Comunismul, regretat de aproape jumatate dintre romani - sondaj

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 23:51
4055 citiri
Comunismul, regretat de aproape jumatate dintre romani - sondaj
Foto:A rhiva

Aproape jumatate din populatia Romaniei, adica 45%, regreta caderea comunismului, in timp ce 56% dintre romani declara ca au venituri mai mici decat in 2005 si 70% ca au cheltuieli mai mari fata de anul in care Traian Basescu si-a inceput primul mandat de presedinte.

Potrivit unui sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), intitulat "Nostalgia trecutului. Sacrificiile prezentului" si publicat pe irescop, 50% dintre repondenti au declarat ca nu regreta caderea comunismului, in timp ce 3% au spus ca nu stiu, iar 2% nu au raspuns.

Comparativ cu perioada de dinainte de 1989, 38% dintre cei chestionati au spus ca traiesc mai rau, 33% au apreciat ca traiesc mai bine, iar 23% ca traiesc la fel.

In schimb, 56% din repondenti au declarat ca obtin venituri mai mici decat in 2005, in timp ce 70% spun ca au cheltuieli mai mari.

In ceea ce priveste actuala criza economica cu care ne confruntam, aproape jumatate dintre romani, 45%, sunt convinsi ca ea va dura mai de trei ani, iar 21% considera ca va tine cel putin doi ani.

Pe de alta parte, in privinta resurselor familiei opiniile sunt la fel de impartite. Intrebati ce ar face in cazul in care s-ar confrunta cu evenimente nedorite (gen caz de boala) si ar avea nevoie urgenta de bani, 27% dintre respondenti au spus ca se vor imprumuta de la prieteni si doar 23% ca au rezerve proprii. De asemenea, doar 11% au raspuns ca au asigurare.

Romanii nu s-au aratat deloc dornici sa sprijine statul prin donatii pentru a grabi iesirea Romaniei din criza. Doar 29% dintre respondenti au spus ca ar dona bani in acest scop, in timp ce 68% au refuzat categoric.

Intrebati cum ar proceda in cazul in care ar ramane efectiv fara bani pe timp de criza, 55% dintre repondenti au spus ca nu au ce vinde, iar 42% au spus ca ar incerca sa vanda masina, locuinta sau pamantul.

Romanii s-au aratat la fel de blazati si in privinta posibilitatii ca un partid politic sa indrepte lucrurile in tara. La intrebarea "Exista un partid politic in care va puneti increderea ca ar putea reusi sa scoata tara din criza?" 52% dintre repondenti au raspuns ca nu, iar 42% au raspuns "da", dar sondajul nu prezinta si variantele oferite de cei care s-au aratat increzatori in partide.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-3 iulie 2010 pe un esantion de 1.406 de persoane in varsta de cel putin 18 ani, avand o eroare maxima de +/- 2,7%.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
#sondaj IRES, #romani regreta comunism, #romani venituri comunism, #sondaj 2010 , #romani
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ASTEA-S VECHI ; CAND ERA COMUNISM REGRETAU "DEMOCRATIA" , IAR ACUM CAND A VENIT "DEMOCRATIA" , REGRETA COMUNISMUL ( am pus ghilimelele unde trebuie ? corectati-ma )