Presa de azi: Romanii au ajuns sa traiasca mai rau ca bulgarii

Joi, 12 August 2010, ora 07:30
3548 citiri
Presa de azi: Romanii au ajuns sa traiasca mai rau ca bulgarii
Foto: Arhiva

Vremuri din ce in ce mai grele se anunta pentru romani, mai ales cand si ultima farama de mandrie pare sa fie spulberata odata cu vestea ca vecinii bulgari traiesc mai bine decat noi, iar canicula care mai tine pana la sfarsitul lunii pune capac necazurilor si pare ca le-a afectat si echilibrul politicienilor care au inceput sa se atace intre ei, iar cei care sunt linistiti mai "ciupesc" bani de unde pot.

Evenimentul Zilei deschide editia de joi a ziarului cu o declaratie atac a presedintelui PSD, Victor Ponta, care afirma ca, pe vremea lui Geoana, "mogulii influentau 100% deciziile PSD". Si in timp ce Opozitia este preocupata de atacuri personale, cei de la guvernare si-au tras bacsis din taxa de pod de pe A2, asa cum ne dezvaluie Romania Libera.

Si cum un necaz nu prea vine niciodata singur, Adevarul scrie ca temperaturile caniculare tin pana pe data de 23 august, iar Gandul titreaza ca romanii au ajuns sa traiasca mai rau ca bulgarii.

Gandul: Romanii au ajuns sa traiasca mai rau ca bulgarii

De parca nu am sti deja ca suntem necajiti, iar daca nu stim vine si presedintele tarii sa ne aduca aminte. Si daca tot nu e suficient Gandul mai da un motiv in plus in editia de joi, cand ne spune ca bulgarii traiesc mai bine ca noi.

Comparatiile dintre puterea de cumparare a romanilor si cea a vecinilor nu ne avantajeaza deloc. Ultimele date colectate dupa inceperea crizei arata ca pana si bulgarii traiesc mai bine ca noi.

Potrivit portalului Numbeo.com, una din cele mai mari baze de date referitoare la costul vietii, un roman are salariul mediu net de 373,24 euro, mai mic cu 56 de euro decat cel al unui bulgar. In plus, multe preturi sunt la noi mai mari. Astfel, daca merge la un restaurant fara fite in Bucuresti, un roman trebuie sa scoata din buzunar in medie 5,43 de euro. Aceeasi masa l-ar costa la Sofia 4,7 euro, la Kiev 3,81 de euro sau 5 euro intr-un local din Belgrad.

Nici daca aleg sa bea acasa, romanii nu sunt avantajati. Daca ar fi sa isi dea toata leafa pe bere, un roman "mediu" ar putea cumpara intr-o luna 287 de beri de 0,5 litri, fata de 429 de halbe cat poate achizitiona un bulgar, sau 581 de beri un englez, adica de doua ori mai multe decat un locuitor din Romania. In schimb, in tara noastra, laptele este mai ieftin decat la sud de Dunare, dar ouale sunt mai scumpe.

Cu banii castigati intr-o luna, un concetatean isi poate umple rezervorul de la masina de 7 ori, in timp ce un bulgar isi poate face plinul de 8,58 ori, la fel ca un ungur. Asta pentru ca pretul unui litru de benzina este asemanator in zona: 1,04 euro la Bucuresti, 1 euro la Sofia, in timp ce in Budapesta este 1,25 euro.

Cel mai bine sta Romania la capitolul telefonie mobila si la pretul parcarilor. Potrivit unui studiu global al Colliers International, romanii platesc pe parcare unul din cele mai mici preturi din Europa. Problema e ca, in toate marile orase ale Romaniei, exista o criza acuta de locuri de parcare amenajate.

Romania Libera: Statul si-a tras bacsis din taxa de pod de pe A2

Si cum noi o ducem rau, altii o duc bine, mai bine zis statul. Romania Libera dezvaluie in editia de joi

ca statul si-a tras bacsis din taxa de pod de pe A2.

CNADNR a majorat taxa de pod de pe Autostrada A2 cu 1 leu, respectiv 10%, si nu cu 0,4 lei, cat ar fi justificat majorarea TVA, pe motiv ca romanii nu umbla cu monede la ei.

De aproximativ o luna, automobilistii in drum spre litoral platesc un tarif de trecere a podului peste Dunare la Fetesti de 11 lei, chiar daca o majorare a TVA cu 5% decisa de Guvern ar fi trebuit sa duca la o crestere a tarifului de la 10 lei la 10,4 lei. Pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone, cresterea a respectat majorarea de 5% a TVA, adica de la 68 de lei la 71 de lei.

"Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca am fi cerut marunt, in conditiile in care la varf sunt 30.000 de masini, iar in mod obisnuit sunt doar 17.000", spune Lucian Calmus, director in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Si pentru ca romanii care in weekenduri stau ore in sir pe autostrada sa indure aglomeratia cu mai multa resemnare, directorul CNADNR ne consoleaza: "Ati vazut, astfel de aglomeratii sunt si pe autostrazile din Germania". Oricum, directorul nu crede ca imbulzelile de weekend sunt cauzate de statiile de taxare.

Suparat pe relatarile politiei sau ale televiziunilor care si-au trimis elicopterele deasupra autostrazii de unde ne povestesc despre blocajele de trafic, directorul CNADNR promite camere de luat vederi pe A2 care sa arate exact unde sunt problemele.

Jurnalul National: Legislatie rutiera mai dura pentru teroristii soselelor!

Pe langa aceste vesti descurajante nu putem spera decat ca unele lucruri se vor indrepta. Jurnalul National scrie in editia de joi ca legislatia rutiera va deveni mai dura pentru teroristii soselelor.

Soferii romani nu mai stiu de frica. Conteaza mai mult cine e mai smecher, cine tureaza mai mult bolidul si mai putin cine respecta legea. Amenzile nu se mai platesc, iar conducatorii auto - indiferent daca se urca beti la volan sau daca depasesc limita legala de viteza - stiu ca "isi spala" pacatele in instanta. "Incurajati" de prevederile legale, ei o iau de la capat cu aceleasi si aceleasi apucaturi care duc la producerea tragediilor de pe sosele.

Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere, a marturisit ca amenzile mici din tara noastra nu mai sperie pe nimeni si ca cele mai multe nu ajung niciodata sa fie platite. "Da, asa este, amenzile nu mai sperie pe nimeni. Si nu mai sperie si fiindca avem cele mai mici amenzi din Europa. Ganditi-va ca 60 de lei inseamna vreo 14 euro si, daca mai ai si posibilitatea sa achiti la jumatate, ajungi la 7 euro. In 2009, Politia Rutiera a dat vreo trei milioane de sanctiuni. Or, la trei milioane aplicate la o medie sa mergem pe minim de 60 de lei, minimul amenzii, haideti sa vedem unde ajungem. Daca facem o socoteala, ganditi-va cati bani se strangeau la buget."

Acesta sustine ca nu exista o structura specializata care sa se ocupe de colectarea amenzilor. "Politia amendeaza. Nu pot sa ma duc eu la usa omului sa-i cer sa plateasca amenda. In alte tari functioneaza sistemul "Bonus-malus". Daca nu ti-ai platit amenzile, nu scapi sub nici o forma, pentru ca atunci cand te duci sa iti platesti politele de asigurare te trezesti cu totul blocat. Si te vezi obligat sa achiti legal tot ce trebuie."

Nerespectarea limitelor de viteza, neatentia la volan, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sunt, potrivit sefului de la directie, principalele cauze generatoare de accidente.

"Politia Rutiera nu poate sa faca nimic de una singura. Fenomenul rutier trebuie inteles in toata complexitatea lui. Au existat voci care au spus ca limitele de viteza sunt mici si ca romanul trebuie lasat sa conduca liber. Astea sunt consecintele."

Evenimentul Zilei: Ponta: Pe vremea lui Geoana, mogulii influentau 100% deciziile PSD"

In loc sa se ocupe de treburile tarii, liderii politici se ataca intre ei. Evenimentul Zilei scrie in editia de joi ca Victor Ponta il desfiinteaza pe predecesorul sau la conducerea PSD, afirmand despre Mircea Geoana ca era lipsit de viziune si dependent de patronii trusturilor de presa.

"Il invoc, recunosc, ironic, pentru ca e penibil ce face. Pentru ca el e Gica Contra cu orice decizie a PSD-ului. Orice am face nu-i place. E oarecum penibila situatia. In sensul asta l-am invocat, nu la modul serios. Mircea Geoana e, din pacate, pentru noi, imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor.

Ceea ce ne deranjeaza cand mai iese din cand in cand in fata nu este ca nu e de acord. Normal ca nu e daca nu e el. Ci faptul ca ne readuce aminte de acele vremuri triste. Nu stiu care e interesul mogulilor ca eu nu vreau si nu ma cunosc cu ei. Si o precizez de fiecare data.

Cu Vintu nu m-am vazut niciodata in viata mea, cu Voiculescu ma vad, daca e cazul, doar la Parlament. Am o anumita reminiscenta negativa apropo de ce s-a intamplat in 2009. In acest moment, influenta lor in deciziile PSD este zero. Nu numai a lor, ci si a oricui altcuiva din afara PSD. Episodul cu jacuzziul e inca prezent in mintea noastra", a declarat liderul PSD.

Victor Ponta a mai marturisit ca acum PSD e un partid mult mai ordonat si mai disciplinat pentru ca oamenii stiu in ce directie merg.

"In anii trecuti nu mergeam in nicio directie si atunci de aia isi dadea toata lumea cu parerea. Ne certam atata intre noi pentru ca n-aveam nici o tinta si nicio viziune. Fiecare era de capul lui", a mai spus acesta.

Puterea: PSD si PNL strang semnaturi

Interesant este totusi ca in ciuda altercatiilor interne cei din Opozitie isi mai fac timp si pentru a strange semnaturi ca sa dea jos Guvernul Boc. Puterea titreaza ca Opozitia s-a saturat sa tot stea pe tusa. Vrea la putere. Actuala guvernare o enerveaza.

PSD si PNL vor sa-l darame la toamna pe Boc si Guvernul sau. Pentru asta trebuie sa initieze o motiune de cenzura. Ca sa poata sa initieze o motiune de cenzura, cei din Opozitie nu au nevoie de semnaturi ale populatiei. Dar ei le strang. Simbolic. Cam 100.000 de oameni ar trebui - asa si-au propus cei de la PSD - sa isi dea acordul scris ca sunt de acord ca Guvernul Boc sa plece.

E grea sau usoara sarcina PSD si PNL? Nu stim, dar e cert ca vremea tine cu membrii Cabinetului. La 40 de grade Celsius, oamenii nu mai au chef de nimic. Caldura ii alunga. Chiar si penelistii responsabili cu adunatul semnaturilor fug de caldura. Ieri, la pranz, corturile PNL erau inchise. Activistii s-au adapostit de canicula, fiecare pe unde a putut.

Pesedistii au fost mai rezistenti. Sub umbrelute, s-au agitat sa atinga numarul de 100.000 de semnaturi necesare ca Victor Ponta sa-si roage la toamna colegii parlamentari sa voteze schimbarea Guvernului.

Adevarul: Din 23 august spunem adio caniculei!

Si in tot acest tablou canicula pare sa nu lipseasca. Adevarul ne anunta in editia de joi ca pana pe 23 august temperaturile caniculare nu ne parasesc.

Codurile, galben, portocaliu sau rosu, fie ca sunt de vreme rea sau de canicula nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Fac parte din cotidian. Stim la ce se refera si cum sa ne raportam la ele si chiar daca in aceasta perioada avem impresia ca aceasta patura de caldura umeda ne este dusmanul cel mare, romanii trebuie sa stie ca, in acelasi timp, ne este si de foarte mare ajutor.

De ce? Pentru ca ne protejaza de seceta si nu permite uscarea vegetatiei in asemenea masura incat sa se inregistreze incendii ca cele din Rusia, a explicat in exclusivitate pentru "Adevarul", directorul de Prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie, Aurora Bell.

"Nu sunt temperaturi extreme, anul acesta inca nu s-au atins temperaturi de 40 grade in Romania. Faptul ca lumea este speriata este cel mai probabil o consecinta a faptului ca presa informeaza mai mult decat in anii precendenti despre fenomenele meteorologice. Populatia percepe aceasta alertare mai degraba ca pe un pericol si nu ca pe o preventie binevenita.

In continuare, in zilele care urmeaza, ne asteptam la o persistenta a acestor valori mai ridicate de temperatura. Aceasta persistenta a caldurii pe parcursul a mai multor zile este de fapt "pericolul" la care suntem expusi. Corpul uman nu apuca sa se mai odihneasca.

De aceea, Administratia Nationala de Meteorologie a emis atentionare cod galben pentru toata tara. Daca perioada de canicula va continua, vom prelungi aceasta atentionare, iar daca valorile de temperatura peste 37 de grade vor persista in anumite regiuni, vom intensifica gradul de alerta pentru ca oamenii sa poata sa-si planifice activitatile din cursul zilei astfel incat sa evite orele de canicula", a declarat meteorologul.

I.U.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#nivel trai romani, #canicula Romania doua saptamani, #Victor Ponta Mircea Geoana , #romani