Ziare.com

Chiar vor politicienii sa aduca acasa romanii plecati din tara? Cum s-ar schimba societatea, dar si votul Interviu (II)

de Camelia Badea
Joi, 10 Mai 2018, ora 07:51

   

Chiar vor politicienii sa aduca acasa romanii plecati din tara? Cum s-ar schimba societatea, dar si votul Interviu (II)
Romania se modernizeaza "de la firul ierbii in sus, printr-un gen de asociere spontana intre tineretul din marile orase din Romania si cel din diasporele pe care Romania le are", iar toate aceste procese de schimbare vor duce la o "mai buna cernere a politicienilor la vot", se arata optimist sociologul Dumitru Sandu.

In partea a doua a interviului acordat Ziare.com, Dumitru Sandu propune cateva solutii si masuri care ar putea reduce migratia tinerilor romani si chiar i-ar putea determina pe unii dintre cei plecati sa revina acasa.

Sociologul subliniaza ca tineretul paraseste Romania nu numai pentru venituri mai mari sau in cautarea unui anumit stil de viata, ci si pentru ca "nu e multumit de modul in care functioneaza institutiile", care ar trebui responsabilizate, eficientizate si modernizate, insa faptul ca "foarte multe dintre politicile publice nu sunt proiectate si adoptate decat daca aduc voturi" reprezinta un adevarat obstacol.

Ai nevoie de sondaje pentru a afla problemele specifice ale diasporelor romanesti consistente si de strategii bugetate nu de simple vorbe, daca vrei "sa ajuti omul sa nu mai plece in necunostinta de cauza si sa sufere fara rost", mai spune Dumitru Sandu, remarcand totodata faptul ca Romania nu are nici politica de migratie, nici strategii de rezolvare a problemelor asociate cu migratia, care sunt "grele si de diversificate".

In interviul acordat Ziare.com, sociologul mai afirma ca aspiratiile tineretului roman sunt deja "de nivel european" si atrage atentia asupra faptului ca, daca se agraveaza decalajul intre nivelul de aspiratie si realitatea inconjuratoare, "atunci miscarile de strada, revoltele sunt inevitabile".

Citeste aici prima parte a interviului acordat de sociologul Dumitru Sandu - Exodul tinerilor romani: Cat de multi, unde si pe ce cai pleaca? Cine sunt cei care ar vrea sa revina acasa? Interviu (I)

Viorica Dancila declara recent, parand sincer convinsa de ceea ce spune, ca realitatea din Romania s-a schimbat, salariile s-au marit, suntem pe calea cea buna, asa ca multi tineri vor sa revina in tara. E suficient pentru a-i convinge? Care ar fi, de fapt, solutiile?Sa le spunem solutii, dar sunt mai mult provocari si raspunsuri.

Nimic nu rezolva totul, nici macar marirea salariilor, nici programul de guvernare. Cine isi imagineaza ca problemele Romaniei se rezolva numai cu cateva proiecte de solutionare, unele nefundamentate anterior, dar citate ca dintr-o "carte sfanta", se insala.

Solutiile majore pentru problemele pe care le avem (exodul creierelor de orice varsta, plecarile masive ale tinerilor, criza de forta de munca in constructii, in sectorul sanitar sau, mai nou, plecarea unei resurse care este extrem de valoroasa - tineretul educat) nu sunt specifice. Exista si cateva solutii specifice pe categorii de migranti, pe care le-am putea discuta, dar sunt mai degraba solutii nespecifice - schimbari necesare in mediul institutional din Romania.

Nu am pretentia ca prezint o lista completa de solutii, dar o sa dau niste exemple, care argumenteaza aceasta idee.

Sintetizand, pot sa spun ca Romania nu sufera in primul rand de saracie, ci Romania sufera de doua lucruri: de lipsa de competitivitate in functionarea institutiilor (economice si neeconomice) si de foarte slaba responsabilizare in functionarea acestor institutii.

Tineretul pleaca din tara si pentru ca nu e multumit de modul in care functioneaza institutiile din Romania, de la primarie, la Parlament, la partide politice, la judecatorii etc.

