BBC: Lipsa optiunilor ii determina pe rromi sa paraseasca Romania

Vineri, 20 August 2010, ora 20:48
4581 citiri
BBC: Lipsa optiunilor ii determina pe rromi sa paraseasca Romania

Cei aproximativ doua milioane de rromi din Romania nu au multe optiuni in aceasta tara si de aceea prefera sa emigreze, apreciaza sociologi citati de BBC.

"Singurul punct asupra caruia suntem de acord cu autoritatile franceze este ca autoritatile de aici, din Romania, s-au ocupat prost, foarte iresponsabil de integrarea romilor", a spus David Mark, de la Alianta Civica a Rromilor de la Bucuresti.

Aceasta este cauza exodului actualui, nu numai catre Franta, ci si catre Italia, Spania, Belgia, Irlanda si Marea Britanie, din punctul sau de vedere.

"Nici macar nu vorbim numai de rromi aici", declara si mama expertului, Letitia Mark, care conduce o organizatie neguvernamentala din Timisoara pentru a ajuta femeile rome. "Criza economica transforma si romanii foarte saraci in rromi. O parte dintre cei expulzati din Franta acum nu sunt rromi, de fapt. Sunt victime ale 'tiganizarii' zonei rurale romane", a adaugat ea.

Potrivit ultimului recensamant, 530.000 de persoane s-au declarat rromi, dar sociologii sugereaza ca cifrele reale ar putea fi de peste doua milioane de rromi, din totalul de 22 de milioane de locuitori ai Romaniei.

Exista si rromi milionari

Nu toti rromii sunt saraci. Pe marginea drumului dintre Oradea si Cluj se afla numeroase vile cu acoperisuri in stil de pagoda, bogat ornate - dovada a averii unor clanuri de romi. Dar acestea sunt exceptii care confirma regula - copii desculti care cara galeti cu apa de la fantana, chiar si iarna, o rata a somajului care se apropie de 100% in unele zone, rata de alfabetizare redusa si o speranta de viata mult mai mica decat media nationala.

Autoritatile au pus la punct multe programe nationale si internationale pentru a-i ajuta.

In numeroase sate din jurul orasului Oradea, fundatia Ruhama coopereaza cu bisericile locale, pentru a incuraja copiii romi sa mearga la gradinite si pentru a-i ajuta sa se pregateasca pentru inceperea scolii.

La Bucuresti, Alianta Civica a Romilor grupeaza 21 de ONG-uri care se ocupa de aceasta minoritate si a discutat recent ca secretarul de stat pentru integrarea romilor, Valentin Mocanu, unul dintre cei doi oficiali romani care urmeaza sa participe la discutiile din Franta, de saptamana viitoare.

"Am cerut doua lucruri - ca guvernul roman sa ofere asistenta legala rromilor care locuiesc in Franta si care nu vor sa plece si, in primul rand, ca Guvernul sa puna la punct si sa implementeze, in cele din urma, o strategie pentru integrarea romilor", a explicat Mark.

Atunci cand guvernul a delegat lucratori sociali care sa convinga romii sa isi trimita copiii la scoala, rata de absenteism a scazut semnificativ. Un program similar, anuntat in 2001, nu a fost luat niciodata in serios de guvernele precedente, a adaugat el.

Printre exemplele pozitive, expertul a evocat doua initiative sponsorizate de Guvern care au dat cele mai bune rezultate - numirea de asistenti sociali care ajuta romii sa obtina actele necesare pentru asistenta medicala si care incurajeaza copiii sa mearga la scoala.

Insa ambele programe sunt in prezent in pericol, in urma strategiei guvernamentale de descentralizare, in urma careia primariile trebuie sa le sustina financiar. "Nu prioritizeaza integrarea romilor, asa ca nu gasesc fonduri pentru asistentii sociali", potrivit lui Mark.

Potrivit lui Marian Daragiu, din Oradea, copiii nu merg la scoala de rusine, pentru ca nu au pantofi si haine adecvate, nu pentru ca nu vor sa invete. Iar daca merg la ore, adeseori sunt prea infometati sa se poata concentra la lectii.

La Timisoara, Letitia Mark recunoaste ca multi romi care sunt trimisi in prezent inapoi in Romania vor pleca din nou, in curand, in Franta sau in alte tari. Dar nu au optiuni, potrivit ei. "Ce rau pot face cateva sute de oameni? Franta a uitat deja sloganul Summitului european al romilor de la Cordoba, din aprilie - excluderea este mult mai scumpa decat integrarea", a subliniat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#rromi saraci , #romani