Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 12:30
8897 citiri
Cati romani vor unirea cu Republica Moldova - sondaj Inscop
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezultatele unui sondaj realizat de Inscop arata ca 67,9% dintre romani sustin unirea cu Republica Moldova pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire, in timp ce doar 14,8% mai degraba nu o sustin.

"Procentul de acord este foarte mare si confirma date anterioare culese si interpretate in cadrul barometrului Inscop-Adevarul despre Romania. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are in mod evident o puternica nota unionista, dar acest 2018 pune in fata respondentilor si un termen foarte apropiat, 'palpabil'", explica Darie Cristea, director general Inscop.

La aceasta intrebare, non-raspunsurile cumuleaza 17,3%.

Moldovenii au votat unirea cu Romania - Fotoreportaj

Potrivit aceluiasi sondaj, 52,6% dintre romani afirma ca au o parere buna despre castigarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului de catre Dorin Chirtoaca, in timp ce 6,9% au o parere proasta, numarul de non-raspunsuri fiind de 40,5%.

"Numarul de non-raspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atentia asupra principalei probleme a raportarii romanilor la Republica Moldova - o informare precara a romanilor in legatura cu evenimentele de peste Prut. (...) Fenomenul nu trebuie asociat atat de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoaca - putin notoriu in Romania - ci cu tendinta generala de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova", arata Darie Cristea.

Unirea cu Romania, ceruta de moldoveni in Piata Universitatii (Video)

67,8% dintre respondenti spun ca Romania ar trebui sa usureze acordarea cetateniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg sa nu raspunda sau nu stiu. Totodata, 56,3% dintre romani cred ca tara noastra ajuta suficient Republica Moldova pentru a se integra in UE, 29,6% cred ca ar trebui sa faca mai mult (non-raspunsuri 14,1%).

46% cred ca integrarea Republicii Moldova in UE depinde mai mult de vointa cetatenilor sai si a politicienilor locali, in timp ce 40,5% considera ca depinde mai mult de ajutorul dat de Romania si alte state europene, releva aceeasi cercetare.

"Barometrul Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevarul" in perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...