Mandru ca sunt roman: Propuneri ale cititorilor Ziare.com

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:48
32144 citiri
Mandru ca sunt roman: Propuneri ale cititorilor Ziare.com

Implica-te in campania Mandru ca sunt roman, contribuie cu motive pentru care putem fi mandri ca suntem romani si poti castiga o vacanta de vis in Romania frumoasa, oferita de Ziare.com, cu ajutorul partenerului nostru Groupon.

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis. Tu propui, tu alegi!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Vei participa astfel la tragerea la sorti ce-ti poate aduce una din cele 3 vacante la alegere, oferite de Groupon.

Pentru a putea primi premiul oferit de Groupon, participantii trebuie sa fie inscrisi pe aceasta platforma online - click pentru inregistrare.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Iata cele mai interesante propuneri ale cititorilor:

Doina Ana Butman

Romania inseamna casa, in care am copilarit; inseamna dascalii, care ne-au pus stiloul in mana; Romania are culoarea Craciunului si a dragostei; este tara dulcelui grai moldovenesc, a calmului ardelenesc, a mandriei banatenilor, a vorbei repezite si grele a oltenilor; este tara nisipului auriu, adus de Dunare de prin toata Europa, este Delta cu egrete gratioase si cormorani obraznici, este cosmopolitismul Dobrogei, care a amestecat retetele si traditiile; Romania este tara iilor, a portilor sculptate si a cumpenelor de la drum... In cele din urma, este tara "hazului de necaz". (...)

Citeste articolul integral: Mandru ca sunt roman: De ce iubesc Romania?

Andrei K.

Ma cheama Andrei K. si propunerea mea pentru Mandru sa sunt Roman este ION SIDERI - sculptor - artist de un talent aparte si unul dintre cei mai mari sportivi olimpici ai caiacului romanesc alaturi de Aurel Vernescu (1960 Jocurile Olimpice de la Roma). Constantean de origine, nascut pe 19 ianuarie 1937, iar acum traieste cu familia in Bucuresti.

Alex, Germania

Da sint mandru ca sint roman, nascut ca fiu unui petrolist din Moreni, dar care traiesc in Germania de 38 ani. Viata aici a fost o trauma sufleteasca, dar niciodata n-am negat ca sint roman. Din contra sint respectat, apreciat, eu, fata mea, sotia mea draga care acum este in cer. Iubesc Romania, dar nu pe cei care o conduc acum. In respect. Alex

Sinziana Bibu

Primul lucru la care ma gandesc cand spun ca sunt mandra ca sunt romanca este gimnastica.

Cred ca toti romanii care urmaresc o competitie majora de gimnastica pe care o castiga o reprezentanta a Romaniei cunoasc foarte bine sentimentul de mandrie nationala.

Incepand cu Nadia in 1976, gimnastica feminina romaneasca a obtinut mari victorii in competitiile internationale. Imi amintesc de podiumul de la JO Sydney 2000 cu trei romance si cu acelasi steag de 3 ori. (...)

Citeste articolul integral: Adevaratele valori ale Romaniei

Laura Popa

M-am bucurat descoperind initiativa dumneavoastra, de a onora numele de ROMAN prin prezentarea unor romani care nu se rusineaza de orginile lor si care lupta si isi aduc aportul la dezvoltarea stiintei, artei, educatiei etc.

As dori sa o propun pentru aceasta pe profesoara AURORA CONSTANTIN, din Slatina. Povestea domniei sale o puteti gasi descrisa pe mai multe pagini pe care le voi enumera in link-urile de mai jos:

AURORA CONSTANTIN - Arta si stiinta se intrepatrund si se influenteaza reciproc. Creativitatea nu se rezuma numai la domeniul artistic

Lectia de viata a profesoarei Aurora Constantin

Pe Aurora Constantin am cunoscut-o prin intermediul surorii domniei sale, Maria Constantin.

Imi doresc sa o propun pentru titlul de Roman cu care ne mandrim, deoarece domnia sa a dat dovada ca marile realizari vin din vointa noastra de a lupta, de a cuceri noi teritorii, de a ajuta la imbunatatirea vietii semenilor nostri.

In ciuda handicapului fizic care o imobilizeaza in carucior rulant, doamna profesoara Aurora Constantin - asa cum reiese din marturiile fostilor sai elevi, ale colegilor sai - a stiut si stie sa trezeasca in mintile copiilor interesul pentru stiinta, sa ii indrume in descoperirea acestui domeniu, ajutandu-i astfel sa faca primii pasi pe calea carierei.

Va multumesc pentru atentia acordata propunerii mele si va urez sa aveti cat mai multe pagini pline cu propuneri, caci tara noastra inca are o multime de oameni ce duc renumele Romaniei in lume.

Tiberiu Popescu

Va scriu despre unul dintre romanii care au contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinii, pe care l-am gasit "ascuns" in prefata unei carti de referinta mondiala in Chirurgia Vasculara.

La un simplu search, nu am gasit nimic despre bibliografia dumnealui, cu o singura exceptie (cateva randuri)

Henry Haimovici (7 septembrie 1907-10 iulie 2001) s-a nascut "pe malurile Dunarii" (dupa cum este mentionat in prefata) si a urmat ciclurile scolare in Tulcea.

A plecat in Franta la 20 de ani, la Marseille, pentru a urma Facultatea de Medicina si Rezidentiatul in Medicina Generala si ulterior in Chirurgie Generala. (...)

Citeste articolul integral: Henry Haimovici, parintele roman al chirurgiei vasculare

Sapatoru Dacia

Sunt mandra ca ma numesc DACIA si asta spune tot!

Elena Popa

Ma numesc Elena Popa si sunt din Bucuresti. Vreau sa va amintesc doar cativa ROMANI cu care ma mandresc ca fac parte din tara mea: RADU BELIGAN, TAMARA BUCIUCEANU, MARIANA NICOLESCO, NICOLAE HERLEA, IOLANDA BALAS, SILVIA POPOVICI, GEORGE CONSTANTIN, GHEORGHE COZORICI, precum si multi, multi altii.

