Ziare.com

Ce se intampla cu bolnavii de COVID-19 care se externeaza voluntar. Medicul Virgil Musta: "Terapia nu se gaseste in alta parte"

de Andreea Ruxanda
Marti, 07 Iulie 2020, ora 00:17

   

Ce se intampla cu bolnavii de COVID-19 care se externeaza voluntar. Medicul Virgil Musta: "Terapia nu se gaseste in alta parte"
Cetatenii romani nu mai pot fi plasati in carantina sau in izolare, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) emise vineri, 3 iulie.

Potrivit decretului publicat in Monitorul Oficial, pacientii confirmati cu coronavirus si internati in spitale pot cere sa fie externati.

Pentru a intra in legalitate, in acord cu decizia CCR, Guvernul Romaniei a avizat luni, 6 iulie, un proiect de lege privind instituirea unor masuri de sanatate publica in situatii de risc epidemiologic si biologic. Proiectul legislativ urmeaza sa fie votat in plenul Parlamentului Romaniei, iar in cazul in care va fi aprobat masurile de izolare in scop medical vor fi din nou legale.

Pana la votarea legii si eventuala aprobare, decizia CCR a lasat un vid legislativ, o situatie de incertitudine care-i ingrijoreaza pe specialisti. In decurs de 24 de ore, in intervalul 5-6 iulie, 550 de pacienti diagnosticati cu COVID-19 au solicitat externarea din spitale. Numarul de externari voluntare a aparut in discursul lui Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, de luni, 6 iulie.

Cei 550 de externati reprezinta 9,1% din totalul celor 6.042 de cazuri active (pacienti internati in unitati medicale) inregistrate luni, 6 iulie, in Romania.

Romanii nu s-au grabit cu cererile de externare

Pe de alta parte, multi reprezentanti ai directiilor de sanatate publica din Romania considera ca numarul cererilor de externare este redus. "Au fost patru cazuri de externare, la persoane asimptomatice. Majoritatea a optat pentru ramanerea sub supraveghere medicala, constientizeaza importanta, vor sa fie supravegheati de un medic. Spre surprinderea noastra, foarte putini au ales sa se externeze, majoritatea constientizeaza ca nu e o gluma cu virusul", a declarat Alexandru Sinea, directorul Directiei de Sanatate Publica Alba, pentru Ziare.com.

Persoanele care au cerut externarea au declarat ca au spatii distincte de izolare, astfel incat sa nu se intersecteze cu familia, formand anumite circuite inclusiv in interiorul locuintei, a mai spus Alexandru Sinea.

In Arad nu au existat cereri de externare, potrivit lui Horea Timis, directorul Directiei de Sanatate Publica din Arad.

In Iasi a existat o singura cerere de externare, pacientul avand o forma usoara a bolii.

"Un singur pacient s-a externat pana acum la cerere in Iasi. Este pozitiv, deci poate sa infecteze membrii familiei, dar este o situatie pe care si-o asuma. A fost informat, i s-au comunicat riscurile si optiunile", a declarat Lucian Indrei, directorul Directiei de Sanatate Publica pentru Ziare.com.

La Iasi a existat chiar un caz in care un pacient nu a vrut sa plece acasa cu toate ca, potrivit testului, s-a vindecat de coronavirus. S-a intamplat la Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

Intre 5 si 15 pacienti au cerut externarea de la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals din Bucuresti, dupa cum a declarat medicul Catalin Apostolescu, purtatorul de cuvant al institutiei. Acesta a adaugat ca toti pacientii erau fie asimptomatici, fie aveau forme usoare si ca ei reprezinta un pericol pentru membrii familiei, existand riscul contaminarii.

La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, din Timisoara, au existat doua cereri de externare, cu forme usoare. Pacientii externati pot sa fie contagiosi, astfel ca riscurile nu sunt excluse.

"Daca sunt contagiosi, contamineaza persoanele cu care stau daca nu respecta autoizolarea si distantarea sociala. Adica, daca stau in alta camera si respecta regulile, nu reprezinta un pericol, dar daca nu le respecta si nu au posibilitatea sa stea separate, atunci exista posibilitatea contaminarii", a declarat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, din Timisoara, pentru Ziare.com.

Cererea de externare, egala cu intreruperea tratamentului

Tratamentul pacientilor diagnosticati cu coronavirus consta in terapia antivirala. Aceasta terapie este disponibila doar in spitale, medicamentele necesare nu exista in farmacii. In momentul in care pacientul solicita externarea, terapia este intrerupta.

