia respondentilor care declara ca le-a trecut prin cap sa plece din tara a crescut in luna mai cu 4 procente (de la 50% la 54%). Cei care sunt tentati sa faca acest pas, asa cum era de asteptat, sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. 71,3% dintre acestia s-au gandit sa emigreze.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Oare ce se poate face cand unii se incapataneaza sa manipuleze in halul asta !?? va dat seama ce usor le-a fost din '90 pana la Basescu sa faca jocurile din subsoluri ?
atitudini.wordpress.com
rank 5
Traian Basescu 10%??? Eeeee..... atunci mai avem nevoie de cateva luni de cadere. Se pare ca multi deschid ochii greu de tot!