Minorii, cei mai amenintati de saracia din Romania

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 22:52
3060 citiri
Minorii, cei mai amenintati de saracia din Romania

Categoria de varsta confruntata cel mai mult cu riscul saraciei si excluziunii sociale in Romania este cea de pana la 17 ani inclusiv, aproape jumatate dintre minorii romani avand sanse sa ajunga intr-o astfel de situatie, informeaza raportul pe 2012 privind ocuparea fortei de munca si evolutiile sociale dat publicitatii marti la Bruxelles de Comisia Europeana (CE).

Pe de alta parte, documentul ilustreaza faptul ca romanii stau foarte bine din punctul de vedere al disparitatilor inregistrate intre pregatire si joburile practicate.

Conform raportului, la sfarsitul anului 2011, 40,3% dintre cetatenii Romaniei erau confruntati cu riscul saraciei sau al excluziunii sociale, proportie care a scazut continuu din 2007, cand era de 45,9%. Procentul pe genuri al romanilor aflati in aceasta situatie precara era in perioada mentionata de 39,5% in randul barbatilor si de 41,1% in cel al femeilor.

Pe grupuri de varsta, cei mai dezavantajati din punctul de vedere al saraciei sunt romanii din segmentul de pana la 17 ani, amenintati de acest risc in proportie de 49,1%, in crestere fata de anul precedent 2010, ceea ce reprezinta un caz unic printre categoriile de varsta din Romania.

In grupul de varsta 18-64 de ani procentul romanilor aflati in aceeasi situatie este de 39%, iar in randul celor de peste 65 de ani riscul exista in cazul a 35,3% dintre cetateni. In ambele grupuri de varsta riscul a scazut continuu din 2007, cand ameninta 42% si respectiv 57,7% dintre romanii majori de sub 65 de ani si respectiv cei care au implinit deja aceasta varsta.

Ce se intampla in restul Europei?

Raportul CE subliniaza ca exista diferente substantiale intre statele membre din acest punct de vedere si ca in timp ce in tari precum Bulgaria, unde riscul a crescut cu 11% din 2008, sau Irlanda, Letonia si Lituania (+6%), procentul cetatenilor aflati in aceasta situatie s-a marit, in alte state acesta a scazut cu 3 pana 4, cum s-a intamplat in Romania si Polonia.

Astfel, in raportul privind ocuparea fortei de munca si evolutiile sociale, riscul saraciei si al excluziunii sociale variaza la sfarsitul lui 2011 intre 15% din populatie in cazul Cehiei, Olandei si Suediei, si peste 40% in Romania si Letonia, ajungand pana la aproape 50% in cazul Bulgariei.

Dintre categoriile sociale, cele mai expuse riscului saraciei si excluziunii sociale sunt cea a somerilor (66%) parintilor singuri (50%), si respectiv cea a imigrantilor din afara UE (38%).

De asemenea, raportul indica faptul ca in perioada 2008-2011 venitul mediu pe gospodarie a scazut substantial in unele cazuri, cum ar fi Letonia (-16%), Irlanda si Grecia (13%) sau Romania (-5%).

In ceea ce priveste competentele fortei de munca, Romania se numara printre statele care se evidentiaza prin faptul ca nu sunt caracterizate prin neconcordante intre calificarea angajatilor si locurile de munca detinute.

Astfel, 10% dintre romani sunt subcalificati pentru jobul pe care il practica, proportia cea mai mica in UE alaturi de Cehia si Slovacia, fata de 32% in Franta, 30% in Irlanda si 29% in Belgia. De cealalta parte, 9% dintre romani sunt prea calificati pentru jobul lor, mult mai putini decat in Grecia (26%), Lituania (23%) sau Portugalia (21%).

Din punctul de vedere al unei nepotriviri severe intre calificari si joburile practicate, in Romania doar 2% dintre muncitori sunt prea slab calificati pentru a-si face meseria, procentul cel mai scazut la nivelul UE. La polul opus se afla Franta si Irlanda (16%) si Marea Britanie si Cipru cu cate 15%.

De asemenea, 4% dintre romani sunt mult prea calificati pentru joburile lor, avand din acest punct de vedere cel mai scazut procent din UE alaturi de Finlanda. Cei mai multi cetateni aflati in aceasta situatie sunt in Cipru (16%), Grecia (15%), Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Malta si Olanda (11%).

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#minori risc excluziune sociala, #saracie minori romani , #romani