"Pacientii erau sub terapie antivirala. Au renuntat la tratament, nu avem cum sa-l dam acasa. Daca tu nu vrei sa ramai in spital, terapia nu se gaseste in alta parte, nu in farmacii", a explicat Virgil Musta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Autoritățile Ticăloase ale GuWernului de Ocupație din Romania

Colegiul Medicilor: "Panica indusă de Guvern in randul populației a reușit să ucidă. S-a murit mai mult de infarct, de ocluzii și de cancer!"
Romania reală in timpul covidului :
🔹 Cea mai dură carantină din Europa și una dintre cele mai dure din lume;
🔹 Cele mai mari amenzi din Europa in timpul stării de urgență;
🔹 Singura țară care a internat cu forța asimptomatici;
🔹 Cel mai mare număr de morți din Estul Europei(!!!);
🔹 Cea mai tarzie "aplatizare a curbei" din Europa;
🔹 Cel mai mare număr de cadre medicale infectate din Europa;
🔹 Cele mai mari prețuri medii din Europa pe obiect medical de urgență achiziționat in timpul stării de urgență (măști de protecție, ventilatoare, etc.);
🔹 Cele mai mari prețuri medii de vanzare pentru măștile de protecție, in condițiile obligativității purtării acestora;
🔹 Singura țară din Europa in care Ministrul Sănătății a demisionat (a fost demis?);
🔹 Cel mai mare număr de angajări in aparatul de stat (in sectoare non-medicale) din Europa in perioada stării de urgență;
🔹 Cel mai nefundamentat științific mod de raportare a deceselor din cauza coronavirus din Europa;
🔹 Cele mai multe erori de raportare din Europa;
🔹 Cele mai haotice reglementări in ceea ce privește invățămantul;
🔹 Cea mai stupidă strategie de luptă cu virusul: imnul național cantat in megafoanele poliției;
🔹 Singura țară din Europa in care Ministerul Sănătății nu a declarat oficial că avem de-a face cu o epidemie;
🔹 Cel mai mare număr de fake-news in presă;
🔹 Singura țară din Europa care a mituit presa;
🔹 Singura țară din Europa in care măsurile luate in timpul declarării stării de urgență au fost neconstituționale;

🔹 Cele mai puține și ineficiente măsuri de sprijinire a economiei;

🔹 Singura țară in care populația nu a fost protejată in niciun fel din punct de vedere financiar;
🔹 Cele mai mari creșteri ale prețurilor la alimente din Europa;
🔹 Cea mai tarzie relaxare din Europa;

 

Moscova ne vrea in sicrie.

.

Humor kaghebist!!!

.

@gebeleizishelios 07.07.2020, 00:20

- hopaaa! ti-a sosit un transport de rombuletze albastre !stai linistit , ca nu te citeste nimeni ! te depuncteaza si trece mai departe ! 🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

La tine rombuletele sunt Rosii!!!

Doar este culoarea ta preferata tovarase Nicu!!!!!

Lista e incompleta

Nu stiu cum i-a scapat acestui atat de bine informat individ cea mai importanta stire: in Romania se inregistreaza cel mai mare numar de consumatori de mititei cu mustar din lume.

@DUTTY Rank user: x5 07.07.2020, 16:02

- suferi de daltonism psdisto !?🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

Doftorii amatori CCR recomanda metoda Pimen.

.

 

eu le-as recomanda

bolnavilor de covid care si-au facut cerere de iesire din spitale sa mearga personal la CCR sa le multumeasca celor de acolo pentru generozitatea lor.

Sanatatea in fata instantei

Ccr a spus sa dati o lege, si guvernul ce face?
Numai ca nu a spus ca Cosnstitutia e de *** si daca actioneze dupa ea iese un ***. Asta produce la ora actuala constitutia scrisa de infractori.
Asa cum se prezinta situatia se merge pe modelul suedez, numai ca romanii nu sint suedezi la capitolul disciplina, constiinta civica, spalat pe miini.
Sint o gramada de localitati fara apa.

 

ce mos mincinos "terapia antivirala"

singurele antivirale erau alea pentru sida despre care OMS tocmai a zis sa nu se mai dea nu au efect si mai dau si probleme renale , remdesivir in romania nu exista !Deci mosu minte sau crede ca paracetamolul e antiviral.

 

Propun ca

cei care doresc externarea , să fie transportati la domiciliu cu o ambulantă special inscriptionată cu un text de genul " bolnav cu covid externat la cerere" ,să fie sirenele pornite pe toată perioada transportului si vecinii să fie instiintati prin megafoane că au o persoană infectată in apropiere!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor