Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 17:00
11142 citiri
Care este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne? - Sondaj Ziare.com
Foto: muzeuldefotografie.ro

Considerata o insula a latinitatii sau ultima poarta a crestinatatii, Romania in epoca istorica moderna a trecut prin aspre si dese furci caudine, conform unui destin parca mai zbuciumat decat oricand.

Actor pe o scena a lumii, ea insasi tulburata de evenimente cruciale pentru umanitate, tara noastra a avut de infruntat, si continua s-o faca, examene deosebit de dramatice, cu repercusiuni pe masura.

Revolutia pasoptista a fost unul din cele mai importante acte din istoria moderna a romanilor, un pas in lupta de eliberare nationala, pregatind Unirea Principatelor si Independenta.

In 1843, la deschiderea primului curs universitar de istorie nationala la Academia Mihaileana, Kogalniceanu isi definea crezul politic, spunand ca priveste patria ca fiind un loc unde se vorbeste romaneste, iar ca istorie a neamului o vede pe cea a Moldovei intregi, a Valahiei si a fratilor din Transilvania.

Statul modern s-a creat prin unirea principatelor Moldovei si Tarii Romanesti, odata cu alegerea concomitenta ca domnitor a lui A.I. Cuza. Acesta a fost obligat sa abdice (1866) de catre "monstruoasa coalitie".

In 1877, Romania isi obtine independenta, pentru ca, la 1881, Carol I sa fie incoronat rege. Dupa moartea sa (1914), Ferdinand I preia tronul tarii.

Un act insemnat este Tratatul de la Versailles care a recunoscut toate proclamatiile de unire, in conformitate cu dreptul la autodeterminare stabilit in Declaratia celor 14 puncte a presedintelui american Woodrow Wilson.

Dintre cele mai mai rele abatute asupra tarii noastre, ar fi de mentionat:

1. Primul Razboi Mondial

Toate statele participante la acest conflict, cel mai mare de pana atunci, au avut interesele lor, fara sa se gandeasca la consecintele soldate la final cu circa 10 milioane de victime.

Generalul francez Lyautey se exprima revelator la trasaturile conflagratiei: "Un razboi intre europeni inseamna un razboi civil, cea mai monumentala tampenie pe care lumea a cunoscut-o vreodata".

Efectele: au cazut patru imperii (German, Austro-Ungar, Otoman si Rus) si tot atatea dinastii.

Romania, care a intrat in razboi la 16 august 1916, de partea Triplei Intelegeri (Antanta) a pierdut 880.000 de soldati, cei mai multi dupa Rusia, Franta si Anglia.

De asemenea, si-au gasit sfarsitul aproximativ 275.000 de civili. Esecul rezolvarii crizelor postbelice a contribuit la ascensiunea fascismului in Italia, a nazismului in Germania si la izbucnirea mai tarziu a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A catalizat Revolutia bolsevica, cea care avea sa le inspire pe cele comuniste in diferite colturi ale lumii.

2. Cutremurul din 10 noiembrie 1940

Primul mare seism din Romania contemporana, avand o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, s-a produs la ora 03:39, cu epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri.

Efectele au fost devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti. Cifrele exacte nu sunt cunoscute, informatiile fiind cenzurate, din pricina razboiului.

Miscarea telurica s-a simtit la Bucuresti, unde au existat circa 300 de morti, majoritatea la prabusirea blocului Carlton, structura cu 12 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme. Printre cei disparuti, comunistul Ilie Pintilie si compozitorul Ion Vasilache.

3. Al Doilea Razboi Mondial

Considerat cel mai mare si mai ucigas conflict armat din istoria omenirii, a provocat moartea directa sau indirecta a peste 70 de milioane de oameni, circa 3% din populatia globului de la acea vreme.

Obiectivul principal al Romaniei a fost eliberarea Basarabiei de sub ocupatia sovietica instaurata dictatorial la 26-28 iunie 1940.

Cauzele izbucnirii conflagratiei mai constituie inca subiect de dezbatere si de cercetare, dar punctul de vedere comun este legat de expansionismul Germaniei si Japoniei. Prima pierduse puterea, statutul international si uriase sume de bani in urma infrangerii din anteriorul razboi mondial.

In Tratatul de Pace de la Paris s-a stabilit ca Romania sa plateasca URSS-ului 300 de milioane de dolari (la cursul din 1938) ca despagubiri. Per total, 80% dintre pierderile umane au fost de partea Aliatilor, restul fiind din tabara statelor Axei. La incheierea razboiului, in plan diplomatic, a fost luata in calcul doar participarea Romaniei de partea Axei.

Astfel, a semnat Tratatul de Pace de la Paris (1946) din postura de stat dusman invins, nerecunoscand-i-se macar statutul de tara cobeligeranta, desi exista un precedent in cazul Frantei. Aproximativ 700.000 de romani militari si civili si-au pierdut viata in acest cosmar al lumii.

4. Comunismul

Odata cu abdicarea regelui Mihai I, la sfarsitul lui 1947, comunismul, cea mai cumplita pagina din istoria poporului, isi intra pe deplin in blestematu-i rol. Romania, deja secatuita de cele doua campanii din est si vest ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, intra sub gheara sovietica, cea care avea s-o exploateze nemilos vreme de mai multe decenii. Zeci de mii de oameni au fost inchisi din motive politice, economice s.a.m.d

Abuzuri de tot felul: asasinate, torturi aplicate mai ales opozantilor politici intregesc tabloul sumbru reprezentat de oranduirea "celor mai inalte culmi ale omenirii".

Crimele comise de regimul rosu sunt multiple: abandonarea intereselor nationale prin servilism total in relatiile cu URSS; Anihilarea statului de drept; Distrugerea partidelor politice; Sovietizarea fortata; Exterminarea sociala (lichidare fizica, deportare, intemnitare, munca fortata- numar de victime cuprins intre 500.000 si 2 milioane); Desfiintarea patrimoniului istoric; Masacrarea cetatenilor din ordinul lui Ceausescu in timpul Revolutiei din 1989.

Acestor urgii li se mai pot adauga industrializarea si colectivizarea efectuate cu arma in mana.

5. Seismul din 1977

Declansat la 4 martie 1977, ora 21:22, cu o magnitudine de 7,2 pe Richter, a durat circa 55 de secunde si a avut efecte groaznice asupra Romaniei. In urma lui si-au pierdut viata 1.578 de oameni (1.424 in Bucuresti).

Pe intregul teritoriu s-au inregistrat 11.300 de raniti, iar aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Localizat in aceeasi zona Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri. Unda de soc s-a simtit in toti Balcanii.

Mai multe monumente de arhitectura au disparut: Biserica Ienei, fostul sediu al Uniunii Artistilor Plastici (Casa Grigore Cerchez).

Printre cei care au platit tribut mortii s-au numarat personalitati marcante: Toma Caragiu, Alexandru Ivasiuc, Doina Badea, Veronica Porumbacu, Alexandru Bocanet si altii.

6. Regimul iliescian

In timpul scurs imediat dupa Revolutia din 1989, in primele luni ale lui '90, noua ordine patronata de Ion Iliescu a ajuns mostenitoarea monolitului aparatului de stat comunist, detinand o putere legala nelimitata.

Violentele de strada au avut loc in lipsa unei limpezi separari a puterilor. Dreptul public nereformat nu prevedea garantii de protectie a cetateanului fata de abuzurile statului. Centralismul si etatizarea detineau puteri depline. Regimul constitutional si institutiile aveau radacini din vremea dictaturii ceausiste.

In vreme ce reprezentanti ai exilului anticomunist - Ion Ratiu si Corneliu Coposu - au candidat separat la scrutinul din Duminica Orbului (20 mai 1990), vechiul regim a avut un singur competitor si a fost mult mai bine organizat.

Parteneriatul mineri-Iliescu a adus avantaje ambelor parti, in detrimentul idealurilor revolutiei. Capitolul Iliescu este perceput ca unul manipulator, in favoarea "neintinarii idealurilor socialismului" si ca o frana a procesului instaurarii in Romania a unei democratii veritabile.

7. Actuala criza economica

Venita ca o adevarata pacoste peste o entitate economica ce "duduia" in urma cu trei ani. Masurile de austeritate impuse populatiei, si ca o consecinta a acordurilor incheiate cu FMI, au produs un vast ecou de nemultumire in randurile cetatenilor.

Romanii acuza grave deficiente de comunicare, de dialog cu masele in privinta masurilor ce sunt sau trebuie luate, dar si de identificare si punere in aplicare de catre decidentii politici a unei reforme eficiente. Menita sa atenueze socul acuzat de un nivel de trai aflat intr-o continua deteriorare.

De asemenea, oamenii nu sunt de acord cu discrepanta tot mai vadita dintre beneficiile clasei demnitarilor si celor din cercul lor de interese fata de masurile de diminuare, parca interminabile, a veniturilor personale ori familiale ale restului tarii.

Ziare.com va invita la vot. Care credeti ca este cel mai mare rau abatut asupra Romaniei moderne?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
Idealismul și ideologia sunt mult mai puternice decât nostalgia atunci când oamenii consideră că era mai bine în comunism, arată un studiu dezvoltat de platforma de cercetare de piață...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#catastrofe Romania, #cutremur Romania, #razboaie Romania, #comunism Romania , #romani
Comentarii