Bucurestenii prefera sa fie martori ai infractiunilor

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 19:17
1589 citiri
Bucurestenii prefera sa fie martori ai infractiunilor

Doar o treime dintre bucuresteni ar sesiza politia in cazul in care ar fi martorii unei infractiuni, iar cei care ar fi dispusi sa se implice direct intr-un conflict au studii superioare si venituri de peste 3.000 de lei, este concluzia unui sondaj comandat de Politia Capitalei.

Studiul realizat in luna iunie a acestui an, pe un esantion reprezentativ de 396 de persoane, dintre care 54% femei si 46% barbati, arata ca atunci cand sunt martori la comiterea unei infractiuni, doar 33% dintre bucuresteni sesizeaza politia, 30% incearca sa mobilizeze fortele de la Ordinea Publica si doar 10% dintre ei sunt dispusi sa fie martori.

Potrivit sondajului, principalele motive ale lipsei de implicare a cetatenilor sunt: frica pentru siguranta proprie (84%), neincrederea in promptitudinea agentilor de ordine (73%), lipsa de fermitate a legii (58%), teama ca nimeni nu-i va ajuta (65%) si teama ca nu le este protejata identitatea (52%).

De asemenea, atunci cand se implica, totusi, intr-un incident, bucurestenii intervievati se gandesc, in primul rand, ca pot deveni si ei o victima (31%). Doar 24% dintre ei cred ca este o datorie cetateaneasca.

Insa, in situatia in care ar deveni chiar ei victime, oamenii isi doresc ca ceilalti sa anunte politia (61%) ori ceilalti sa fie martori (30%). Sau ca ceilalti sa prinda infractorul (38%).

Totodata, datele studiului mai releva ca cei care au studii superioare sunt mai dispusi sa se manifeste fizic, in timp ce persoanele care au copii se implica mai mult verbal si mai putin fizic.

Politia Capitalei a demarat campania "Eu ajut, ajuta si tu!" care se va desfasura in perioada 15 septembrie -15 mai si care isi propune sa reactiveze spiritul civic al cetatenilor.

Prima etapa, cuprinsa in intervalul 15 septembrie-31 decembrie, are ca obiectiv constientizarea cetatenilor cu privire la pasii pe care trebuie sa-i urmeze in calitate de martori ai unei infractiuni, iar in a doua etapa, cuprinsa intre 1 ianuarie -15 mai 2009, se doreste formarea unei reactii civice de implicare din partea bucurestenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Poliția Capitalei a anunțat că doi tineri au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că au intrat, noaptea, în locuinţa unei femei din Sectorul 3, şi au bătut-o pentru a le spune unde îşi...
#Justitie, #roman, #politie, #bucurestean, #martor, #infractiune, #studiu, #Politia Capitalei , #romani