Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 23:57
10881 citiri
Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare
Foto: Arhiva personala a lui Rupert Wolfe Murray

Rupert Wolfe-Murray este un jurnalist scotian care a descris Revolutia romana, iar acum este reprezentantul in tara noastra al uneia dintre cele mai importante clinici europene de reabilitare, Castle Craig.

Din cand in cand, mai scrie articole despre Romania, in Huffington Post. S-a nascut in urma cu 49 de ani, in Little London, un mic orasel din Leeds, Yorkshire. Prima data a ajuns in Romania in vara lui 1986, cand mergea cu autostopul prin Europa, in drum spre China.

"Am strabatut facand autostopul Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Austria si Ungaria, dar nu am reusit sa ma sui in nicio masina in Romania, din moment ce nimeni nu vorbea cu mine si nici macar nu se uita la mine. Am strabatut Romania si am urat cele patru zile care mi-au parut o luna. Cand m-am intors, in ianuarie 1990, am vazut ca romanii sunt chiar foarte calzi si deschisi, iar acest lucru m-a tinut aici, de atunci", isi incepe Rupert povestea.

Scotianul si-a petrecut un an in Tibet, dupa care s-a intors acasa si a scris o carte despre experienta sa. Apoi a decis sa se faca jurnalist. In decembrie 1989, a fost insarcinat de "Scotland on Sunday" sa scrie despre Revolutia din Romania.

"Nu au vrut insa sa ma trimita in Romania, a trebuit sa vorbesc cu un ziar din Londra - The Observer - care a fost de acord sa-mi plateasca drumul dus-intors pentru un singur articol: despre schi in Poiana Brasov.

Atunci am decis sa raman in Romania, pentru ca a fost totul foarte interesant. Am cunoscut oameni fascinanti si mi-am dat seama ca tara asta a fost in coma timp de 45 de ani si abia se trezea. Trebuia sa invete totul despre stilul de viata modern si occidental, iar eu mi-am dorit sa fiu parte din acest proces de invatare", povesteste fostul jurnalist perioada de inceput.

"Stateam la o familie pe strada Mantuleasa, scriam articole pentru presa scotiana, asistam la demonstratiile din ianuarie 1990 si invatam limba romana ascultandu-i pe oameni vorbind", isi mai aminteste scotianul.

Rupert a locuit in Bucuresti pana in vara lui '90, cand s-a mutat in Caminul spital pentru copii irecuperabili Ionaseni, langa Botosani.

Din experienta cu autoritatile locale a invatat lucruri pe care le-a aplicat mai apoi, la Bucuresti, atunci cand a avut de-a face cu oficiali din Palatul Victoria.

"Am trait acolo cativa ani, dupa care m-am intors in Scotia pentru a strange bani pentru proiecte. Ionaseni si Botosani au fost primele locuri in care am dat cu nasul de primari, prefecti, directori si birocratie.

Multi ani mai tarziu, am condus proiecte PHARE in Bucuresti si am aflat ca experienta dobandita in satul moldovenesc m-a ajutat sa inteleg de ce iau romanii deciziile pe care le iau.

Am impresia ca oamenii din conducerea comunei Varful Campului nu sunt cu mult diferiti fata de cei din Palatul Victoria, cu care am lucrat direct, pe vremea guvernarii Adrian Nastase.

Ce-i drept, oficialii de la Bucuresti sunt mai educati, mai sofisticati si mai eruditi decat cei de la tara, dar comunica in acelasi fel. Nu raspund la scrisori, nu apar la intalniri si conferinte la care au confirmat participarea.

Nu considera ca a fi lipsit de respect, ostil sau chiar necinstit cu oameni 'mai mici' decat ei ar fi o problema. Multi dintre ei nu par sa faca diferenta intre interesele private si munca in folosul publicului.

Singurii oameni in care au incredere sunt prietenii si familia (un fel de clanuri, ca in Scotia), iar acest lucru a dus la cronicizarea coruptiei. Din fericire, eu sunt prea putin important pentru a avea de-a face cu oameni corupti si de 20 de ani lucrez in Romania fara sa fiu corupt", mai spune Rupert Wolfe-Murray.

Strain in Romania: De ce-l primiti pe printul Charles?

Revenind la perioada de inceput, cand abia invata cum sa se comporte in Romania, Rupert isi aminteste ca lucrurile diferite pe care le-a observat in Romania au fost mai putine decat asemanarile.

"Romanii s-au integrat foarte repede in cultura vestica. Romanii sunt mai bine imbracati decat britanicii - nu stiu cum reusesc, pentru ca au mai putini bani. Probabil ca cea mai importanta diferenta pe care am observat-o a fost ca parintii nu-si scapa copiii de sub influenta niciodata. Noi, britanicii, avem o alta abordare in familie, cea de 'inoata sau ineaca-te'.

In Romania, parintii au tendinta de a lua decizii in locul copiilor, de a nu-i lasa sa ia initiativa, sa aiba opinii, sa fie diferiti de restul lumii. Parintii isi trateaza copiii la fel si dupa ce acestia implinesc 40 de ani. Drept urmare, romanii devin muncitori excelenti, dar antreprenori slabi", spune Rupert, care are doi copii adolescenti.