Mi-as dori ca despre fiecare dintre ei sa se faca cate un filmulet de macar 15 minute si sa se dea pe TVR la o ora de maxima audienta, nu dupa miezul noptii (cum se da emisiunea "Profesionistii").

Era pe vremuri o emisiune intitulata "O viata pentru o idee", cred ca avem foarte multi savanti, medici etc. despre care s-ar putea face cate o emisiune intitulata "O viata pentru ROMANIA" in asa fel incat sa-i cunoasca mai multi romani (poate si unii dintre elevii de liceu care acum nu mai au alte repere decat fotbalisti si fotomodele).

De asemenea sunt mandra ca m-am nascut in Romania, o tara care are o Vale a Prahovei,o Vale a Oltului, un Ceahlau,un Maramures, multi si le-ar dori si nu le au!!

Ce nu avem noi,romanii? Nu avem conducatori cu care sa ne mandrim.

Elena Puscas

Am avut posibilitatea si ocazia sa calatoresc in tari din Europa de mai multe ori si Romania am strabatut-o in lung si lat, dar NICIODATA NU MI-AM DORIT SA RAMAN IN STRAINATATE DEFINITIV.

Multumesc tuturor acelor ROMANI ANONIMI CARE TRAIESC IN ROMANIA si stau cu fruntea sus cand steagul si imnul Romaniei sunt pomenite, cu o lacrima pe obraz de emotie si bucurie, prin ei sunt mandra ca sunt romanca. (...)

Citeste articolul integral: Niciodata nu mi-am dorit sa raman in strainatate definitiv

Cecilia Souca

Buna ziua, ma numesc Cecilia Souca, si impreuna cu familia mea traim de zece ani in periferia orasului Milano, Italia, si vreau sa spun tuturora ca de foarte multe ori in acesti ani ne-am simtit criticati si neindreptatiti, dar in aceasta toamna am aflat ca in apropiere de noi aveau loc Campionatele europene de canotaj, mai exact in perioada 14-16 septembrie, si am hotarat sa mergem si noi, chiar daca la multe insistente catre federatia de canotaj italiana ne-au raspuns ca nu stiu sa participe si echipaje romanesti.

In momentul in care au inceput finalele si am vazut in program ca sunt si echipe romanestiam fost fericiti, dar cand au inceput sa curga medaliile de aur,argint si bronz, AM FOST CEI MAI MANDRI TREI OAMENI din tribuna, mai ales ca italienii protestau spunand "mai au de gand romanii astia sa castige mult?", noi fiind tara cu cele mai multe medalii!!!

Cat de mult mi-as dori ca spotivii nostri si mintile luminate ale tarii sa fie rasplatite in asa fel ca ei sa fie stimulati sa mai faca mandri si restul romanilor plecati prin alte tari!!!

BRAVO FEDERATIEI ROMANE DE CANOTAJ, NE-TI FACUT MANRI CA SUNTEM ROMANI PT PRIMA DATA DUPA ZECE ANI DE CAND SUNTEM PLECATI DE ACASA!

Lavinia Mnerie

Nu as putea sa numesc un roman care sa ma faca sa fiu mandra de tara mea, de faptul ca sunt romanca. Si asta, pentru ca sunt prea multi... cum sa te opresti doar la un nume?

Avem intr-adevar, o istorie bogata in nume ce ne fac cinste, dar sa nu ii uitam pe cei din ziua de azi.

Nu poti sa nu simti mandria de a fi roman, atunci cand vezi ca un procent foarte mare dintre noi viziteaza tari din toata lumea, unii la munca, altii de placere, toti se descurca, DAR TOTI SE INTORC.

Se intorc acasa si parintii ce au reusit sa puna un ban deoparte. Se intorc acasa si copiii ce au reusit sa puna un ban deoparte. Se intorc acasa si cei cu bani multi, plecati in vizita in locurile cele mai extravagante. Se intorc acasa si olimpicii, si muzicienii, si programatorii...

Toti revin acasa, in Romania si ne redau acea emotie, de a fi mandrii de radacinile noastre, de ceea ce suntem de fapt.

Si de 1 Decembrie, cand o sa auzim si imnul tarii noastre peste tot, sunt sigura ca starea aceasta de emotie, de mandrie, va fi mai vie ca oricand.

Nelu Cojocaru

Cum sunt cetatean roman, am incercat cu resurse proprii financiare de a promova imaginea ROMANIEI in ITALIA, unde traiesc, si a face cunoscut ca suntem un popor cu ISTORIE, CULTURA, TRADITII si EDUCATIE, cum nu gasesti in multe tari pe globului pamantesc.

De aceea, nu trebuie decat sa accesati pe youtube.com ROMANI DIN VASLUI IN DIASPORA si va veti convinge.

Multumesc, si doresc multa sanatate si succes celor ca mine iubitori de Tara, Patrioti si care respecta Constitutia si Granitele pentru care stramosii nostri si-au dat viata (ex. Voievodul CONSTANTIN BRANCOVEANU - ca a sacrificat copiii - MIHAI VITEAZU, ALEXANDRU IOAN CUZA si multi multi altii... NICOLAE CEAUSESCU - ultimul.

Mihaela Ionescu

Avem muzicieni care ne fac cinste in lume!

George Enescu, Dinu Lipatti, Gheorghe Zamfir, Ion Voicu, Maria Tanase, Angela Gheorghiu si multi altii...

Avem cea mai frumoasa tara, munte, mare, delta si nu o spunem doar noi si toti strainii care ne viziteaza.

Avem cea mai gustoasa mancare!!!

Normali ca suntem mandriiiiiiiii!!!!!

La multi ani ROMANIA!!!!!!

