Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 12:30
9247 citiri
Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatele unui sondaj realizat de Inscop arata ca 67,9% dintre romani sustin unirea cu Republica Moldova pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire, in timp ce doar 14,8% mai degraba nu o sustin.

"Procentul de acord este foarte mare si confirma date anterioare culese si interpretate in cadrul barometrului Inscop-Adevarul despre Romania. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are in mod evident o puternica nota unionista, dar acest 2018 pune in fata respondentilor si un termen foarte apropiat, 'palpabil'", explica Darie Cristea, director general Inscop.

La aceasta intrebare, non-raspunsurile cumuleaza 17,3%.

Moldovenii au votat unirea cu Romania - Fotoreportaj

Potrivit aceluiasi sondaj, 52,6% dintre romani afirma ca au o parere buna despre castigarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului de catre Dorin Chirtoaca, in timp ce 6,9% au o parere proasta, numarul de non-raspunsuri fiind de 40,5%.

"Numarul de non-raspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atentia asupra principalei probleme a raportarii romanilor la Republica Moldova - o informare precara a romanilor in legatura cu evenimentele de peste Prut. (...) Fenomenul nu trebuie asociat atat de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoaca - putin notoriu in Romania - ci cu tendinta generala de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova", arata Darie Cristea.

Unirea cu Romania, ceruta de moldoveni in Piata Universitatii (Video)

67,8% dintre respondenti spun ca Romania ar trebui sa usureze acordarea cetateniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg sa nu raspunda sau nu stiu. Totodata, 56,3% dintre romani cred ca tara noastra ajuta suficient Republica Moldova pentru a se integra in UE, 29,6% cred ca ar trebui sa faca mai mult (non-raspunsuri 14,1%).

46% cred ca integrarea Republicii Moldova in UE depinde mai mult de vointa cetatenilor sai si a politicienilor locali, in timp ce 40,5% considera ca depinde mai mult de ajutorul dat de Romania si alte state europene, releva aceeasi cercetare.

"Barometrul Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#romani unire moldoveni sondaj, #romania unire moldova , #romani