Adormirea Maicii Domnului, sarbatorita de crestini pe 15 august, este zi libera legala, iar angajatorii care isi cheama totusi salariatii la munca risca amenzi consistente.
In fiecare an, romanii au parte de 12 sarbatori legale in care nu se lucreaza, potrivit Codului muncii, scrie avocatnet.ro.
Cateva dintre acestea sunt, din fericire pentru firme, in weekend. De exemplu, anul acesta, numai opt din cele 12 zile libere au picat in cursul saptamanii lucratoare. Angajatorii care incalca dreptul salariatilor la zilele libere garantate de stat risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Cate zile libere vom avea in 2013
Totusi, exista si companii care nu sunt obligate sa dea liber de sarbatorile legale, avand posibilitatea sa isi cheme angajatii la serviciu. Este vorba despre firmele in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii".
Codul muncii prevede, insa, compensatii pentru cei care trebuie sa se prezinte la munca in zilele libere prin lege. Astfel, cei care lucreaza pe 15 august au dreptul sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile, adica pana pe 14 septembrie.
Totodata, salariatii care trebuie sa munceasca de sarbatori "din motive justificate" au dreptul sa primeasca un spor "ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".
Asadar, companiile care nu acorda nici ziua libera in urmatoarea perioada, nici sporul la salariu, sunt pasibile de amenzi pana la 10.000 de lei, insa numai daca salariatul da firma in judecata sau daca face reclamatie la Inspectia Muncii.