Romanii iubesc mai mult statele occidentale decat isi iubesc vecinii - Sondaj INSCOP

Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:37
3519 citiri
Romanii iubesc mai mult statele occidentale decat isi iubesc vecinii - Sondaj INSCOP
Foto: Arhiva

Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania sunt statele cele mai apropiate de inimile romanilor, in schimb Ungaria, Ucraina, Rusia si Bulgaria se afla in coada clasamentului cand e vorba de simpatii, conform Barometrului de opinie "Adevarul despre Romania", realizat de INSCOP Research, in perioada 21 - 28 februarie.

Potrivit studiului, romanii au sentimente mai degraba pozitive fata de Germania (77%), Marea Britanie (75%), Franta, Italia, Spania (72%), SUA (71%), Olanda (61%), China (58%), Polonia (43%), Bulgaria (37%), Rusia (33%), Ucraina (32%), Ungaria (31%).

Cand a fost insa vorba de sentimentele mai degraba negative, raspunsurile s-au polarizat inspre Ungaria (53%), Rusia (48%), Bulgaria (46%), Ucraina (45%), Polonia (35%), China (27%), Olanda (22%), SUA (21%), Italia (19%), Spania (17%), Marea Britanie (16%), Franta si Germania (15%).

Realizatorii sondajului atrag atentia asupra faptului ca datele au fost culese inainte de ''episodul Schengen'' marcat de atitudinea critica a Germaniei.

Pe de alta parte, ei isi explica faptul ca sentimentele negative ale respondentilor se indreapta cu predilectie catre statele vecine pentru ca romanii tind in continuare sa valorizeze tarile occidentale in detrimentul statelor din zona de sud-est a Europei.

"In plus, perceptia unor rivalitati istorice sau de data mai recenta contribuie la aceasta opinie negativa. In mod traditional se vorbeste despre o simpatie reciproca romano-chineza, inclusiv la nivel popular. O anumita simpatie a romanilor fata de China exista si poate poate fi constatata in urma masuratorilor. China este vazuta pozitiv de aproape 60% dintre romani, mult mai bine decat Polonia, Bulgaria, Ungaria sau Rusia", constata realizatorii studiului.

Datele centralizate ale sondajului ofera si o imagine mai detaliata despre optiunile respondentilor in functie de varsta, pregatire, sex, ocupatie sau venit. In multe cazuri nu exista diferente notabile, totusi se poate observa ca in cazul Rusiei, de exemplu, 39% dintre barbati au mai degraba sentimente pozitive fata de doar 28% dintre femei.

La fel si in cazul Ungariei, 36,5% din barbati simt mai degraba simpatie fata de 25,8% femei. Pe de alta parte, SUA este apreciata de catre cei cu varste intre 36 si 50 de ani (74,6%) si de cei de peste 65 de ani (76,1%), dar procentul scade printre cei cu varste cuprinse intre 51 si 65 de ani (63,2%). Ungaria este perceputa pozitiv de 40% dintre cei cu varste de 36-50 de ani, insa doar in proportie de 23,7% de cei cu varste cuprinse intre 18-35 de ani.

Franta, Germania, Rusia si Ungaria sunt apreciate in proportii mai mari de catre cei cu studii superioare fata de cei cu studii primare sau medii. In schimb atunci cand e vorba de SUA, Marea Britanie, Italia si Spania numarul simpatizantilor cu studii primare e cu cateva procente mai mare decat al celor cu studii superioare.

Franta este apreciata de 75,2% din cei din mediul urban si 68,7% din cei de la sate. Germania este de asemenea mai simpatizata de cei de la oras (80%) fata de cei din mediul rural (73,3%). In schimb SUA a intrunit mai degraba aprecierea celor din rural (75,4%) fata de urban (66,2%).

Franta este mai indragita in Transilvania (76,4%) decat in Bucovina si Moldova (69,5%), iar Rusia este mai apreciata in Banat, Crisana si Maramures (44,9%) decat in Dobrogea, Muntenia, Oltenia (25,7%). Pe de alta parte Ungaria beneficiaza de mai multa simpatie in Transilvania (40,8%) decat in Dobrogea, Muntenia, Oltenia (32,9%), Banat, Crisana, Maramures (29,9%) si Bucovina, Moldova (16,3%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul. Volumul esantionului a fost de 1.066 persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie "Adevarul despre Romania" are patru directii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social - sanatate, educatie, protectie sociala, Viata si Societate). Proiectul isi propune sa aduca in spatiul public, intr-o formula complexa si sistematica, opiniile populatiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publica reala pentru a stimula o conectare cat mai buna intre asteptarile populatiei si rezultatele procesului decizional derulat de autoritatile publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#romani iubesc Germania, #romani relatii Franta Germania , #romani