Anca Daogaru

Mandra ca tiganii din Romania se pot face cunoscuti in lume si altfel...

Fanfara Ciocarlia a primit invitatia sa concerteze la ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace, care va avea loc la Oslo, la 11 decembrie.

Prezentata pe site-ul nobelprizeconcert.org ca fiind "legende ale muzicii tiganesti" din Romania, fanfara va canta pe aceeasi scena cu Jennifer Hudson, Seal, OqueStrada din Portugalia, si Karpe Diem, iar organizatorii anunta ca vor urma si alte participari internationale.

Evenimentul va fi prezentat de actorii Sarah Jessica Parker si Gerald Butler.

In prezentarea facuta Fanfarei Ciocarlia se mai afirma ca, din 1997, de la creare, muzicienii au cantat in cluburi din intreaga lume, interpretarile lor originale fiind apreciate de milioane de fani.

Ikea isi face reclama folosind fanfara Ciocarlia (video).

Ikea isi face reclama folosind fanfara Ciocarlia (Video)

Ciocarlia are la activ un premiu BBC, opt albume, dintre care cateva au ajuns in topurile muzicale europene.

Fanfara a reinterpretat cu accente tiganesti tema muzicala a seriei James Bond.

Varianta lor pentru piesa "Born to be Wild" a lui Steppenwolf a fost inclusa in filmul "Borat", dar si intr-o campanie publicitara a Ikea.

Flaviu Pop

Citind acest articol, mi-am adus aminte ca acum cativa ani, cand lucram la Deva, am auzit de aceasta inventie si zambind mi-am spus ca va veni si ziua cand lucruri incredibile vor fi faurite si in epoca noastra de mintile si mainile romanilor...

Inventator roman, premiat pentru un filtru ce reduce consumul de carburant

Si uite ca acest inventator roman a reusit in ciuda crizei si probabil a numeroaselor obstacole sa impuna o inventie fantastic de importanta si utila la nivel mondial, a carei recunoastere este de abia la inceput! Filtrul de aer universal, care costa 80 de euro si reduce cu 15% consumul de combustibil al masinii!

Loredana Monac

Buna ziua, numele meu este Monac Loredana si sunt mandra ca sunt romanca. De ce?

Sunt o mie de motive dintre care enumar doar cateva: iubesc tricolorul si culorile lui, sunt indragostita de istoria poporului roman, suntem buni, intelegatori, darnici, avem cele mai minunate peisaje si bogatii ale naturii, mancarea noastra romaneasca e cea mai delicioasa, avem cele mai frumoase femei, avem farmecul nostru.

Dintre romani, ii admir pe Andreea Marin Banica (deoarece se implica in activitati caritabile), Corneliu Vadim Tudor (pentru ca este un om foarte inteligent), Loredana Groza (este o adevarata diva).

Nicky Schuster

Sunt mandra ca sunt romanca datorita tuturor olimpicilor romani.De asemenea sunt mandra ca sunt romanca la fel ca si Mihai Eminescu.

Vera Linguraru

Felicitarile si respectul meu, ma numesc Vera Linguraru, sunt Actrita si sunt mandra ca sunt Romanca; veti spune ca sunt cu capul in nori, ei bine, recunosc ca sunt mai mult printre nori, decat printre oameni, dar atunci cand am in jurul meu OAMENI, adevarate valori, cobor din nori pe treptele realitatii si ma adaptez cu drag si cu mare interes sa aflu, sa vad, sa invat de la ei.

Am avut norocul sa il am in jurul meu, mai exact la locul de munca Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, pe Artistul, pe Omul, pe INITIATORUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL PENTRU COPII, PE REGIZORUL CORNEL TODEA, un Regizor mare cu un suflet de copil.

Cu respect pt voi, si din respect pentru Domnul Cornel Todea, o personalitate insemnata a culturii Romanesti.

Codruta Mihaela

Unul dintre motivele pentru care sunt mandra de faptul ca sunt romanca este acesta: cunosc romani cu un puternic simt national, cu o dragoste nastavilita pentru taramurile natale, cu o pasiune de netagaduit pentru artam pe care le daruiesc din inima celorlalti.

Iar daca acestea se impletesc cu iubirea pentru copii si cu dorinta ca acestia sa poarte in suflet cantecul, dansul popular romanesc, traditia si obiceiurile din popor, am gasit ori am regasit esenta sentimentului de apartenenta la tara noastra, Romania.

Citeste articolul integral: Poveste din Muntii Apuseni

Florin Serban

Il propun cu toata convingerea pe Mircea Eliade. Este o adevarata enciclopedie a culturilor si religiilor. A calatorit, studiat si creat in locuri si culturi importante de pe glob: India, Franta SUA.

Trebuie sa ne mandrim cu acest roman recunoscut la nivel mondial, cel care a dat nastere unui nou domeniu de studiu modern: istoria religiilor.

Alin Tudor Lupoaie

Ma numesc Lupoaie Alin Tudor, am 25 de ani, si as ca dori ca personalitatea Parintelui Iosif Trifa sa fie considerata reprezentativa, deoarece a fost preocupat in mod real de soarta poporului roman, dorind pentru acesta o reinnoire si o trezire atat de necesara atunci ca si acum.

Binele acestui popor l-au dorit multi de-a lungul istoriei sale, luptand, jertfindu-se pentru cauze contingente din istoria lui, dar Parintele Iosif Trifa a dat jertfa totala a vietii sale, dorind cu toata fiinta sa neamului sau o renastere evanghelica, prin care acesta sa devina un popor peste care "apele" care trec sa nu-l mai tulbure, sa nu-l mai influenteze...

Cristina Pandrea

Mandru ca sunt roman - pentru toti acei romani care se dedica trup si suflet romaniei.

Mandru ca sunt roman - pentru toti acei romani care au puterea sa viseze, sa lupte si sa spere in viitorul romaniei.