O alta diferenta pe care a remarcat-o in Romania este faptul ca oamenii sunt circumpspecti cu strainii. "Capitalismul occidental este construit pe incredere si pe presupunerea ca persoana cu care ai de-a face este corecta, pana la proba contrarie. Aici este invers, iar eu cred ca acest lucru a tras Romania inapoi cu sute de ani", mai spune scotianul.

Cand vine vorba despre cuvintele de lauda, nici aici nu-l caracterizeaza zgarcenia. La fel ca mai toti strainii stabiliti in Romania, lauda o parte din romani, dar critica cealalta parte.

"Cele mai bune lucruri ale Romaniei sunt peisajele si oamenii. Cand le combini pe acestea doua, dai de 'oamenii de la tara', care traiesc asa cum poporul meu traia in urma cu sute de ani. Britanicii ii respecta, sprijina si incurajeaza pe tarani, iar aici sunt, uneori, bataie de joc. Inevitabil, viata la tara va muri, in acest fel", spune Rupert.

In viata de zi cu zi, Rupert Wolfe Murray este consilier PR pentru Clinica Castle Craig, una dintre cele mai mari clinici de reabilitare din Europa.

Clinica functioneaza in Scotia, dar primeste "pacienti" din intreaga lume. Inainte de aceasta activitate, Rupert a fost consultant strain pentru proiecte de fonduri europene.

"Atunci cand Romania a intrat in UE m-am gandit ca nu mai are nevoie de consultanti straini, ca va fi capabila sa faca proiecte si sa cheltuie banii europeni. M-am bucurat ca am scapat de birocratia Uniunii Europene. Dar peste 95 la suta din fondurile structurale nu au fost cheltuite, ceea ce inseamna peste 20 de miliarde de euro pierdute aiurea. Este incredibil cum de nimeni nu zice nimic", mai spune Rupert Wolfe-Murray.

Dezastrul Rosia Montana

O opinie foarte clara si puternica a jurnalistului scotian este cea in legatura cu proiectul Rosia Montana, exprimata de altfel in mai multe articole din Huffington Post.

"Rosia Montana este unul dintre lucrurile care ma revolta foarte tare in Romania. Urasc faptul ca Victor Ponta a avut o serie de argumente coerente anti-Rosia Montana, atunci cand a fost in Opozitie, iar acum vrea sa schimbe Legea Minelor astfel incat investitorii straini sa poata profita de orice pamant doresc.

Strain in Romania: Urasc abilitatea romanilor de a minti, fura si insela

Rosia Montana promite mii de locuri de munca, miliarde de euro platite la buget sub forma de taxe, dar si protejarea mediului inconjurator. Adevarul este ca vor fi create mai putin de 100 de locuri de munca, patru sate si trei munti vor disparea de pe fata pamantului si este putin probabil ca vreo parte din profitul estimat de 30 de miliarde de dolari sa ajunga in bugetul statului.

Vor fi folosite 40 de tone de cianuri zilnic, timp de 15 ani si, daca numai un kilogram de cianuri ajunge in raurile din zona, acestea vor fi otravite. Va fi construit un lac urias pentru cianuri, care va polua apele subterane, iar zona va ajunge sa fie evacuata.

Un geolog imi spunea ca principala problema va fi praful de uraniu care va ajunge in aer si va polua zone mai mari decat suprafata Romaniei.

Din punctul meu de vedere, faptul ca asociatia locala Alburnus Maior a reusit sa blocheze proiectul in instanta este un lucru mare. Am vorbit cu jurnalisti din Alba Iulia care erau cu totii impotriva proiectului Rosia Montana, dar aveau ordine sa nu scrie nimic impotriva lui, nici macar sa nu scrie cuvantul 'cianura'. Oamenii de acolo cred ca li se pregateste un 'viitor luminos' asemanator celui imaginat de George Orwell in '1984'", mai spune Rupert Wolfe-Murray.

Intrebat care crede ca este cauza imaginii negative pe care o au romanii in strainatate, jurnalistul spune ca este vorba despre "neintelegeri de ambele parti". "Britanicii si alte state nu inteleg Romania, iar romanii nu inteleg mass media occidentala. Noi am trait toata viata cu o presa senzationalista si ridicola, dar am invatat sa o ignoram.

Pot sa spun ca in ultimii 20 de ani nu am cunoscut prea multi britanici care au fost aici si apoi vorbesc de rau Romania. Dimpotriva. In plus, presa romaneasca preia numai articolele negative despre Romania din presa straina. Deci nu este de mirare ca romanii cred ca sunt prost-vazuti in strainatate", opineaza jurnalistul.

In plus, in viziunea sa, Romania nu are o strategie de promovare eficienta, in strainatate. "Romania cheltuie milioane pentru promovare, dar intotdeauna foloseste oameni prost-alesi. Este logic ca, daca vrei sa promovezi Romania in strainatate, nu te apuci sa faci asta cu o agentie locala. Gasesti o agentie straina, care stie cum functioneaza mintea strainilor, inviti jurnalisti straini in Romania si atunci o sa ai parte de publicitate gratuita cat cuprinde.

Dar oamenii din Guvern cheltuie o gramada de bani cu pliante de prezentare oribile, site-uri ineficiente si activitati care nu ai niciun impact", isi incheie Rupert analiza asupra Romaniei, romanilor si a vietii de strain la noi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rupert Wolfe Murray Romania, #strain Romania, #Rosia Montana Rupert Wolfe Murray , #romani