Reuters: Familia Stefanescu din Bucuresti, fata cu austeritatea

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 20:52
5722 citiri
Reuters: Familia Stefanescu din Bucuresti, fata cu austeritatea

Familiile din clasa de mijloc din Romania, dar si din Grecia, Germania, Marea Britanie si Spania sunt tot mai coplesite de povara austeritatii economice.

La un an dupa ce a vorbit cu cinci familii din aceste tari, Reuters s-a intors pentru a vedea ce efecte au avut masurile de austeritate impuse de guverne. A descoperit ca familiile din clasa de mijloc au prea putine motive de optimism si se lupta sa traiasca de la un salariu la altul.

Astfel, daca familia germana s-a declarat nesigura pe ce va aduce viitorul, britanicii se plang ca exista prea putine perspective de imbunatatire a situatiei in perioada imediat urmatoare. Familia spaniola este ceva mai optimista decat in 2010, insa, in Grecia, familia Vassiliadis declara cu amaraciune ca nu vede lumina nicaieri si sentimentul preponderent este dezamagirea.

Familia Stefanescu, din Bucuresti, a achizitionat, in anul care a trecut de la prima vizita Reuters, un set de masa si un aparat de aer conditionat, "lucruri de baza, nu de lux", pentru apartamentul de 65 de metri patrati.

Achizitiile nu au fost usor de facut, avand in vedere ca familia traieste cu aproximativ 2.500 de lei pe luna - capul familiei, Dan Stefanescu, lucreaza pentru o asociatie caritabila, sotia sa este asistenta la neurochirurgie intr-un spital de stat. Cei doi au si copii, Andreea si Vlad.

Familia inca incearca sa isi mai revina de pe urma cresterii TVA si reducerii salariilor bugetarilor cu 25%. In plus, se pare ca salariile nu vor atinge curand nivelul dinainte de criza.

In vreme ce masurile de austeritate au stabilizat finantele publice si au ajutat tara sa se indeparteze de recesiune, familia Stefanescu, la fel ca majoritatea romanilor, nu si-au revenit inca.

Cresterea nivelului TVA la 24% a dus inflatia pana la 8,4% si leul a ajuns la un record negativ anul acesta, ceea ce a afectat nu numai gospodariile cu credite in euro ci majoritatea romanilor, fie ca au credite sau nu. Multe servicii, inclusiv telecomunicatiile si chiria, au preturi in euro.

"Iesi la cumparaturi pentru aceleasi lucruri ca anul trecut, doar lucruri de baza, nimic extravagant, insa platesti mai mult pentru acestea. Slava Domnului ca nu avem credite", spune doamna Stefanescu, curatand cartofi pentru masa de pranz, care consta din supa crema de legume si mazare cu pui.

Familia Stefanescu se gandea sa faca un credit atunci cand a lovit criza, care a sufocat creditarea si a "spart" bula imobiliara care a lasat pe obrazul orasului o multime de cladiri pe jumatate terminate. Cam jumatate din forta de munca din Romania are credite, majoritatea in euro - unu din sapte romani cu credite are intarzieri la plata ratelor.

Chiar daca nu au credite, cei doi Stefanescu traiesc de la salariu la salariu, punand deoparte doar alocatia celor doi copii.

In interiorul casei, familia Stefanescu se simte in siguranta, insa dincolo de usi se afla servicii publice in plina deteriorare.

Criza financiara a expus ineficienta institutiilor romanesti si a fortat Guvernul sa isi reformeze sectorul public. 130.000 de slujbe la stat au fost taiate, insa va mai dura pana cand reformele isi vor face simtite efectele benefice.

In toata tara, taierile de slujbe si restructurarile au insemnat ca bugetarii, cum ar fi angajatii spitalelor si profesorii, trebuie sa munceasca mai mult pe bani mai putini. Sistemul de sanatate si cel al educatiei au pierdut fiecare cate 30.000 de angajati - si anul acesta unul din doi elevi nu a reusit sa treaca Bacalaureatul, cele mai proaste rezultate din ultimii 20 de ani.

Doamna Stefanescu vede problemele cauzate de austeritate la locul sau de munca, unde trebuie sa faca ture de una singura pentru ca nu exista personal. "Avem nevoie de mai mult personal. Nu este normal sa fiu singura in sala de operatie de dimineata pana seara atat de des", spune femeia.

Cifrele arata ca Guvernul a alocat mai multe fonduri pentru investitiile publice decat majoritatea statelor UE, insa fara rezultate majore, ceea ce ii supara pe romani. Recesiunea a lovit si in sectorul privat emergent.

In loc sa raspunda la masurile de austeritate cu proteste si greve asa cum se intampla peste tot in UE, romanii au mers cu greu inainte.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Romania, #masuri austeritate Romania, #cresteri preturi Romania, #romani viata grea , #romani