Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Or fi micii deliciosi, dar Guvernul Ponta gandeste anormal (Opinii)

Duminica, 05 Mai 2013, ora 13:38
2937 citiri
Or fi micii deliciosi, dar Guvernul Ponta gandeste anormal (Opinii)

Mai intai a fost anuntul Comisiei Europene conform caruia, de la 1 iunie, romanii isi pot lua adio de la celebrul mititel, din cauza ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu va mai putea fi folosit in prepararea carnii de mici. A urmat isteria romanilor de rand, a presei din Romania si, nu in ultimul rand, a comerciantilor.

"Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este si nu a fost niciodata autorizat in prepararea carnii, inclusiv in cazul mititeilor", a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg. Deci, la nivelul Uniunii Europene acest aditiv nu a fost niciodata autorizat pentru prepararea carnii, insa in Romania a putut fi introdus in carne, pentru a face, de pilda, micul mai suculent. Cum noi nu prea am fost ai Europei, nici ca i-a pasat cuiva ca micii nostri contin E 500.

E drept, multi romani s-au intrebat ce are Comisia lui Barroso cu bicarbonatul autohton, din moment ce, din mosi-stramosi celebrul de-acum E 500 a fost si este folosit pe scara larga in bucatarie, fiind cel care da fragezimea biscuitilor, a placintelor sau carnatilor de casa. Am cautat mai multe informatii pe Internet si, intr-adevar, bicarbonatul de sodiu nu este printre cei mai periculosi aditivi folositi in industria alimentara.

Insa Comisia Europeana spune clar: E 500 nu se foloseste in prepararea carnii. Daca vreodata cineva a constatat ca, punand bicarbonat de sodiu in mici sau carnati, preparatele respective devin mult mai apetisante, nu inseamna ca acea persoana a facut un lucru bun. Din ceea ce se intelege din comunicatul dat vineri de Comisia Europeana, bicarbonatul de sodiu nu se foloseste la prepararea carnii, nu a fost autorizat niciodata pentru asa ceva si, implicit, intelegem ca nici nu se cunosc modificarile periculoase pe care acest aditiv le poate aduce produselor in cauza.

Ce a facut Guvernul Romanei pentru a-i linisti pe romanii deja iritati de caldurile timpurii de mai? S-a gandit ca cel mai bine ar fi sa treaca mititei pe lista produselor traditionale, pentru ca, astfel, celebrul mic sa nu mai intre sub incidenta unor astfel de reglementari. Nu, n-a constatat ca acei oameni de la Bruxelles au spus ca E 500 poate fi periculos in componenta carnii de mici. Guvernantii au sarit repede sa linisteasca consumatorul de mici cu mustar.

Si-acum sa lansam cateva intrebari catre distinsul nostru Guvern. La care reteta traditionala se refera si despre ce traditie vorbeste? Vrea sa ne lase in continuare pe masa mititeii de 9,99 lei/kg, in care nici nu gasesti carne, ci mai mult grasime, zgarciuri si sorici? Si multe, multe alte E-uri, precum conservantii sau aromele naturale. Sau se gandeste sa puna putin mana pe cercetare temeinica si sa vada de ce bicarbonatul de sodiu nu-i bun in carnea tocata?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#mici bicarbonat sodiu, #mici interzisi Romania, #bicarbonat sodiu periculos carne , #romani