Mandru ca sunt roman - pentru toti cei care demonstreaza ca Romania nu este tara contelui Drakula si a unor perioade intunecate ale istoriei.

Romania este tara unor oameni de exceptie, care fac cinste romaniei: doctori, profesori, cercetatori, artisti, exploratori, care dau masura mandriei neamului, asa cum niciun alt neam nu reuseste sa o faca.

Dragos Ignat

Am invatat sa fiu mandru ca sunt roman batand drumurile strainatatii, traind printre romanii obisnuiti, plecati la munca prin straini din cauza saraciei generalizate din tara.

Am sesizat ca romanii nostri, cei fara prea multa scoala, au o cultura generala cu mult, cu foarte mult peste ceea ce am gasit la francezi, spanioli si italieni.

Elena Timonia

Avram Iancu este un simbol pentru romanii din Transilvania. Alaturi de Horea si de episcopul unit Ioan Inochentie Micu Klein, Avram Iancu inseamna jertfa pentru libertatile politice ale romanilor ardeleni.

Devenit erou printre moti cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei romanilor pentru drepturi politice inca din timpul vietii, amintirea lui Avram Iancu trezeste si azi sentimente si emotii puternice pentru orice roman din Transilvania.

Sunt foarte multe personalitati care au facut multe pentru Romania. L-am ales pe Avram Iancu deoarece este Craiul Muntilor si reprezinta Tara Motilor, locul unde m-am nascut.

Mihai Barbut

Buna ziua!

Laudabila initiativa dumneavoastra.

As mentiona doi romani pentru aceasta campanie. Pentru a nu uita de romanii de la sud de Dunare, care azi inca se zbat pentru educatia in limba materna in Bulgaria si Serbia, il propun pe Nicolae Tesla, parintele electricitatii, asa cum o stim azi si personaj misterios implicat in proiecte stiintifice secrete ale SUA.

O alta propunere pentru campanie este Aurel Persu, proiectantul primului automobil cu forme si performante aerodinamice, care astazi se folosesc obligatoriu la constructia de automobile, in Romania si in toata lumea.

Valentina Cazaciuc

"Daca visul unora a fost sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul" - Grigore Vieru

Madalina Miron

Sunt mandra ca sunt romanca, pentru ca noi romanii suntem buni in IT - hardware, software.. you name it: )

Ioana Salbaticu

"Fii mandru ca esti roman" inseamna sa fii iubitor de tara. Cand ascult imnul ma emotionez.

M-am bucurat si m-am simtit tare mandra ca sunt romanca cand am vazut lucrarile lui Brancusi expuse la Metropolitan Museum of Art din New York.

Din 1963 si pana in prezent au aparut in toata lumea peste 50 de carti si monografii si mii de studii si articole despre Brancusi, fapt ce demonstreaza ca este unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor.

Cum sa nu fii mandru?

Catalina Jalba

Mi-a fost dat sa consider mandria un pacat. Poate ca si asta este un farmec al romanilor: o credinta inradacinata, o credinta pana la lacrimi.

In Romania noastra gasim intai de toate credinta si dragoste materna in fiecare casa, caci atunci cand te primeste o familie de romani iti pune pe masa ce-i mai bun si vezi in coltul unei camarute o candela aprinsa. Aici te simti acasa!

Citeste articolul integral: Mesaj de transmis lumii si romanilor care au uitat micile bucurii ale vietii

Liliana Michineci

Ma numesc Liliana Michineci - Bucuresti (de loc din Tulcea), am 39 de ani, sunt casatorita, mama a doi copii, nepoata de chiabur si detinut politic si de bunica din Cadrilater, antreprenor la inceput de drum.

Sunt mandra ca sunt romanca si spun asta de mult celor din jurul meu. De ce sunt mandra ca sunt romanca? Din urmatoarele motive:

Citeste articolul integral: Sase motive pentru care sunt mandra ca sunt romanca

Ciocan Mioara

Oare cum am uitat cu totii de HENRI COANDA inventatorul motorului cu reactie si al efectului care ii poarta numele? Inventia lui sta la baza rachetelor spatiale de astazi. Mintea acestui roman a fost un fenomen iar valoarea lui recunoscuta pe plan mondial.

Sa ne amintim de GHEORGHE MARINESCU fondatorul neurologiei romanesti.

Dar MIHAI VITEAZUL si STEFAN CEL MARE ale caror politici au influentat istoria Europei?

Dar PANAIT ISTRATI, EUGEN IONESCO?

Desigur ca ii propun pe toti acestia si deasemeni cred ca personalitatile propuse trebuie sa fie triate pe baza criteriului de originalitate a activitatii lor si a gradului de influenta in evolutia spirituala, economica, sociala a Romaniei si a lumii.

Irina Sfarlea

Daca as incerca sa insir toate personalitatile care contribuie la mandria de a fi roman, lista nu s-ar termina. Cu totii ii stim si ii pastram in suflet ca modele de viata, cultura, atitudine.

Citind acum scrisorile trimise de alti romani, imi dau seama ca sunt mandra de toti romanii care participa si isi afirma atat de frumos mandria de a fi roman!

Asta arata ca focul sufletului nostru romanesc nu s-a stins, ci, dimpotriva, arde din ce in ce mai tare, si prin asta vom continua sa aratam lumii intregi piatra pretioasa pe care o reprezentam ca tara intre alte tari.

Razvan Herlea

Sunt mandru ca sunt roman pentru ca sunt pasionat de geografie si imi place sa studiez amanuntit fiecare coltisor al tarii noastre sau sa descopar minunatele peisaje pe care natura ni le-a oferit!

Sunt mandru ca sunt roman pentru ca de-a lungul istoriei am avut personalitati care si-au pus serios amprenta in cultura noastra!

Intr-un cuvant, sunt mandru ca sunt roman!!!