S-a produs un gen de asociere intre nivelul de aspiratii pentru tineretul din marile orase in principal si miscarile de strada care au fost, ultimul exemplu semnificativ, in ianuarie 2017. Cine isi face iluzia ca aceea a fost o intamplare, o "bula emotionala" cum s-a spus, bate campii. Acestea sunt fenomene sociale de mare greutate. In momentul in care se agraveaza decalajul intre nivelul de aspiratie (care in clipa de fata la tineret e de nivel european! asta e limpede) si ceea ce obtine efectiv populatia sau segmentul vizat, atunci miscarile de strada, revoltele, sunt inevitabile.

Ma intrebati despre solutii. De exemplu, regionalizarea si descentralizarea. Aceasta cerinta, de a face o mai buna organizare administrativa prin regionalizare si descentralizare, duce la sporirea competitivitatii. In 2013 a existat o tentativa de infiintare a unor regiuni cu statut administrativ intre nivelul central si nivelul judetean si local. Esec. Nu e cazul sa discutam acum, poate altadata, insa descentralizarea administrativa e fundamentala din foarte multe puncte de vedere, iar cei care spun "e importanta, dar nu acum, cand sunt alte probleme presante" se insala.

Apoi, Romania mai are o boala foarte rar discutata in spatiul public: superfragmentarea si lipsa de cooperare intre unitatile teritoriale, intre comune, intre orase, intre comune si orase, intre judete etc.

Nu e aproape nimeni din Romania, indiferent pe ce pozitie se afla, care sa spuna ca administratia publica functioneaza bine. Dar nimeni! Si, totusi, nu facem nimic.

Romania are nevoie ca de apa de sporirea viabilitatii in administratia publica rurala. Am in vedere ce se intampla in principal cu comunele sarace, pentru ca discutia trebuie relansata in spatiul public, nu ajuta pe nimeni sa uiti ceea ce e important.

Romania are 2.861 de comune. Dintre ele, aproximativ 700 sunt sarace sau foarte sarace. Dintre acestea, aproape 400 sunt comune mici, care nu au cum sa isi acopere din propriul buget cheltuielile pe care le au.

Revin la comparatia cu Polonia (din prima parte a interviului - n.red.): ei vorbesc despre politici de "defragmentare" a teritoriului. Au luat termenul din informatica si au carti scrise pe aceasta tema. Si noi avem nevoie de acelasi lucru, in practica, nu in vorbe!

Credeti ca guvernantii nostri au habar de toate astea?Stiu foarte bine, din experienta avuta cu MDRAP in 2013, ca aceste lucruri sunt bine cunoscute. Planul de amenajare a teritoriului national e un document din 2016, care apare inca pe site-ul MDRAP, dar nici vorba ca vreuna dintre masurile propuse atunci, sau mai devreme sau mai tarziu, sa fie luate in seama.

Acolo apar idei foarte bune despre cum sa faci sa defragmentezi teritoriul. Ideea este simpla si ea trebuie spusa: este ideea de a regandi dezvoltarea teritoriala din Romania in jurul oraselor mari. Sunt studii de specialitate care spun ca, daca nu pui cap la cap saracia din Teleorman, Giurgiu sau Ialomita cu dezvoltarea Bucurestiului, nu faci nimic.

Revenind la intrebarea dvs, marirea salariilor este un lucru bun, necesar, e bine ca a fost inceput procesul. Dar cine te pune sa maresti salariile in primarii fara sa faci o asociere intre acest lucru si masuri de sporire a eficientei institutionale? Sa dai drumul la procesul voluntar de asociere a unor comune, in principal a celor sarace, in jurul localitatilor bogate din apropiere, in asa fel incat sa reduci din costurile astronomice din administratie? Cine te impiedica?!

Poate ca raspunsul (neplacut desigur) ar fi: Te impiedica incompetenta si interesul urmarit de tine, ca politician. Daca nu ai ca obiectiv interesul public, ci interesul propriu sau al partidului tau, atunci nu te gandesti sa aplici masuri cum sunt cele din PATN. Gresesc daca ii banuiesc pe guvernanti ca gandesc astfel?Nu gresiti. Unul dintre principalele obstacole in calea modernizarii institutionale a Romaniei e dat de faptul ca foarte multe dintre politicile publice nu sunt proiectate si adoptate decat daca aduc voturi. Ideea ca poti face reforma institutionala eficienta avand totdeauna asociata unei schimbari institutionale o crestere a numarului de voturi pentru partidul sau coalitia din care faci parte este contraproductiva.

