Romania si orfanii Uniunii Europene

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 15:19
2557 citiri
Romania si orfanii Uniunii Europene

Comisarul european pentru Drepturile Omului, letonul Nils Muiznieks, sustine ca marginalizarea categoriilor vulnerabile de cetateni, cu precadere a minorilor, in Romania, trebuie sa inceteze.

In tara noastra, situatia persoanelor cu dizabilitati, a orfanilor si a minoritatii rrome ramane problematica, scrie site-ul Osservatorio Balcani e Caucaso.

Muiznieks sustine ca este nevoie de progres, insa "inca mai sunt multe de facut". Oficialul a facut o vizita de cinci zile in Romania, saptamana trecuta.

Impreuna cu autoritatile romane, comisarul european a vizitat unele dintre centrele pentru persoanele cu dizabilitati si orfelinate. Muiznieks s-a declarat ingrijorat cu privire la excluderea sociala, dar si la situatia sociala si medicala a zeci de mii de copii, precum si crimele motivate de ura.

In schimb, oficialul a observat si semne pozitive, mai ales in zonele unde comunitatile rrome sunt integrate social.

"In Romania, nu este doar o categorie de copii in pericol, sunt mai multe subcategorii. Pe de o parte, sunt orfanii, copiii cu dizabilitati si copiii strazii - sunt 1.000 in Bucuresti si alti 5.000 in restul tarii.

Pe urma, sunt copiii celor care au fost nevoiti sa paraseasca Romania pentru a munci in strainatate si in jur de 500 de minori in centre de detentie. Toate aceste subcategorii sunt vulnerabile", a spus comisarul european.

Copiii abandonati ai Romaniei: Cum s-a schimbat situatia orfanilor in ultimii ani

Acesta a vizitat un orfelinat din Tancabesti, de langa Bucuresti, unde se afla 50 de copii si adolescenti, unii dintre ei cu dizabilitati: "Izolarea copiilor cu dizabilitati in institutii duce la inrautatirea situatiei medicale si excluziunii sociale".

Comisarul defineste "orfanii Uniunii Europene" drept acei copii lasati in urma in tara de origine de parintii care au plecat la munca in strainatate. Acesta este un alt grup vulnerabil: "Nu este un fenomen exclusiv romanesc, insa in aceasta tara exista 80.000 de copii care traiesc fara parinti, deoarece au emigrat in strainatate, la munca".

Dintre acesti 80.000 de copii, 20.000 au amandoi parintii plecati la munca si sunt lasati in grija rudelor, a altor familii sau a institutiilor. Unii devin copii ai strazilor "care traiesc in conditii proaste in Bucuresti si in alte orase". In prezent, in orfelinatele din Romania se afla circa 60.000 de copii.

Care este situatia minoritatii rrome

O alta zona sensibila in ce priveste protejarea drepturilor omului implica rromii, una dintre cele mai mari comunitati din Romania, cu circa 2 milioane de membri, insa totodata una dintre cele mai discriminate si marginalizate social.

"O parte a comuniatii rrome este bine integrata, insa este o mare parte care ramane in afara. Autoritatile romanesti sunt foarte angajate sa munceasca pentru integrare", a precizat Muiznieks, care a subliniat, insa, ca multi rromi termina scoala si ajung la facultate, chiar daca rata de abandon scolar este de 36 la suta, de peste doua ori mai mare decat a celorlalti copii.

Uniunea Europeana, pentru integrarea rromilor: Educatia e singura solutie!

In plus, autoritatile romane au numarat, in anul 2013, 5.000 de copii rromi si 30.000 de adulti care nu au documente de identitate.

Comisarul european a mai vorbit si despre temele rasismului si xenofobiei, care sunt strans legate de viitoarele alegeri europene, potrivit sursei citate.

"Odata cu apropierea alegerilor, in multe state membre extrema dreapta conduce campanii impotriva imigratiei rromilor. Va fi o dezbatere otravitoare pe aceasta tema. Insa ce ma ingrijoreaza cel mai mult este felul in care Parlamentul European va fi redesenat de catre intrarea masiva a fortelor extremiste si felul in care dezbaterile se vor desfasura. Riscul este pentru Uniunea Europeana insasi si pentru politicile sale pe imigratie", a mai afirmat Nils Muiznieks.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#comisar european orfani Romania, #comisar european rromi Romania, #UE orfani Romania, #UE rromi Romania , #romani