Carmen Negru

Da, sunt mandra ca m-am nascut in Romania. O sa incep cu o mica istorioara. In septembrie am avut nunta si toti cunoscutii ne-au spus sa alegem o alta tara, unde sa mergem in luna de miere, dupa ce noi ne-am ales ca destinatie Poiana Brasov.

Si sotul meu a avut unele rezerve, dar, dupa ce ne-am intors, am fost mandri ca avem o tara cu destinatii de vis si mandri ca suntem romani, cu amintiri atat de minunate de la noi din tara.

Si cunoscutii nostri, care si-au petrecut luna de miere in alta tara, au fost impresionati de amintirile noastre.

Da, suntem mandri ca suntem romani.

Alexandra Margan, Timisoara

Numele meu este Margan Alexandra, am 24 de ani si sunt din Timisoara... oras mare, curat, cu oameni veseli, sufletisti si mereu gata sa te ajute, motiv pentru care sunt mandra ca sunt romanca.

Traiesc in Romania, o tara pitoreasca, cu munti inalti, plini de comori, cu dealuri semete si campii inverzite, motiv pentru care sunt mandra ca sunt romanca.

Avem sarmale, mamaliga, branza grasa de vaci si lapte spumos, avem doine, avem bunici cu obrajii rosii, cu ochii mici si mainile muncite pe ogoarele patriei, motiv pentru care sunt mandra ca sunt romanca.

Poate e putin fata de ce au scris altii, insa sufletul meu e plin de bucurie, cand vorbesc despre Romania (nu vreau sa sune pompos sau exagerat).

Simona Radulescu

Romanii educati si civilizati au un farmec aparte, pe care nu-l gasesti la alte popoare.

Romanii harnici si gospodari au o caldura aparte, pe care n-o gasesti la alte popoare.

Romanii profund credinciosi au o disponibilitate pentru ceilalti aparte, pe care n-o gasesti la alte popoare.

Cristian Panzaru

Ce motive am sa fiu mandru ca sunt roman? Pentru ca am avut ocazia sa fiu reprezentant in lume de persoane ca...

1. Georgeta Andrunache, are in palmares cinci medalii olimpice de aur, obtinute la trei editii ale JO. S-a retras dupa Europenele de anul acesta, unde a castigat titlul la 8+1.

2. Diana Mocanu, singura dubla campioana olimpica din inotul romanesc. A cucerit cele doua medalii de aur la Sydney - 2000, in probele de 100 si 200 metri spate. (...)

Citeste articolul integral: Campionii care fac cinste Romaniei

Anca Damian

Sunt mandra ca sunt romanca pentru ca avem un invatamant serios, care formeaza oameni capabili si responsabili!

Sunt mandra ca sunt romanca deoarece avem locuri foarte frumoase de vizitat si nu cred ca ne-ar ajunge viata ce-o traim sa le vedem pe toate!

Sunt mandra ca sunt romanca, pentru ca am avut cei mai renumiti poeti si scriitori, care au studiat in strainatate si care au descris in cel mai placut mod frumusetile tarii lor!

Dar cel mai important, sunt mandra ca sunt romanca pentru ca niciodata nu va muri spiritul patriotic al romanilor!

Nicoleta Eftene

Un titan al inventiei aviatice la care a ingenuchiat intreaga lume, HENRI COANDA - romanul inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului Coanda.

Un alt roman, PERTACHE POENARU - creator al primului toc cu pompita, cunoscut in acea vreme sub denumirea de "stilograf". Asa a lansat romanul cu care ne mandrim acest instrument de scris, utilizat si astazi de miliarde de oameni din intreaga lume.

Sa ne mandrim ca suntem romani, sa ne mandrim cu romanii care-au fost si cu cei care vor veni. Nu ne vom opri aici!

Liliana Prohozescu, Iasi

Da, sunt mandra ca sunt romanca, cand ma uit la copilul meu care se straduie, munceste mult, dar cu mult drag la matematica, materia de care nu s-a speriat niciodata si pe care a indragit-o de mic copil, acum olimpic national la aceasta materie.

A reusit aceasta performanta anul trecut, respectiv in clasa a VI-a. In prezent are sperante mai mari si doreste sa cucereasca, prin multa straduinta, Balcaniada pentru juniori.

Citeste articolul integral: Olimpicii care pun Romania pe harta lumii

Valentin Vacarescu

De cand se stie omenirea, toate popoarele s-au straduit sa-si realizeze unitatea statala. Unii au luptat, altii au negociat, multi nici in ziua de astazi nu au reusit: Unirea poporului in aceeasi tara. Sa-si poata duce viata economica, culturala, religioasa intr-un tot unitar.

Poporul roman a avut conducatori de mare valoare, dar numai Mihai Bravul a gandit si a realizat acest vis: Unirea.

Citeste articolul integral: Sunt mandru ca sunt roman, la fel cum a fost si Mihai Viteazul

Cristi Condrea

Romani de care sa fiu mandru: Anca Parghel, Aura Urziceanu, Johnny Raducanu, Mircea Eliade, Nicolae Paulescu etc.

Alina Oprea

"Toata viata am fost numai pe fuga, nu stiu sa merg asa..." - astfel debuta fiecare autocaracterizare a doamnei doctor Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume, una din cele mai ilustre doamne ale medicinei autohtone.

Alaturi de Constantin Arseni si de Ionel Ionescu, se recomanda drept cel mai important discipol al legendarului Dimitrie Bagdasar, facand parte din "echipa de aur" a neurochirurgiei romanesti din perioada de pionierat. (...)

Citeste articolul integral: Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume

Viorel Tata

Sunt mandru ca am vazut cetatea Alba in sfarsit renovata. E foarte frumoasa si impunatoare, nu vezi in lumea toata asa ceva.

Constanta Dumitrescu

Traim intr-o lume in care munca si eficienta trebuie sa primeze si nu bla-bla-ul. Ma conformez deci alcatuind o altfel de poveste..

Propunere pentru o personalitate fascinanta: DAVID MARCIAN BLEAHU.

