Cati romani fumeaza si cati nu permit fumatul in casa - sondaj IRES

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 18:43
6232 citiri
Cati romani fumeaza si cati nu permit fumatul in casa - sondaj IRES
Foto: Ziare.com

Trei sferturi (75%) dintre respondentii unui sondaj IRES, realizat in perioada 21-25 ianuarie, spun ca nu fumeaza deloc tutun, iar 79% au o parere buna sau foarte buna despre legea care interzice fumatul in spatiile publice din Romania.

Potrivit sondajului facut public miercuri, 18% dintre subiecti afirma ca fumeaza tutun zilnic, iar 7% sustin ca fumeaza tutun mai rar. Procentul celor care fumeaza tutun zilnic este mai ridicat in cazul respondentilor cu varste intre 18 si 35 ani comparativ cu celelalte categorii de varsta.

Totodata, 93% dintre participantii la sondaj au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului. 79% au o parere buna sau foarte buna cu privire la interzicerea fumatului in toate spatiile publice, inclusiv baruri si cafenele.

Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea e constitutionala. Ce urmeaza

"30% dintre respondentii care ies in localuri minim o data pe an afirma ca legea antifumat le va influenta comportamentul referitor la iesirile in oras; astfel, 15% dintre intervievati sustin ca vor iesi mai des in oras, 1% dintre ei declara ca vor incepe sa iasa in oras odata cu implementarea acestei legi, iar 10% dintre participantii la studiu sustin ca odata cu adoptarea legii vor iesi mai rar in oras.

In acelasi timp, 69% dintre respondenti declara ca obiceiurile lor nu vor fi influentate de legea antifumat", se arata in comunicatul de presa care insoteste sondajul IRES.

Studiul mai releva ca 51% dintre romani nu permit niciodata fumatul in casa, in timp ce 25% sustin ca fumatul, desi nu este permis in intreaga casa, este permis in unele camere sau intr-o singura camera. Doar 2% dintre participantii la studiu declara ca in casele lor fumatul este permis peste tot.

Un sfert (26%) dintre fumatorii participanti la acest studiu cheltuie pana la 30 lei saptamanal pe tigari, 19% cheltuie intre 31 si 50 de lei, iar 30% cheltuie intre 51 si 100 lei saptamanal.

"Doar 1% dintre participantii la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumeaza, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, acelasi procent din populatia investigata utilizand o tigara electronica in prezent; totusi, 8% dintre intervievati au folosit, in trecut, tigara electronica", precizeaza comunicatul IRES.

Cat si de cand fumeaza romanii

Potrivit sondajului, 82% dintre fumatorii intervievati au deprins acest obicei inainte de 22 de ani, iar aproape jumatate dintre subiecti au raspuns ca au fumat prima data inainte de 18 ani. Astfel, 13% dintre subiecti fumeaza de maxim 5 ani, 16% fumeaza de o perioada situata intre 6-10 ani, 17% - intre 11 si 15 ani, 18% - intre 16 si 20 de ani, 20% - intre 21 si 30 de ani, 15% - peste 31 de ani.

In ceea ce priveste numarul de tigari fumate pe zi, 11% dintre subiectii fumatori au raspuns ca fumeaza intre 1 si 5 tigari, 26% - intre 6 si 10 tigari, 20% - intre 11 si 15 tigari, 32% - intre 16 si 20, 8% - mai mult de 20. Potrivit sondajului, aproximativ jumatate dintre respondenti (52%) fumeaza prima tigara in primele 30 de minute ale diminetii.

Dintre respondentii fumatori, 43% au vizitat un doctor sau un specialist in probleme medicale in ultimul an. Dintre acestia, 68% au facut acest lucru o data sau de doua ori, 19% au vizitat un specialist in probleme medicale de trei pana la cinci ori, iar 13% de la sase sau mai multe ori.

"Patru din zece fumatori care au participat la acest studiu declara ca au incercat sa se lase de fumat in ultimul an de zile. Aproximativ o cincime dintre fumatorii intervievati intentioneaza, conform propriilor declaratii, sa renunte la fumat in urmatoarea luna, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesati sa se lase de fumat. Respondentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani sunt cel mai putin interesati sa renunte la fumat", se mai arata in comunicatul citat.

In ceea ce priveste avertismentele de pe pachetele de tigari, studiul releva ca acestea nu par sa aiba un impact puternic asupra fumatorilor. 70% dintre cei intervievati spun ca nu s-au gandit sa renunte la fumat din cauza acestor avertismente.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 2.074 indivizi de 18 ani si peste si are o eroare maxima tolerata de a 2,2%.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#sondaj fumat romani, #lege antifumat spatii publice , #romani