Ziare.com

Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 17:00

   

Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne? - Sondaj Ziare.com
Considerata o insula a latinitatii sau ultima poarta a crestinatatii, Romania in epoca istorica moderna a trecut prin aspre si dese furci caudine, conform unui destin parca mai zbuciumat decat oricand.

Actor pe o scena a lumii, ea insasi tulburata de evenimente cruciale pentru umanitate, tara noastra a avut de infruntat, si continua s-o faca, examene deosebit de dramatice, cu repercusiuni pe masura.

Revolutia pasoptista a fost unul din cele mai importante acte din istoria moderna a romanilor, un pas in lupta de eliberare nationala, pregatind Unirea Principatelor si Independenta.

In 1843, la deschiderea primului curs universitar de istorie nationala la Academia Mihaileana, Kogalniceanu isi definea crezul politic, spunand ca priveste patria ca fiind un loc unde se vorbeste romaneste, iar ca istorie a neamului o vede pe cea a Moldovei intregi, a Valahiei si a fratilor din Transilvania.

Statul modern s-a creat prin unirea principatelor Moldovei si Tarii Romanesti, odata cu alegerea concomitenta ca domnitor a lui A.I. Cuza. Acesta a fost obligat sa abdice (1866) de catre "monstruoasa coalitie".

In 1877, Romania isi obtine independenta, pentru ca, la 1881, Carol I sa fie incoronat rege. Dupa moartea sa (1914), Ferdinand I preia tronul tarii.

Un act insemnat este Tratatul de la Versailles care a recunoscut toate proclamatiile de unire, in conformitate cu dreptul la autodeterminare stabilit in Declaratia celor 14 puncte a presedintelui american Woodrow Wilson.

Dintre cele mai mai rele abatute asupra tarii noastre, ar fi de mentionat:

1. Primul Razboi Mondial

Toate statele participante la acest conflict, cel mai mare de pana atunci, au avut interesele lor, fara sa se gandeasca la consecintele soldate la final cu circa 10 milioane de victime.

Generalul francez Lyautey se exprima revelator la trasaturile conflagratiei: "Un razboi intre europeni inseamna un razboi civil, cea mai monumentala tampenie pe care lumea a cunoscut-o vreodata".

Efectele: au cazut patru imperii (German, Austro-Ungar, Otoman si Rus) si tot atatea dinastii.

Romania, care a intrat in razboi la 16 august 1916, de partea Triplei Intelegeri (Antanta) a pierdut 880.000 de soldati, cei mai multi dupa Rusia, Franta si Anglia.

De asemenea, si-au gasit sfarsitul aproximativ 275.000 de civili. Esecul rezolvarii crizelor postbelice a contribuit la ascensiunea fascismului in Italia, a nazismului in Germania si la izbucnirea mai tarziu a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A catalizat Revolutia bolsevica, cea care avea sa le inspire pe cele comuniste in diferite colturi ale lumii.

2. Cutremurul din 10 noiembrie 1940

Primul mare seism din Romania contemporana, avand o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, s-a produs la ora 03:39, cu epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri.

Efectele au fost devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti. Cifrele exacte nu sunt cunoscute, informatiile fiind cenzurate, din pricina razboiului.

Miscarea telurica s-a simtit la Bucuresti, unde au existat circa 300 de morti, majoritatea la prabusirea blocului Carlton, structura cu 12 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme. Printre cei disparuti, comunistul Ilie Pintilie si compozitorul Ion Vasilache.

3. Al Doilea Razboi Mondial

Considerat cel mai mare si mai ucigas conflict armat din istoria omenirii, a provocat moartea directa sau indirecta a peste 70 de milioane de oameni, circa 3% din populatia globului de la acea vreme.

Obiectivul principal al Romaniei a fost eliberarea Basarabiei de sub ocupatia sovietica instaurata dictatorial la 26-28 iunie 1940.

Cauzele izbucnirii conflagratiei mai constituie inca subiect de dezbatere si de cercetare, dar punctul de vedere comun este legat de expansionismul Germaniei si Japoniei. Prima pierduse puterea, statutul international si uriase sume de bani in urma infrangerii din anteriorul razboi mondial.