Povestea dumnealui in: "Spovedania unui neinvins", carte autobiografica semnata de acelasi mare David Marcian Bleahu.

Orice alte cuvinte adaugate de mine ar constitui o impietate.. un orgoliu care sa-mi demonstreze ca respir acelasi aer cu acest OM; asa ca tac..

Nicoleta Botezatu

As propune un tanar extrem de talentat, de care nu se stie prea mult, un tanar cu potential de care ziarele si televiziunile nu au aflat sau poate ca este "prea mic" pentru a aparea pe sticla sau in paginile unui ziar.

Un tanar tenor care promite o cariera stralucitoare si care incanta scenele operelor din Europa (Italia, Germania) si Asia. Numele lui este Razvan Sararu originar din Galati.

Sunt mandra ca sunt roman si nu e suficient doar sa scrii, dupa cum spunea marele nostru poet Mihai Eminescu "e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune", trebuie sa simti cu toata fiinta ca esti mandru de originea ta.

Chiar daca sunt in afara tarii, reprezint cu mandrie tara si oriunde merg, vorbesc liber, dechis si infocat despre originea mea, despre frumusetile si traditiile tarii mele.

Vorbesc despre oamenii calzi si primitori, respectuosi si cu frica de Dumnezeu, despre copiii cu par balai si sunetul cornului pe deal.

Vorbesc despre femeile neinfricate si barbatii puternici, despre simplitate si disponibilitatea de-a ajuta dezinteresat, despre puterea unui popor care a stiut si stie sa lupte pentru drepturile lui care a tinut mereu fruntea sus.

Manea Valentina

Regele Carol I, pentru ca trecand peste radacinile sale a reusit cristalizarea si dezvoltarea Romaniei moderne.

Marius Dragomir

Mi-s falos ca mi-s roman: )

Sunt mandru ca sunt roman pentru ca aici m-am nascut, am zis prima data "mama", aici mi-am petrecut copilaria, adolescenta, tineretea si tot aici traiesc in continuare!

Pe scurt, aici, in Romania, este viata mea, cu bune si rele! Traiesc in Romania si asta-mi ocupa tot timpul!

Ana Casapu

Pentru ca m-am nascut dintr-un popor neagresiv, initial muncitor si iubitor de tara, sunt mandra ca sunt romanca.

Pentru ca, compatrioti de-ai mei, multi, au adus si aduc patrimoniului universal plus valoare, sunt mandra ca sunt romanca.

Pentru ca respir acelasi aer ca si Prof. dr. Raluca van Staden, inventatoarea unui senzor care depisteaza cancerul in doar sase minute, descoperire care a fost premiata cu aur la Geneva in 2010. Este vorba despre un senzor care depisteaza prezenta celulelor canceroase in organism si va fi utilizat in premiera la nivel mondial, in spitalele din Romania.

Momentan, acest senzor va putea depista in stadii incipiente (atunci cand simptomele nu exista inca) cazurile de cancer mamar, ovarian, prostatic si gastrointestinal, urmand ca cercetarile sa se extinda si asupra celorlalte tipuri de cancer.

Pentru ca sunt contemporana cu dl. Justin Capra, inventator cu poate sute de patente, cu dl. Gh. Volcovinschi - sa remarcam ca a inregistrat la OSIM peste 180 de inventii, din mai multe domenii ale stiintei si tehnicii: valorificarea materiilor prime minerale, materialele de constructie, antipoluare, agricultura, medicina.

Pentru ca romanii destepti s-au imprastiat prin lume si ne fac cinste, in ciuda campaniei de denigrare a rauvoitorilor.

Ion Diaconescu

Cine nu a auzit de marele sculptor roman Constantin Brancusi, nascut pe meleaguri gorjenesti. Primi pasi in arta ii face la Craiova in 1898 si Bucuresti, 1902.

Atras ca orice artist mare de Paris, unde in 1905 se inscrie la "Scoala nationala Superioara de Arte Frumoase", intra in pleiada artistilor din "orasul lumina", avand printre prieteni pe Modigliani, Apollinaire si altii.

Pana in 1914 participa la expozitii colective la Paris si Bucuresti iar in 1914 deschide o expozitie in America provocand o imensa senzatie.

In continuare activitatea sa creatoare se desfasoara in toata amploarea sa, participand la cele mai importante expozitii colective sculptura din Statele Unite ale Americii,Franta,Elvetia,Olanda si Anglia.

Incepand cu 1935, in Romania, la Targu-Jiu a ridicat ansamblul monumental compus din: Coloana Infinitului (recunostiintei), masa tacerii si poarta sarutului, ansamblul a fost ridicat in cinstea eroismului soldatilor romani cazuti in primul razboi mondial.

Amintim cateva lucrari renumite realizate de marele sculptor: "Cumintenia pamantului", "Sarutul", "Maiastra", "Esenta lucrurilor", "Mademoiselle Pogany", lucrari care si azi uimesc prin expresivitatea si modernismul lor.

Cristina Andreescu

Mi-a fost dat sa ma nasc in Romania si imi iubesc locul nasterii precum imi iubesc parintii. Eu aici nu numai ca m-am nascut, dar aici am vazut lumina acelei zilei, aici mi-am luminat launtrul prin tot ce am vazut si prin tot ce mi s-a aratat de-a lungul timpului incepind cu gradinita si culminind cu facultatea.

Am vazut binele si frumosul din jurul meu si m-am bucurat. Ce sa caut in alta parte? Nimic nu face cat bucuria ca esti la locul tau, la locul care te-a primit ca fiu al pamantului si care la randu-i ti-e mostenire neamului tau.

Cum sa-ntorci spatele destramand neamul, lasandu-ti gol locul?! Mi-e drag locul nasterii mele, mi-e drag neamul din care provin, mi-e drag sa muncesc aici, sa-ntorc cat pot pentru ce am primit.

Neamul meu este tot romanul care cu demnitate si cu bun simt isi face datoria, care este convis ca marea familie a neamului romanesc a fost, este si va fi.

Si de ce sa nu fiu mandra, cand stiu ca tara mea e considerata Gradina Maicii Domnului?

Jenny Cuceu

Chiar daca sint plecata din tara de atita "mindra de vreme" si stabilita in Suedia, la o distanta de mii de kilometri de locul nasterii mele (linga Baia-Mare, Maramures), imi tresalta sufletul de bucurie de fiecare data cind vizitez vechiul oras de multe decenii implinite deja.

Acolo, pe orice cunoscut sau chiar necunoscut ai intilni, ospitalitatea, simplitatea, amabilitatea sint nemarginite, indiferent ce limba vorbesti: romaneste, ungureste sau nemteste.

Sint mindra ca sint romanca, tocmai pentru aceste caracteristici - in primul rind, care ma improspateaza mereu, in fiecare vara, de fiecare data cind vizitez tara mea, de care voi fi mereu legata sufleteste.

De aceea, redobindirea cetateniei romane, dupa o asteptare indelungata, este nu numai o mindrie, ci si o implinire a unei vechi dorinte, o atestare a eului meu, o perfectare a legaturii "de glie" oglindita in versurile mele, care, personal le traduc in suedeza si le citesc cu atita modestie si mindrie in acelasi timp, cu diverse ocazii si imprejurari, aici, in indepartata, cetoasa si racoroasa Scandinavie!

Delia Cumpanas

Sa nu-i uitam pe cei tineri, chiar daca uneori telurile, visele si modul lor de a actiona sunt mai greu de inteles pentru noi, cei "maturi".

De aceea il propun, cu deosebita admiratie, pe timisoareanul Razvan Manole Cernacianu, TinKode, cel care, in felul sau, a dat lectii puterilor lumii si, ceea ce e cel mai important, nu a facut-o pentru bani.

Enita Ion

Gheorghe Zamfir, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi

Serdur Turuk

O vorba buna, spusa la nevoie, poate indulcii amarul. Insa aceeasi vorba buna, spusa la intamplare poate intensifica amarul.

A fi roman e lucru mic, a fi mandru ca esti Roman e lucru mare.

Radu Dragos

Mandria de a fi roman ne-a fost data odata cu trezirea constiintei nationale. Natiunea, romanismul si visul Romaniei ce va urma au aparut odata cu Revolutia din 1948.

Simbolul acestei revolutii, prin curajul si realismul sau, prin spiritul de sacrificiu si puterea mobilizatoare, este Avram Iancu, Craisorul Muntilor.

S-a nascut oare alt roman care sa trezeasca sentimente mai inaltatoare? Alaturi de drapel, limba romana, credinta stramoseasca, portul national si traditii, Avram Iancu este chemarea Luceafarului, Infinitul neamului.

Flori Grigorescu

Inventator col. inginer Cristea Constantinescu (08.10.1898 - 21.08.1968)

Elicopterul de ing. Constantin Sabin Ioan, Ed. Militara, Bucuresti, 1959, pag. 174-176.

In 1934, dupa patru ani de munca entuziasta, ing. Cristea Constantinescu prezinta primul proiect de elicopter romanesc - Elicopterul CO-1.

Aparatul era, propriu-zis, un elicopter autogir. Cele doua rotoare coaxiale, cu diametre inegale, aveau palele prinse rigid de butuc si erau antrenate de motor numai pentru decolarea verticala.

In zbor orizontal, rotoarele urmau sa se invarteasca in autorotatie, ca la autogire, forta de tractiune necesara deplasarii aparatului fiind creata de o elice tractiva asezata in botul fuzelajului, actionata de motor.

Macheta elicopterului CO-1 incercata in sufleria aerodinamica a Institutului Politehic din Bucuresti nu a dat deplina satisfactie, deoarece distanta dintre rotoare era prea mica.

Cautand sa evite complicatiile si dificultatile constructive pe care le-ar fi adus marirea distantei dinstre rotoare ing. C. Constantinescu concepe solutia mult mai simpla a elicopterului monorotor cu elice anticuplu.

In iulie 1938, proiectul definitiv al unui nou elicopter, elicopterul CO-2 a fost inaintat Ministerului Aerului si Marinei.

Constructia rotorului acestui elicopter era cu totul originala. Cele sase pale ale rotorului, prinse articulat de butuc, erau situate cate trei, in doua plane diferite. Un mecanism de tipul automatului deviator permitea modificarea pasului palelor, asigurand stabilitatea aparatului. Elicopterul urma sa fie pilotat prin inclinarea axului rotorului.

Macheta elicopterului CO-2 a trecut cu succes toate incercarile de laborator, efectuate tot la sufleria aerodinamica de la Institutul Politehnic Bucuresti.

De asemenea, incercarea rotorului in marime naturala, a fost facuta cu bune rezultate.

In vara anului 1938 se putea trece la constructia primului elicopter romanesc. Daca ar fi fost realizat s-ar fi numarat printre primele elicoptere stabile, capabile sa zboare orizontal si sa aterizeze ca un autogir, cu rotorul in autorotatie.

Dar... specialistii Directiei Constructiilor Aeronautice din Ministerul Aerului si Marinei au comunicat ing. C. Constantinescu ca din lipsa de fonduri, elicoplanul pe care l-a proiectat nu poate fi construit.

Mai mult chiar, prin adresa pe care o reproducem aceiasi specialisti s-au crezut datori sa precizeze ca:... Afara de aceasta (lipsa de fonduri), elicoplanul elaborat de Domnia sa, in caz ca ar reusi, nu prezinta niciun interes dpdv utilizare tactica.

Cat de ridicola ne pare aceasta afirmatie, gandindu-ne la nenumaratele utilizari ale elicopterelor militare din zilele noastre.'

Un articol mai amplu despre acest inventator puteti gasi si in revista Modelism International nr.2 din 2012.

