Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:55
4773 citiri
Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic
Foto: prinBrasov.com

Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat luni Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, la Conferinta Nationala de Pensii Private.

"Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau.

El a explicat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori isi are originea in scaderea naturala - 600.000 de persoane, emigratia definitiva - circa 300.000 de persoane si in imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari - aproape 2,4 milioane de locuitori.

Seful INS: Cea mai mica natalitate dupa Al Doilea Razboi Mondial (Video)

In ceea ce priveste rata fertilitatii, care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se afla in jurul valorii de 1,3 copii/femeie incepand cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 in anii '70.

"Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale.

Reducerea numarului de nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume, ori de a avea un singur copil. Si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori input superior pentru calitatea copilului unic. Pe termen lung,insa, costurile sunt altele la nivelul societatii", a mai spus Ghetau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scadere demografica Romania, #risc pensii scadere demografica, #scadere natalitate Romania , #romani