Noua din zece romani sunt mandri ca sunt romani - sondaj IRES

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:48
6039 citiri
Noua din zece romani sunt mandri ca sunt romani - sondaj IRES

90 la suta dintre cetatenii Romaniei se simt mandri ca sunt romani, iar jumatate din locuitorii tarii spun ca Romania este tara in care le-ar placea sa traiasca.

Cei mai mandri dintre romani sunt cu varste de peste 65 de ani, 95,2 la suta dintre acestia declarandu-se mandri ca s-au nascut in Romania. La polul opus, doar 85,9 la suta dintre cetatenii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani au afirmat acest lucru, potrivit unui sondaj IRES remis Ziare.com.

Cand vine vorba de etnii, toti rromii s-au declarat mandri ca sunt romani, in timp ce cei de etnie maghiara au afirmat acest lucru in proportie de 77,8 la suta. Locuitorii din mediul rural (92,8 la suta) care sunt mandri ca sunt romani sunt mai multi decat cei din mediul urban (88,5 la suta).

Pe regiuni, locuitorii Moldovei au cel mai mare procent in randul celor mandri ca sunt romani - 93,3 la suta. Se remarca faptul ca mandria nationala se asociaza cel mai mult cu saracia, batranetea, mediul rural si scoala putina.

Cand ar trebui sa fie Ziua Nationala a Romaniei

Ziua Nationala a Romaniei constituie o sarbatoare pentru aproape 84 la suta dintre romani, in timp ce doar 70 la suta considera ca aceasta zi ar trebui sa fie 1 decembrie. 17 la suta au inaintat data de 24 ianuarie pentru Ziua Nationala, iar 10 la suta ziua de 23 august.

40 la suta dintre romani s-au gandit sa plece definitiv sau temporar din tara. Cu cat sunt mai tineri, cu atat respondentii s-au gandit la un loc de munca in strainatate in proportie mai ridicata: de la 54,4 la suta in cazul celor intre 18 si 35 de ani, la 13,3 la suta in randul persoanelor trecute de 65 de ani.

Tara preferata de jumatate dintre romani: Romania

In acelasi timp, 51 la suta din locuitorii tarii au spus ca tara in care le-ar placea sa traiasca este Romania, urmata de Germania, preferata de 9 la suta dintre respondenti si Italia - 6 la suta. Totodata, 36 la suta dintre romani considera tara noastra ca fiind tara ideala, urmata de Germania (9 la suta) si Statele Unite ale Americii (7 la suta).

54 la suta dintre romani cred ca Romania va deveni un stat european comparabil cu celelalte state din Uniunea Europeana, iar acest lucru se va realiza, cel mai probabil, intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 25 de ani.

62 la suta dintre respondenti sunt de parere ca, pentru a se realiza, este mai bine ca tinerii sa ramana in tara decat sa plece in strainatate, iar 28 la suta dintre cei chestionati spun ca Romania ofera conditii de viata civilizate, in timp ce doar 19 la suta dintre respondenti cred ca Romania ofera un viitor sigur tineretului.

Romani: calitati si defecte

Harnicia (13 la suta), ospitalitatea (7 la suta), patriotismul (5 la suta), optimismul (4 la suta) si bunatatea sau blandetea (4 la suta) sunt cel mai frecvent mentionate caracteristici pozitive ale romanilor de catre persoanele chestionate. In ceea ce priveste trasaturile de caracter negative ale romanilor, respondentii mentioneaza infractionalitatea (16 la suta), lenea (5 la suta) si minciuna (5 la suta).

Patru din cinci romani se considera patrioti, sentimentul fiind in schimb mai raspandit in randul celor cu varsta inaintata, decat in cazul tinerilor, dar si in randul celor cu studii superioare.

Unul din patru romani (25,3 la suta) sustine ca "s-a saturat" de tara in care traieste, in timp ce 84 la suta considera ca un patriot ar trebui sa isi sustina tara indiferent de directia inspre care se indreapta aceasta. Putin peste un sfert dintre romani (27 la suta) considera ca cei care spun, cu referire la Romania, ca nu s-au nascut in locul potrivit, au dreptate.

Doi din trei romani sustin ca atunci cand critica Romania, o fac din dragoste pentru tara, insa tot doi din trei sunt de acord cu afirmatia "Multe tari critica Romania, asa ca cetatenii ei nu ar trebui sa o mai critice".

21 de luni au trecut de la ultima cercetare a Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, care a avut ca scop evaluarea mandriei de a fi roman.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.289 indivizi de 18 ani si peste, iar eroarea maxima tolerata este de +/- 2,8 la suta, perioada anchetei fiind 23 octombrie 2012, iar interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI.

F.N.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#mandru ca sunt roman, #mandrie Romania, #romani mandri, #sondaj mandrie romani, #romanians are smart , #romani