Regionalizarea este un exemplu de masura care va avea sigur efecte pozitive sub aspectul eficientei institutionale, dar si, foarte probabil, in anumite cazuri reducerea numarului de voturi. E un mecanism foarte simplu. Unii dintre principalii adversari ai regionalizarii din 2013 au fost chiar presedintii de consilii judetene. Pentru ca ei pierd din putere si asta nu le convine.

Ideea ca faci reforme functionale pentru societate numai daca ele iti aduc voturi este un real mecanism de franare.

Concluzionand, daca vrei sa schimbi ceva in legatura cu declinul demografic al Romaniei, cu tendinta tinerilor de a pleca din tara, ai nevoie in primul rand de reforme generale, centrate pe dezvoltare economica, locuri de munca bine platite si mai ai nevoie de responsabilizarea institutiilor ("institution accountability" in engleza).

Iar ca sa ai institutii care functioneaza prin responsabilizare nu trebuie decat sa iei in seama ce zice populatia (indiferent de cine si cum a votat) si sa dai seama de ceea ce faci. Romania are nevoie ca de apa de aceste lucruri.

Spuneati ca exista si masuri specifice legate de migratie. Care ar putea fi acestea?Aici este vorba in principal despre diaspora romaneasca, migrantii care sunt din ce in ce mai bine organizati in strainatate, cei care vor sa contribuie la binele tarii, dar sunt si critici totodata (vor sa contribuie inclusiv prin critica!).

Va dau tot un exemplu: Eram acum cativa ani la Madrid, unde ma ocupam cu cercetarea migratiei romanilor, evident, si a fost organizata o vizita la unul dintre ministerele regionale ale integrarii acolo. La un moment dat, ne pun pe masa o strategie a integrarii emigrantilor veniti de oriunde. Era un volum impresionant. Prima mea reactie a fost: 'De ce e atat de mare, ca doar e o strategie?!' M-am uitat imediat la cuprins si am inteles: strategia avea bugetare!

Avem nevoie de strategii bugetate, nu de vorbe despre 2040, 2060, 2080... Avem nevoie de strategii care au in spate bugete dupa un plan bine facut. Asta daca vrei sa faci politici in domeniul optimizarii (nu reducerii!) migratiei romanesti in strainatate, adica de organizarea lucrurilor in asa fel incat sa beneficieze de migratie si cel care se duce si familia lui, si tara unde se duce, si tara din care pleaca. Nu e utopic, se poate!

Se poate, daca treci din ce in ce mai mult de la migratie semiobligata, fortata de saracie si proasta organizare institutionala spre migratie circulatorie, institutionalizata, in care ajuti omul sa nu mai plece in necunostinta de cauza si sa sufere fara rost.

Iar ca sa faci politici de acest gen, trebuie sa stii ce probleme au oamenii astia, pentru ca problemele din Italia sunt unele, din Spania altele, din Germania altele...

Si atunci ai nevoie, inainte de orice, de sondaje pe care sa le faci pe romanii din tarile unde ai diaspore consistente. Stiti cand au fost facute ultimele sondaje de Guvernul Romaniei in strainatate pe teme de migratie?

In 2009?2009 e prea prezent. Nu, in perioada 2007-2008.

Eu am spus peste tot unde ma duc (si ma intreaba foarte multi, dar vorbesc degeaba): E nevoie de studii ale Departamentului Romanilor din Strainatate (platite de el) si de analize corespunzatoare pe romanii din strainatate. Nu le face nimeni! De ce? Nu stiu, as vrea si eu un raspuns de la cei care pot lua decizii la Bucuresti.

Romania nu are nici politica de migratie, nici strategii de rezolvare a problemelor asociate cu migratia. E din ce in ce mai greu sa le faci si nu poti sa faci o singura strategie pentru toti romanii din strainatate, asta e o copilarie. Problemele sunt atat de grele si de diversificate, incat ai nevoie de strategii pe segmente, pe categorii de migranti: o strategie pentru lucratori in constructii, una pentru domeniul sanitar etc. Unde sunt? De ce e atata tacere pe aceasta tema?

Subliniez: Este foarte important ce s-a inceput in legatura cu mai buna salarizare a medicilor. E o masura care poate da roade, dar nu e suficient, pana nu vom avea (rapid, ca nu e vreme!) studii de fundamentare care sa prevada ce se intampla.