In Tratatul de Pace de la Paris s-a stabilit ca Romania sa plateasca URSS-ului 300 de milioane de dolari (la cursul din 1938) ca despagubiri. Per total, 80% dintre pierderile umane au fost de partea Aliatilor, restul fiind din tabara statelor Axei. La incheierea razboiului, in plan diplomatic, a fost luata in calcul doar participarea Romaniei de partea Axei.

Astfel, a semnat Tratatul de Pace de la Paris (1946) din postura de stat dusman invins, nerecunoscand-i-se macar statutul de tara cobeligeranta, desi exista un precedent in cazul Frantei. Aproximativ 700.000 de romani militari si civili si-au pierdut viata in acest cosmar al lumii.

4. Comunismul

Odata cu abdicarea regelui Mihai I, la sfarsitul lui 1947, comunismul, cea mai cumplita pagina din istoria poporului, isi intra pe deplin in blestematu-i rol. Romania, deja secatuita de cele doua campanii din est si vest ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, intra sub gheara sovietica, cea care avea s-o exploateze nemilos vreme de mai multe decenii. Zeci de mii de oameni au fost inchisi din motive politice, economice s.a.m.d

Abuzuri de tot felul: asasinate, torturi aplicate mai ales opozantilor politici intregesc tabloul sumbru reprezentat de oranduirea "celor mai inalte culmi ale omenirii".

Crimele comise de regimul rosu sunt multiple: abandonarea intereselor nationale prin servilism total in relatiile cu URSS; Anihilarea statului de drept; Distrugerea partidelor politice; Sovietizarea fortata; Exterminarea sociala (lichidare fizica, deportare, intemnitare, munca fortata- numar de victime cuprins intre 500.000 si 2 milioane); Desfiintarea patrimoniului istoric; Masacrarea cetatenilor din ordinul lui Ceausescu in timpul Revolutiei din 1989.

Acestor urgii li se mai pot adauga industrializarea si colectivizarea efectuate cu arma in mana.

5. Seismul din 1977

Declansat la 4 martie 1977, ora 21:22, cu o magnitudine de 7,2 pe Richter, a durat circa 55 de secunde si a avut efecte groaznice asupra Romaniei. In urma lui si-au pierdut viata 1.578 de oameni (1.424 in Bucuresti).

Pe intregul teritoriu s-au inregistrat 11.300 de raniti, iar aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Localizat in aceeasi zona Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri. Unda de soc s-a simtit in toti Balcanii.

Mai multe monumente de arhitectura au disparut: Biserica Ienei, fostul sediu al Uniunii Artistilor Plastici (Casa Grigore Cerchez).

Printre cei care au platit tribut mortii s-au numarat personalitati marcante: Toma Caragiu, Alexandru Ivasiuc, Doina Badea, Veronica Porumbacu, Alexandru Bocanet si altii.

6. Regimul iliescian

In timpul scurs imediat dupa Revolutia din 1989, in primele luni ale lui '90, noua ordine patronata de Ion Iliescu a ajuns mostenitoarea monolitului aparatului de stat comunist, detinand o putere legala nelimitata.

Violentele de strada au avut loc in lipsa unei limpezi separari a puterilor. Dreptul public nereformat nu prevedea garantii de protectie a cetateanului fata de abuzurile statului. Centralismul si etatizarea detineau puteri depline. Regimul constitutional si institutiile aveau radacini din vremea dictaturii ceausiste.

In vreme ce reprezentanti ai exilului anticomunist - Ion Ratiu si Corneliu Coposu - au candidat separat la scrutinul din Duminica Orbului (20 mai 1990), vechiul regim a avut un singur competitor si a fost mult mai bine organizat.

Parteneriatul mineri-Iliescu a adus avantaje ambelor parti, in detrimentul idealurilor revolutiei. Capitolul Iliescu este perceput ca unul manipulator, in favoarea "neintinarii idealurilor socialismului" si ca o frana a procesului instaurarii in Romania a unei democratii veritabile.

7. Actuala criza economica

Venita ca o adevarata pacoste peste o entitate economica ce "duduia" in urma cu trei ani. Masurile de austeritate impuse populatiei, si ca o consecinta a acordurilor incheiate cu FMI, au produs un vast ecou de nemultumire in randurile cetatenilor.

Romanii acuza grave deficiente de comunicare, de dialog cu masele in privinta masurilor ce sunt sau trebuie luate, dar si de identificare si punere in aplicare de catre decidentii politici a unei reforme eficiente. Menita sa atenueze socul acuzat de un nivel de trai aflat intr-o continua deteriorare.

De asemenea, oamenii nu sunt de acord cu discrepanta tot mai vadita dintre beneficiile clasei demnitarilor si celor din cercul lor de interese fata de masurile de diminuare, parca interminabile, a veniturilor personale ori familiale ale restului tarii.

Ziare.com va invita la vot. Care credeti ca este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10731 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BASESCU

si PDL

 

D-le Mladinoiu, introduceti la turul doi si...

... "Convertirea securistilor si turnatorilor in uslamishti radicali de rit nou, feudal si dezagreat".
- Merxi!

 
 

cel mai mare rau este departarea multora dintre noi de Dumnezeu

asta e radacina relelor

 

ciocarlane esti dus tare mai baiete...

si nici capul nu te doare...

Hotul cand se duce la furat zice si el Doamne ajuta.
unde-i secretul?

nu intelegi

n-are rost

Bai mercenari comunistinemernici,mai avetinesimtirea sa comentati

si sa aratati cu degetul in alta directie?

Departarea omului de Dumnezeu este cel mai mare rau

Toate "crizele" enumerate in articol, pentru ca ele sunt crize ingaduite de Dumnezeu pentru "trezire". Nu sunt simple "rele" abatute asupra lumii sau a Romaniei in anumite momente.
Crizele sunt consecinta departarii omului de Dumnezeu si au un singur scop pentru care sunt ingaduite, acela de a-l reintoarce la Dumnezeu.

"...“Ce să vă mai fac?!", intreabă diversi profeti ca Isaia, Amos, Hagai, etc.
“V-am lovit cu rugină in grau si cu tăciune, si cu grindină; am lovit tot lucrul manilor voastre",
v-am trimes cutare si cutare criza, “si cu toate acestea..., tot nu v-ati intors la Mine, zice Domnul...."
"Cei intelepti insă, in astfel de ocazii isi cercetează viata si se intreabă serios: "Doamne, ce lectie trebuie să invăt si cum s-o aplic?" Acestia il lasă pe Dumnezeu să le schimbe cursul vietii, si se pun la dispozitia Lui. Dumnezeu foloseste ocazia spre a-i binecuvanta, si spre a Se revela in toată maretia Sa…!"

asa este

Iar departare mai mare de Dumnezeu ca in comunism nu a existat. Ma refer la Romania, bineinteles.

Iliescu! Acest diavol a produs mult mai mult rău Romaniei decat

toate nenorocirile la un loc. Și dacă ar fi jupuit de viu, nu ar insemna o pedeapsă pe măsura crimelor lui.

 

Asa este , esti cea mai inteligenta ! 5 cepe ti-am dat !

:)

iti dau dreptate

Dar a dat si peste o enorma multime de stupid people.

Evenimentele in urma carora

rezulta pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale la nivelul unei intregi societati umane, nu prea poti sa le categorisesti.
Dar ca sa fim in tonul articolului as spune ca dupa '89, regimul Iliescu a fost baza(blatul) tortului, regimul Basescu - frisca - iar criza si recesiunea ciresile din varf.

 

primul razboi mondial, alianta cu antanta.

Transilvania putea sa mai astepte. asa cum a stat aproape 1000 de ani sub unguri putea sa mai stea inca 50 de ani.
imperiul austroungar era depasit si fragil ca structura; mult nu o mai ducea iar interesul Germaniei era de uniune cu Austria.
pentru cine nu stie, dupa ww1 o parte din liderii maghiari se gandeau la o varianta de uniune cu Romania asa cum dupa razboiul de independenta se vorbea de o eventuala uniune a Bulgariei cu Romania.
in vest, Germania ar fi putut incheia o pace convenabila, poate chiar cu pastrarea Alsaciei (Elsass) si Lorenei (Lothringen).
Rusia ar fi avut o soarta asemanatoare imperiului Austro-Ungar; avea o structura politica primitiva, era slabita de revolutia din 1905 si de cea din februarie 1917. Basarabia ar fi revenit Romaniei.

dar cel mai importan, nu ar fi izbucnit revolutia bolsevica cu tot raul care a urmat de aici.

ce avem in prezent?
o Europa slabita dar in care se aude din ce in ce mai puternic vocea Germaniei, secuii vor autonomie teritoriala, ungurii si-au urmarit si realizat pas cu pas interesele, nordul Bucovinei si Basarabia istoica (Bugeac) se afla in Ucraina iar Moldova din stanga Prutului pare sa fie mai mult sub influenta rusa decat romana.

subscriu

Cu unele amendamente, dar promit sa revin.

mda

suzper comentariul

Basescu si fascistul PDL

restul au fost mizilicuri

 

Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne?

...basca lui Ion Iliescu.

 

@conti

- la care il si doare !!! ca nu-l deranjeaza nimeni cu nimic !

Omitere din interes....

mentalitatea de Cocalar,Tiganeala,Trufia,Credinta ca sunteti" buricu",PUPI-ndosismul! nu mai cautati tapi ispasitori,comunismul romarlan a fost strict specific romarlanilor cum si democratia care o traiti este strict specifica voua.

 

Vax Albina

Cel mai mare rau al romanilor, sunt chiar ei. Sunt calcati in picioare de secole si s-au invatat cu asta.

 

Poate ai dreptate prietene drag!

Poate am fost blestemati, c-am dat vechea, buna, sanatoasa si naturala credinta pe bazaconiile popilor crestini, hamesiti dupa avere si putere!

Poate primul roman a fost Bastus, ala care-a aratat jigodiei de Traian (primul, nu asta de-acum) unde se ascunde tezaurul Daciei.
Si unde s-a refugiat regele sau, Decebal!

Poate Bastus n-o fi fost chiar primul roman, dar cu siguranta este primul politician roman!

O seara faina, prietene!

Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne?

Comunismul!

Atat de mult urat si temut de formidabilul nostru erou national, Maresalul Antonescu!

Dar am avut nenorocul s-avem parte si de-un rege comunist, care l-a vandut pe Maresal la prietenii lui rusi!

Urmarea: 50 de ani de nemernicie, de distrugere si instrainare, nu atat a bogatiilor tarii asteia, ci a sufletului romanului, a esentei lui de om intreg, de gospodar, de ce vreti voi.

Distrugere care inca nu s-a terminat, nici pana acum!

 

Perfect adevarat

De la Ion Antonescu nu am mai avut nici un conducator adevarat, care sa puna mai presus de orice interesul natiunii. Dumnezeu sa-l ierte!

Este clar ca comunismul.

minimum 7o de ani suferin din cauza comunismului.

 

daca as putea......

daca as putea aduna as pune comunismul+regimul iliescu pe acelasi plan

 

Raul vesnic- lipsa de proiecte nationale!

1.Raul principal al unei natiuni de tarani,este lipsa de proiecte.
Proiectul pasoptist a fost de inspiratie/import european,proiectul modernizarii Romaniei proiectul lui Carol I,Proiectul reintregirii,proiectul lui Ferdinand.
Proiectul comunist al lui stalin!
2.Proiectul cel mai de seama si producator al dezastrului actual,a fost proiectul lui Iliescu si al PDSR din iunie 1992,care a spus NU privatizarii rapide.El a fost proiectul unei democratii muncitorsrti,cu intreprinderi de stat,aparat contra dreptei cu detasamentele mineresti ale lui Cozma.
Spunind NU privatizarii si capitalismului,proiectul Iliescu a spus DA dezintegrarii economice si postcomunismului perpetuat pina azi in politica si economie.Numai un program special ne poate scapa de aceasta distrugere nationala,demarata prin proiectul Iliescu,adus la desavirsire de toate Guvernarile postdecembriste.
3.Proiecul de schimbare pe care i l-am oferit lui Basescu si Boc,a fost trimis la cosul de gunoi de catre consilierii acestora.
Proiectul guvernamental este CRIZA perpetua si ingroparea proiectelor de schimbare !

 

mda

Tzaganii.fara urma de indoiala.cancerul umanitatii.Pe locul doi,basecu,boc si restul de gunoaie neocomuniste

 

Tradarea

Din cele mai vechi timpuri pe aceste meleaguri totul s-a distrus din "tradare"... Bastus, grofi si boieri hrapareti, domnitori fanarioti(si astazi in actualitate), informatori, tradatori la est si vest. Asta-i blestemul nostru !

 

toata lumea iubeste tradarea, nu si...

pe cei ce o comit. Nu cred ca detinem recordul mondial la acest capitol, ca numar, ci ca urmari.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor