Cat vor pierde din venituri angajatii platiti pe drepturi de autor

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 21:17
3313 citiri
Cat vor pierde din venituri angajatii platiti pe drepturi de autor
foto: evz.ro

Angajatii platiti prin contracte pe drepturi de autor vor trebui sa scoata bani din buzunar, in loc sa primeasca bani inapoi de la Fisc, dupa depunerea declaratiei de venit, pentru ca Ministerul de Finante a decis sa diminueze cota cheltuielilor forfetare, de la 40% la numai 20%.

Pana acum, romanii care erau platiti pe drepturi de autor beneficiau de o cota de 40% cheltuieli forfetare, suma care scapa de impozitul de 16% aplicat pe salarii.

Astfel, unui angajat care avea venituri lunare de 1.000 de lei, obtinute din drepturi de autor, i se retinea pana acum la sursa 10% din venit (100 lei). Ulterior, la completarea declaratiei de venit, se calcula impozitul de 16% la suma obtinuta in urma scaderii cheltuielilor forfetare (1000 -400 lei = 600 lei), respectiv 96 lei.

Guvernul Boc a adoptat scrisoarea catre FMI: solutia sanatoasa

In consecinta, salariatul respectiv avea de primit inapoi de la stat 100 -96 = 4 lei.

In noile conditii, angajatului i se retin la sursa 100 lei, suma obtinuta in urma reducerii cheltuielilor forfetare este de 800 lei, iar impozitul datorat statului este de 16% din 800, respectiv 128 lei.

Adica, angajatul respectiv trebuie sa mai aduca lunar de acasa 28 lei pentru a plati darile catre stat.

In cazul in care reducerile se vor aplica de la 1 iunie, pe ultimele 6 luni ale anului, inseamna ca un angajat care castiga 1.000 lei lunar din drepturi de autor va trebui sa scoata din buzunar inca 168 lei.

Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietati?

De aceasta masura vor fi loviti cei circa 500.000 de romani ce castiga bani din drepturi de autor, dintre care pentru aproape 80.000 de oameni, aceasta reprezinta singura sursa de venit.

Mai mult, statul va impozita acum si dobanzile obtinute din depozitele bancare, tichetele de masa, cresa sau vacanta si salariile compensatorii, iar programatorii nu vor mai avea nicio scutire la plata impozitului.

Cu ajutorul acestor masuri introduse in proiectul de modificare a Codului Fiscal, propus de Ministerul Finantelor, Guvernul spera sa obtina circa 200 de milioane de euro, in mare parte din bani scosi cu forta din buzunarele angajatilor romani.

Boc: Salariul minim va fi 600 lei, pensia sociala minima - 350 lei (Video)

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#impozit venit drepturi autor, #cota forfetara dreptui autor, #noul Cod Fiscal , #romani
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Delirant ! Drepturile mele de autor, inscrise la OSIM; incalcate de activistii politici, care mi-au furat activitatile si le presteaza ei, ca o pedeapsa, pentru ca nu fac parte din niciun partid ! RUSINE. PLATESC IMPOZIT LA STAT, SI...
Poza Antimoron
Antimoron
rank 5
Basescu-Boc e disperat, NU PENTRU NOI, PENTRU ROMANIA, ci pentru veniturile lor personale!