Ana Bejenariu

Motivul meu principal: Stefan cel Mare, care a lasat testament valabil peste veacuri. Pacat ca cei care ne conduc nu il inteleg. Sper ca totusi inteleg limba romana, dar nu au avut timp de citit. Felicitari pentru idee!

Dragos Aron

Nicolae Paulescu - descoperitorul insulinei.

Vezi si: Insulina, inventia de care ar trebui sa fim mandri - sondaj

Eugen Bantea

Propun si eu cativa romani cu care ne putem mandri: Aurel Vlaicu, Elie Carafoli, Henri Coanda, Aurel Persu

Vezi si: Inventii romanesti care au schimbat lumea

Bogdan Banu

Radu Mihaileanu - Regizor de origine romana cu niste filme fantastice in palmares: Concertul, Trenul Vietii, La Source des femmes.

Extraordinar si ignorat total in Romania.

Demersul este foarte interesant.

Multumim

Bogdan Badau

Propun sa ne mandrim cu Regele Mihai I al Romaniei, adevaratul conducator al romanilor de pretutindeni, pentru contributia sa importanta la scurtarea duratei celui de-Al Doilea Razboi Mondial (scurtare care a impiedicat irosirea a mii si mii de vieti omenesti), pentru tinuta morala ireprosabila dealungul intregii sale vieti, pentru ca este in continuare o personalitate care actioneaza pentru stabilitatea Romaniei, pentru progresul ei, pentru promovarea adevaratelor ei valori in intreaga lume si - nu in ultimul rand - pentru primenirea sufleteasca si prosperitatea romanilor.

Angela, Romania

Imi place tara mea. Aici sunt radacinile mele, aici ma simt eu insami, aici am familia, aici muncesc, aici sunt fericita si implinita.

Imi place sa calatoresc pe meleaguri straine dar cand ma reintorc acasa, atmosfera de aici imi da forta si energie.

Nu este totul cum ar trebui, sunt inca multe etape de parcurs pana sa ajungem si noi la varf dar trebui sa ne dam mana toti care credem in viitorul bun al tarii noastre si sa nu lasam pe nimeni sa o ponegreasca.

Asa cum o mama isi ocroteste puiul, asa trebuie sa procedam si noi.

In momentul de fata, realizez la un post local de televiziune o emisiune intitulata "Povesti de succes". Scopul este chiar acesta de a aduce in fata telespectatorilor, oameni cu realizari remarcabile, care constituie adevarate modele, care iti dau acea bucurie launtrica de a fi mandru ca esti roman.

Cristian, SUA

Romanii care traiesc in America sunt liberi. Adevaratii Romani liberi. Nu au de ce intoarce capul in spate, nu sunt abuzati de opiniile piezise care predomina in Noua Europa.

Cei care sunt cu adevarat liberi si mandri (ca orice alt popor) sunt cei care sunt ancorati in realitatea de zi cu zi si care s-au despartit irevocabil de politica si realitatea Romaneasca. Sunt acei oameni, utili, responsabili si angajati.

Alt grup este acela care este activ pe langa unele biserici Romanesti care nutresc sperante de mai bine pentru Romania, sperante similare celor cand ascultau Europa Libera si doreau caderea lui Ceausescu. Cei care traiesc intr-o metropola Americana cu aceleasi obiceiuri ca in Balta Alba.

Mici, bere, sarmale, vizite armenesti si un oftat prelung si colectiv. Copiii lor nu ii prea inteleg si se desprind iute de un stil de viata sau conceptii anacronice. Paradoxal, acesti copii sunt niste victime. Nu pentru multa vreme, pentru ca pleaca de acasa pe la 18-19 ani. Si dusi sunt! Raman cu parerea ca au fost crescuti de dinozauri.

Cu mici exceptii, nu avem motive de mandrie. Ne bucura nespus cand un chinez lauda ce a invatat de la profesorul Foias, sau cand un altul are in lucrarea de doctorat cate un nume Romanesc. Sau cand un pusti preda niste cursuri senzationale la Berkeley. Sau cand ne intalnim cu Angela Gheorgiu.

Cam atat. Nu avem motive de mandrie, dar ne place sa exersam aceasta iluzie.

Patrice Eyraud, Franta

Buna seara, sunt indragostit de Romania. N-am rude, sotie etc. Pura emotie.

Demersul dumneavoastra este interesant. Bravo.

Gheorghita Zbaganu, SUA

Eu ma mandresc cu prietenul meu Aurelian Radu, biofizician la Mount Sinai, NY.

Virgil Iliuta

Un om care face cinste galatenilor: prof. Adrian Bejan de la Universitatea Duke, SUA.

Din pacate, in tara, in afara mediului academic, prea putin se vorbeste despre acest OM.

Salut initiativa dvs. de a prezenta romanii cu care ne mandrim. Sa-i pretuim si sa-i stimam si cat sunt in viata.

Smaranda Manoliu

Va propun un roman care traieste de 30 de ani in Olanda. Domnul Profesor de muzica Dan Herford.

In cei 30 de ani de zile in Olanda ca muzician si profesor de 27 de ani la o scoala de muzica de langa Amsterdam si Haarlem a conservat si propagat muzica romaneasca cu o perseverenta nemaiintalnita!

Citeste articolul integral: Dan Herford si folclorul romanesc in Olanda

Cristian Alucai

Traiesc in Barcelona de foarte multi ani, lucrez si sunt mandru ca sunt roman, iar drapelul Romaniei este la geam in centrul Barcelonei, si sunt nascut in ziua de 1 decembrie 1967.

Sunt mandru ca sunt roman, respect drapelul Romaniei si fac cinste Romaniei.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Cele mai interesante 3 propuneri vor fi premiate cu vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Romania frumoasa, #mandrie nationala, #povesti Romania, #mandru roman diaspora, #marturii romani diaspora, #povesti romani succes , #romani