Un academician cere Parlamentului sa schimbe imnul: Inspira tristete! Insulta, denigreaza neamul romanesc

Joi, 23 Februarie 2017, ora 16:33
14304 citiri
Un academician cere Parlamentului sa schimbe imnul: Inspira tristete! Insulta, denigreaza neamul romanesc
Foto: site Adrian Toader

Un academician clujean care a realizat trei variante de imn cere Parlamentului, Guvernului si Presedintiei constituirea unor comisii speciale pentru inlocuirea imnului "Desteapta-te romane!", pe motiv ca imnul actual "inspira tristete", "ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc".

In ceea ce priveste stabilirea altei date pentru Ziua Nationala a Romaniei decat 1 Decembrie, academicianul clujean propune identificarea unei zile cu reverberatii nationale in alt anotimp cand vremea este mult mai favorabila.

Pentru Ziua Marinei, care se sarbatoreste in 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Adrian Toader propune 8 septembrie, ziua Nasterii Maicii Domnului.

In legatura cu imnul national, Adrian Toader a declarat ca linia melodica a actualului imn "Desteapta-te romane!" se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul este demodat, nu face cinste, "ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou nu respecta directivele CE".

"M-am adresat, joi, prin scrisori, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, Guvernului si Presedintiei Romaniei, solicitand formarea unor comisii de specialitate atat pentru adoptarea unui nou imn de stat, cat si pentru adaugarea unei steme adecvate pe drapelul national, precum si pentru stabilirea altor date de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei si a Zilei Marinei.

Am propus initierea procesului de schimbare a imnului de stat al Romaniei cu unul care nu se demodeaza odata cu schimbarea regimurilor politice, cu trecerea vremii. (...) Linia melodica se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul nu ne face cinste, ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou respecta directivele CE", a spus Toader.

Potrivit acestuia, melodia actualului imn "Desteapta-te romane!", un cantec patriotic, a avut valoarea sa in 1848, "dar acum, odata cu emanciparea romanilor, acest cantec a devenit nu numai demodat, dar chiar jignitor, pe alocuri, pentru multe persoane".

"Consider ca actualul imn nu ne reprezinta ca neam, ca popor, ca natiune, cu atat mai mult avand in vedere faptul ca Romania este tara membra a Uniunii Europene. Cu ocazia protestelor din ultimii ani, populatia a demonstrat faptul ca e treaza, capabila, apta sa-si aleaga si sa-si determine viitorul ca natiune. Romanii cer respect, demnitate, autodeterminare, asigurarea unui viitor sustenabil pentru Romania", a mentionat academicianul clujean.

Adrian Toader a explicat ca, in opinia sa, inca din titlu si din prima strofa se observa, prin indemnul "Desteapta-te", trimiterea la ideea ca poporul roman are nevoie de desteptare, ca ar fi inapt, incapabil, adancit in "somnul cel de moarte", deci mort sau aproape mort.

"Cu primul cuvant, dar nu numai, in prima strofa se produce segregarea populatiei, aceasta fiind impartita in doua mari grupari, cei treji, cei care intoneaza imnul la un moment dat, pe de-o parte, si cei adormiti, respectiv audienta, de cealalta parte. Anume, nu se spune - sa ne desteptam romani -, incluzand aici si vorbitorul, ci - 'Desteapta-te'-, adica 'tu sa te destepti, ca eu sunt treaz din moment ce am realizat ca tu dormi'. Iata o prima sugestie de segregare destul de direct si agresiva care induce separatismul, de genul tu asa, eu altfel," a aratat acesta.

Concurs pentru un nou imn

Adrian Toader sustine ca textul actualului imn aduce aminte in strofa a 2-a de latinitatea neamului romanesc si pune accent pe aceasta atat prin versurile "sange de roman", cat si prin "un nume de Traian", lasand deoparte originea daca a poporului roman, in timp ce ridica in slavi un cotropitor al Daciei.

"Strofa a 3-ia, versul - 'un glas ei mai asteapta si sar ca lupi in stane'- sugereaza ideea ca am fi un popor salbatic, care ataca prin surprindere fiinte fara aparare, ingradite, pasnice. In strofa a 4-a remarcam faptul ca domnitorii nostri cu care ar trebui sa ne mandrim, sunt dositi undeva drept - marete umbre. Daca acestia ne sunt repere istorice, atunci necesita a fi vii in inimile noastre, amintiri calde cu care ne mandrim si exemple pe care le urmam si nicidecum sa intarim idea de umbre/strigoi, urmand cu - 'moarte striga toti'-. Neamul romanesc nu trebuie invatat sa urmeze umbrele, nu suntem adeptii aparitiei strigoilor cu care ne-am mandri, poate intr-un parc de distractii pentru copii, dar nu in simbolul nostru national si nu sa ne grabim spre moarte", a argumentat academicianul.

Acesta considera ca un popor cu pretentii de a fi european, civilizat, renunta la formulari injurioase precum cea din strofa a 6-a, "Si blastama cu lacrami in ochi pe orisicare" sau din din strofa a 7-a, "De fulgere sa piara, de trasnet si pucioasa".

In opinia acestuia, textul imnului induce si discriminarea bazata pe religie si credinta prin versul din strofa a 11-a, "Preoti, cu crucea-n frunte", "in conditiile in care nu toate religiile recunoscute din Romania au acest simbol, crucea".

"Tonul si, in general, atmosfera creata de catre mesajul imnului actual nu sunt favorabile pentru a inalta moralul si a chema la unitate nationala, ci, din contra, dupa cum am mai aratat. Textul contine prea multa vaicareala, plangere de mila, autovictimizare, blesteme, multa agresivitate si morbiditate. Nu dorim sa lasam o astfel de mostenire copiilor nostri. Nici unul dintre cele 198 de imnuri nationale ale lumii nu insulta propria natiune, poporul pe care-l reprezinta ca simbol national. Nu cred ca noi, romanii, dorim un simbol national care sa ne insulte ca natiune si popor, fie ca suntem romani din nastere sau am dobandit cetatenia romana, avem suflet, demnitate, indiferent de nationalitate si etnie. Fiind cetatean roman trebuie sa se identifice cu simbolurile nationale", a mai argumentat academicianul.

Acesta a propus, in scrisoarea adresata Parlamentului, Guvernului si Presedintiei, organizarea unui concurs pentru stabilirea unui nou imn, dar a inaintat si trei variante de imn la care a scris versurile: "Demnitate, suflet de roman!", pe muzica lui Petre Iordache, "Un suflet de roman", pe muzica lui Radu Goldis si "Un suflet mandru de roman" care pastreaza muzica actualului imn national.

Adrian Toader a realizat si un sondaj pe o retea de socializare din care rezulta ca 74% dintre respondenti au declarat ca nu se identifica cu si prin mesajul transmis de textul imnului "Desteapta-te, romane! " si se simt jigniti, iar textul nu le face onoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#schimbare imn national , #romani