Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 12:30
8817 citiri
Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatele unui sondaj realizat de Inscop arata ca 67,9% dintre romani sustin unirea cu Republica Moldova pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire, in timp ce doar 14,8% mai degraba nu o sustin.

"Procentul de acord este foarte mare si confirma date anterioare culese si interpretate in cadrul barometrului Inscop-Adevarul despre Romania. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are in mod evident o puternica nota unionista, dar acest 2018 pune in fata respondentilor si un termen foarte apropiat, 'palpabil'", explica Darie Cristea, director general Inscop.

La aceasta intrebare, non-raspunsurile cumuleaza 17,3%.

Moldovenii au votat unirea cu Romania - Fotoreportaj

Potrivit aceluiasi sondaj, 52,6% dintre romani afirma ca au o parere buna despre castigarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului de catre Dorin Chirtoaca, in timp ce 6,9% au o parere proasta, numarul de non-raspunsuri fiind de 40,5%.

"Numarul de non-raspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atentia asupra principalei probleme a raportarii romanilor la Republica Moldova - o informare precara a romanilor in legatura cu evenimentele de peste Prut. (...) Fenomenul nu trebuie asociat atat de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoaca - putin notoriu in Romania - ci cu tendinta generala de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova", arata Darie Cristea.

Unirea cu Romania, ceruta de moldoveni in Piata Universitatii (Video)

67,8% dintre respondenti spun ca Romania ar trebui sa usureze acordarea cetateniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg sa nu raspunda sau nu stiu. Totodata, 56,3% dintre romani cred ca tara noastra ajuta suficient Republica Moldova pentru a se integra in UE, 29,6% cred ca ar trebui sa faca mai mult (non-raspunsuri 14,1%).

46% cred ca integrarea Republicii Moldova in UE depinde mai mult de vointa cetatenilor sai si a politicienilor locali, in timp ce 40,5% considera ca depinde mai mult de ajutorul dat de Romania si alte state europene, releva aceeasi cercetare.

"Barometrul Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...