E firesc ca la inceput sa ai probleme in aplicarea unei legislatii de acest gen, dar este foarte probabil ca, daca se rezolva si problemele care au mai aparut in legatura cu decalajele de salarizare, vom avea, fara indoiala, o reducere a plecarilor, dar, in baza literaturii de specialitate, predictia pe care o fac este urmatoarea: Dupa ce vor creste salariile (sa dea Dumnezeu sa creasca, de-adevaratelea, durabil, sustenabil!), in mod firesc, rapid va avea loc o crestere a aspiratiilor in legatura cu functionarea institutiilor din domeniul sanitar, cu aparatul medical. Ce facem atunci?

Cate dintre noile proiecte de schimbare institutionala, legislative sau nu, au in spate un studiu de fezabilitate, de fundamentare a unor politici publice? Obisnuinta de a face reforme, schimbari institutionale, fara a avea studii de fundamentare poate duce la marirea costurilor foarte tare in domeniul de referinta.

E simplu, ipoteza implicita in aceasta practica larg raspandita la cei care iau astfel deciziile este "Noi stim!". Ei, hai... De unde "stim"? Cine, cum? E nevoie de studii de fezabilitate care sa apara in spatiul public.

Si aici adaugam inca un punct pe lista "bolilor" societatii romanesti: Boala lipsei de transparenta. Institutiile nu pot functiona cum trebuie daca fiecare nu stie cum sa faca sa nu ajunga pe Internet informatia X, Y sau Z.

Dar pentru ce spuneti dvs avem nevoie de ceva ce eu nu cred sa avem prea curand: Politicieni responsabili. Si alegatori responsabili, nu din cei care voteaza cu populistii care le promit vrute si nevrute, dar le dau un mic si-o bere. Noi nu parem sa privim deloc in perspectiva, nu ne gandim la viitorul nostru, al copiilor nostri. Avem nevoie de proiecte pe termen lung, de o continuitate in politicile publice, altfel chiar iti pierzi speranta si iti vine sa pleci din tara chiar daca nu mai esti tanar.Aveti dreptate, e o problema grea, dificil de rezolvat. Dar eu sunt bolnav de optimism. Si din aceasta "boala" se trage ideea ca societatea romaneasca invata gandirea critica despre care vorbeam anterior. Protestele de strada sunt mecanisme de corectare a exceselor de putere si de aroganta si toate aceste mecanisme lucreaza.

Eu va arat fateta pozitiva si, poate, odata, cand va fi cazul, voi arata si ca avem suficiente argumente sa dovedim ca Romania se modernizeaza de la firul ierbii in sus, printr-un gen de asociere spontana intre tineretul din marile orase din Romania si cel din diasporele pe care Romania le are.

Toate aceste procese de schimbare vor duce la o mai buna cernere a politicienilor la vot, in momentul in care electoratul voteaza. Acesta este tipul meu de rationament, de om superoptimist. Dar ce se va intampla vom vedea...
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13411 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani ! acesta tara frumoasa se transforma incet dar sigur intr-

o SHATRA ...inceputa de Iliescu si continuata azi in mare viteza de Dragnea Manelistu.
Cei ce au un loc de munca in vest sunt cei care vor sa muncească si cei care pot face ceva....NU au motiv sa se intoarcă!
Resturile ramase sunt Hoții cu poziti la stat sau afaceri cu statul si lenesi car nu vor si nu pot face nimic!
Mai indraznesti sa crezi in PSD?? treci urgent pe la un Dr. bun rămas incă in tara ....grăbește te!

 

Aici unde sunt eu cu framiloia de 4 persoane, nu putem consuma ca sa

...consum tot salariul unei persoane.
Avem absolut totul ce se poate oferi de stat, de comert, de sectorul privat.
Avem casa noastra proprie, 3 masini, servici,locatie excelenta, scoala foarte buna, liceu bun,spital bun.
Ar trebui sa fiu nebun sa ma intorc in Romania.
Patria mea ete acea in care traiesc acum. De rau am plecat din tara.
Dintr-o pensie buna, PSD m-a lasat cu echivalentul a 73 de dolari pe luna.

Sa lase fiica mea 5200 de dolari pe luna si sa se intoarca in tara la 1000 ?
Trebuie sa fii nebun sa faci asta.
Mancati-va stiucile de la Belina ca noi ne mancam pastraii si somoni.

 

De mai bine de 20 de ani

de mai bine de 20 de ani , am pus problema pe retelele de socializare cam asa cum e pusa in acest articol . romanii nu pleaca de acasa doar pentru ca venituirile sunt slabe/mici . cel mai mult romanii sunt afectati de modul in care birocratia bugetara isi face datoria fata de cetatean .

birocratia bugetara este prea corupta
nu isi face datoria in mod eficient
trateaza cetateanul in mod grosolan
se da ciubuc sa obti ce-i al tau penacnd in alte tari corupte, precum turcia se da ciubuc ca sa obti ce nu-i al tau
birocratii bugetari se comporta ca niste mitocani
birocratii bugetari sunt lenesi din cale afara
birocratii bugetari sunt extrem de aroganti
birocratii bugetari te trateaza asa cum tratau boierii la 1848 taranul roman

 

Singurii care se intorc sint cei care dau rateu in vest si cei

care au radacini prea adinci. Cind ai succes in vest, ai prea multe de pierdut daca te intorci: bani buni, casa faina si masini ca lumea,educatie si sanatate de calitate, cinste, apreciere, curatenie, poluare redusa, legi bune, respect, stres redus. Un sistem care merge. La ce sa vii? Sa-i vezi pe PZD-isti mai de aproape? Pe ziare.com e destul. Poate chiar prea mult.

dupa marirea salariilor se vor intoarce in tara

...nostalgicii si cei care spala budele in Occident!
...altfel borandaul socialist nu tenteaza pe nimeni...iar romanii sunt fericiti si cu 20 euro in plus la chenzina!
deci sanse sunt,iar penalii socialisti in virtutea ...conjuncturilor vor profita inca multe cincinale sa fie la carma!
traiasca socialismul utopic si scumpa voastra tara!

Ha ha ha! Vorba lui Ceausescu: 'Cand o face plopu'

pere si richita micsunele mai vin Romanii din afara.

Insa exista intotdeauna posibilitatea atragerii pensionarilor Romani din Occident si chiar a unora mai tineri daca sunt politici economico-sociale care-i ajuta pe oameni.

@Anaviva

Cei mai multi romani pleaca din cauza saraciei, nu au unde munci in Romania, nu cum sa-si procure resursele necesare existentei si nu au cum sa-si intretina familia. De asta Romania este tara cu cei mai multi copii crescuti de bunici, de fratii mai mari sau de matusi.Sigur ca indirect pleca din cauza sistemului, dar saracia este cea care produce in Romania slluji italienilor, nemtior sau altor Occidentali. Sunt si cei care pleaca din cauza birocratiei, a modul in care sunt tratati, dar aceasta categorie face parte dintre elitele Romaniei si sunt putini comparativ cu prima categorie.

Cum sa-i aduca politicienii acasa pe romanii plecati din tara? Da'

... romanii plecati din tara sunt han di ca pati si nu stiu drumul inapoi? Si la ce sa vina romanii inapoi, ce bine-i asteaptă? Sa-l vada pe Dragnea, penalul mincinos pe tv-uri?

Nu pleaca ca n-au unde munci...

...ca angajatorii cauta forta de munca cu lumanarea, ci pentru ca sunt prost tratati si platiti. Muncesc mult pe bani putini si platesc o gramada de taxe, de nu le mai ramane nimic. Apoi urmeaza institutiile si mizeria din ele: scoala, spitalul, primaria si infrastructura.
Intersant e ca bugetarimea de lux nu pleaca. Aia castiga mai mult ca in occident si stau degeaba, fara sa raspunda pentru prostiile facute, pe care le platesc romanii.
Asadar, "plecarea" e data de o societate stramba, in care cine munceste n-are, iar cine nu munceste, traieste boiereste.

Exista un dicton latin extrem de potrivit pentru acest subiect

UBI BENE IBI PATRIA.
Unde este bine, acolo este patria.

Este bine in Romania? Stai acasa si fii multumit cu ce cade de la masa sobolanilor rosii. Poate ca iti cade si tie un os de ros. Poate ca ai noroc sa-ti plece vreo ruda la capsuni, sa-ti trimita si tie cate ceva...
Este bine in Europa, Canada, USA, Australia, Noua Zeelanda? Atunci stai acolo, si fii multumit cu nivelul de trai si calitatea vietii pe care poti sa o obtii intr-o singura generatie. Adauga si startul in viata al noilor generatii, care nu are nimic in comun cu oportunitatile din tara natala.

Ubi bene, ibi patria ! Nu uitati asta. Poate sa va serveasca in viata :)))

Cam eufemistic spus: "nu e multumit de modul...

...care functioneaza institutiile"
Hai sa o spunem p-aia dreapta:
In Rromania, in loc ca sa conduca MERITOCRATIA, conduce CORUPTOCATIA si cleptocrtia!
Cum se poate simti un student eminent ajuns specialist bine pregatit, vazand cum e dispretuit de o beizadea cu un titlu cumparat de tac-su, care e un mafiot politic si hot in lege??
Scuipa cu scarba si pleaca unde vede cu ochii, iar romanii raman pe cap si cu tata-escrocul politic si cu inutilul de fiu-su, care fiu nu pleaca din Rromania nici mo.rt, ca nu-i in stare de nimic decat sa faca ce face si tac-su.

 
 

Treaba cu "adusul",

este aproape imposibila. Cunosc f. multi ce si-au vandut tot aici in tara si au plecat definitiv cumparand prin strainatati apartamente si case si tare m-as mira daca cineva ar dori sa o ia de la capat. Am fost si eu plecat, 5 ani, si de eram un pic mai tanar, nici pomeneala de intoarcere. Dupa 5 ani , aici in tara la intoarcere, parca totii mi se puneau contra si totii faceau tot posibilul sa ma umileasca, totul functiona anormal. Daca in Spania am cumparat o masina cu acte in regula si trecuta definitiv pe numele meu a durat in jur de 30 de minute, aici in tara dureaza multe zile de nervi si drumuri fara rost pe la toti pacatosii societatii. Am venit cu o masina cumparata de acolo , era pe numele meu acum, eram la zi cu asigurarea si ITP-ul si m-au chinuit si m-au plimbat de m-au rupt si rau imi parea ca m-am intors. Si spaniolii au fost plecati in Regat sau Franta de dupa razboi dar s-au perfectionat, au facut drumuri si sosele cele mai bune din Europa si a creiat totul ptr. intoarcerea celor plecati, le-a asigurat vadul muncii bine platite , au fost ajutati cu bani europeni sa-si dezvolte afaceri, etc. La noi este imposibil ca guvernantii sa-i duca mintea la ceva bun, iar cei actuali chiar sunt capii rautatilor,dar nici ceilalti nu sunt sfinti , ei cu totii sunt niste traseisti veritabili. Tara se goleste. N-o sa facem noi perfectiunea cu amaratii cu multi copii, tiganime , acolo unde civilizatia este aproape zero si cu totii doar asteapta ajutoarele si pomenile alesilor.Cei cu intelepciune, se gandesc doar la un copil. Soarta tarii nu o vad bine si cred ca-i mai disperata decat vremea fanariotilor.

 

de ce ?

Ieri- Hrebenciuc 2 ani.
Adio!

 

Nu cred

ca PSD-ul chiar ar vrea romanii acasa, nu de alta, dar aia nu voteaza PSD!

 

Am un turc

Langa mine pe Sos Giurgiului,care face covrigi calzi...si fel de fel,cu masline,branza...mereu sunt 3 persoane la coada,ce as zic localu e mic,are un cuptor rotativ,bagi pe o parte iese pe partea cealalta...si e om de citeva sute de euro pe zi...ce sa zic ca nu am vazut sa dea un bon de caas,la nimeni....banii la jep si direct in Turcia.Ce sa mai zic ca deabea se s creme in Romaneste...dar banii pe el,iar Romanii,fac ce pot pe afara,pe salarii nu mereu evidente.Toti Roamnii de afara,o lauda ca au si fac...mai oameni buni nu numai materialu e inportant,in viata.Merg de acasa pana la piata si vorbesc cu zece persoane....ma simt bine,beau o cafea de 2 lei si discut cu oamenii....asta face parte din viata,care trece,incet,dar sigur....PS domnu cu disparitia PSD,spune ac fiica face 5200 pe luna...parca data trecuta zicea ceva de 4000...dar ma rog i-a mai marit salariu...am un mare respect pt Romanii care se intorc in Tara si investesc,vin cu idei noi,care nu au nimic comun cu politica...au venit sa faca treaba...bravo lor....

 

Pe o parte aveti dreptate

Dar daca ma intorc in Romania cu cele mai bune intentii tot ai de a face cu coruptia,daca nu le dai spaga nu faci nimic.De ce sa le dau spaga din bani mei munciti cinstit ?
Ca sa ma fure ei?
Nu poti sa nu ai de-a face cu politicieni corupti sau cu analfabetii pusi in functii importante de ei.
A fost coruptie intodeauna,incepuse sa fie mai putina dar acum s-a intors in forta cu actuala guvernare psd.
O sa ma intorc poate la pensie si numai daca Romania nu o sa mai fie condusa de corupti,pana atunci stau foarte bine unde sunt.
Sarbatori fericite la toti oamenii de bine,la troli psd de serviciu un calduros spor la munca .

partidul te vrea tuns roacare

Nu isi doreste nimeni sa aduca pe nimeni inapoi, mai mult de atat economia Romaniei se bazeaza pe consumul celor plecati in afara, in ultimii 10 ani romanii din afara au adus 28 de miliarde de euro, bani ce s-au cheltuit aici, bani cu care s-a creeat consum si care au suplinit pensiile de doi lei ale parintilor sau intretinerea copiilor, fara banii celor de peste granite Romania era saraca precum Republica Moldova.

 

"Chiar vor politicienii sa aduca acasa romanii plecati din tara?"

cred ca glumiti :) asimilarea unei populatii de 3 la 5 milioane de romani care ipotetic s-ar intoarce ar fi o bulversare monumentala a tarii, in absolut toate domeniile. prapaditii astia de guvernanti sunt incapabili sa guverneze nici macar populatia restanta, darmite sa mai gaseasca de munca + tot ce tine de educatie, sanatate, social, ... pentr milioane de romani suplimentari.

ar fi mai simplu sa imaginati alipirea moldovei, ar fi mai simplu decat intoarcerea unui sfert din populatia emigrata a tarii. si sa nu uitati, aceasta populatie are pretentii de viata si o mentalitate care depaseste puterea de intelegere a sobolanimii rosii... pentru ei ar fi catastrofa maxima !!!

 

1. Cresterea Nelimitata a salariilor la primarii si taierea unor

impozite incasate fara efort institutional, a creat conditiile optime pentru regionalizare, deoarece acestea sint nevoite sa actioneze direct si pe "riscul salarial" propriu, pentru a determina aparitia masiva de noi intreprinderi si locuri de munca, care sa finanteze prin impozite, cresterile salariale!Ce alt Motor de Dezvoltare mai eficient ca acesta putea inventa cineva?
Este adevarat, ca pina cind primariile tarii vor deprinde tehnicile si modalitatile de dezvoltare economica locala - ca suma a celei nationale - se va inregistra ceva ...datorie externa.
Dar zarul a fost aruncat si trebuie inteleasa valoarea masurii, cit si absurdul cererii de demitere a P.Ministrului, taman in perioada cind aceasta trebuie sa inceapa sa functioneze.
2.Aducerea acasa si incetarea migratiei economice poate fi BUGETATA strict printr-un "proiect de reindustrializare", care cu sprijinul UE sa creieze treptat cele 5 milioane de locuri de munca pierdute dupa 89, cit si salarii "industriale" pentru migrantii efectivi si potentiali,
Numai acest proiect, oferit guvernului si PNLiberal poate asigura iesirea din dilema dezvoltarii in curs, blocata de lipsa acuta a fortei de munca care sa o sustina, cind tarile dezvoltate incep sa investeasca masiv si in "Periferia Estica"...!
In economie NU exista proiecte si STRATEGII punctuale sau pe segmente, ci numai si numai fezabile/functionale pe baza motoarelor de dezvoltare economica si industriala, care impun functionalizarea si performanta institutionala, lideri responsabili SI de DEZVOLTARE locala si nationala, nu doar plecaciuni si cistigarea alegerilor!
3.Romania are 53 de strategii nationale economice, industriale, bugetare, educativ-scolare, etc. prin efortul titanic al elitei economice nationale, blocate vesnic, daca nu este promovat Proiectul de Tara care sa le "prelucreze si unifice" intr-un program national operational si fezabil, sustinut material si financiar de proiectul de REINDUSTRIALIZARE.
4.Ma raliez optimismului sanatos al analistului, Romania aflindu-se azi in perioada si zona fasta - politic si economic a UE - in care reindustrializarea si ajungerea din urama a tarilor dezvoltate intr-o generatie, a davenit realista si posibila.

 

Lefuri Primarii ! Domnul Caliman:Sustineti Aberatii !Simplu!

Realizez ca nu intelegeti ce propagati...
Care-i legatura stimabile?
Citat:
"Cresterea Nelimitata a salariilor la primarii ..."

Crescand salariile la primarii ,cresti cheltuielile,cresti deficitul si nu se investeste!
Pe ce lume traiti ?N-ati auzit de prmarii falimentare din cauza masurii apreciate de dvs. ??
Apropo:
Sa nu mai spuneti ca veti proiect de reindustrializare a ROU ca va faceti de ras !V-am zis ca am ceva competente. V-am zis ca vreau sa-l vad.Vad ca nu-l publicati.NU MAI VREAU de acum...Cu aceasta interventie a dvs. m-ati lamurit cu privire la competentele dvs.Chiar nu mai mai intereseaza ce scrieti.Si cred ca de aceea va refuza toate partidele "proiectul"...

Salutare taica si noroc!

1.Ce strategii ,,bugetate" sa construiesti, cind in Romania lipsesc

cca. 5 milioane de locuri de munca, iar 1,5 din cele existente la privat sint in domeniul comertului de maruntisuri-ca pietari, iar locurile de munca industriale se afla la doar citeva intreprinderi?Vestul poate construi strategii bugetate, avind locurile de munca necesare, completindu-si cu migrantii romani deficitul de salariati bine cunoscut!
2.Ce strategie de intoarcere a migrantilor sa realizezi, ca "politici publice", cind Romania nu are de aproape trei decenii un "Proiect de Tara", de tranzitie la "dezvoltare industriala"?De aceea, in zonele inapoiate industrial ca Gorjul, nu vin decit putine intreprinderi si acelea scapatate economic, care platesc salariatii (ca si multinationalele comerciale de aici), doar cu salariul minim pe economie!
Fara un "proiect de tara" care sa construiasca conditiile de functionalitate si performanta institutionala din tarile "tigrilor asiatici", marile industrii nu vin in Romania.Asa ca unicul si "anticul BRAND" actual (national) ramine "Proiectul postcomunist Iliescu" din 1992, de constructie a unei democratii postcomuniuste, in care baronii locali si tatucul central impart intre ei averea tarii!La asa ceva sa se intoarca migrantii?Nici vorba, iar cercetarile sociologice au constatat ca jumatate din populatia activa crede ca viitorul ei este numai in strainatate.Altfel cum ar pierde anual Romania 180 de mii de cetateni plecati in lume, din lipsa oricarui orizont economic si social national?
3.Din pacate, analistii pedaleaza numai pe generalitati sociale si psihologice, pur teoretice, ignorind nevoia unui proiect de tara, capabil sa asigure treptat locurile de munca INDUSTRIALE, care sa ofere de la 7-800 de Euro lunar (in sus), venitul minim de la care se poate sustine crearea unei familii, locuinta si cresterea-educarea copiilor.
Fara reindustrializare - cu venitul minim pe economie, fara perspectiva unui decolaj industrial rapid, analizele ramin pur academice, baza economica-sociala a intoarcerii migrantilor si sistarii plecarilor lipsind pe lung termen...
4.La acest comentariu - nu cred ca va lipsi postacul de serviciu, care va confunda (cu buna stiinta) reindustrializarea capitalista cu cea comunista - in incercarea de a scuza lipsa (nescuzabila) de viziune si astfel de proiecte de tara, ale actualei puteri!

 

Ce-ar fi sa incepeti cu o reforma a administratiei publice,

care sa cuprinda: independenta fata de clasa politica, transparenta, meritocratie, responsabilitate fata de cetateni si fata de banul public. Altfel, banul public o sa disparaging buzunarele strategice ale politicienilor. Ca altfel cum explicati faptul ca avem politicieni bogati intr-o tara saraca.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor