Comunismul, regretat de aproape jumatate dintre romani - sondaj

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 23:51
4004 citiri
Comunismul, regretat de aproape jumatate dintre romani - sondaj
Foto:A rhiva

Aproape jumatate din populatia Romaniei, adica 45%, regreta caderea comunismului, in timp ce 56% dintre romani declara ca au venituri mai mici decat in 2005 si 70% ca au cheltuieli mai mari fata de anul in care Traian Basescu si-a inceput primul mandat de presedinte.

Potrivit unui sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), intitulat "Nostalgia trecutului. Sacrificiile prezentului" si publicat pe irescop, 50% dintre repondenti au declarat ca nu regreta caderea comunismului, in timp ce 3% au spus ca nu stiu, iar 2% nu au raspuns.

Comparativ cu perioada de dinainte de 1989, 38% dintre cei chestionati au spus ca traiesc mai rau, 33% au apreciat ca traiesc mai bine, iar 23% ca traiesc la fel.

In schimb, 56% din repondenti au declarat ca obtin venituri mai mici decat in 2005, in timp ce 70% spun ca au cheltuieli mai mari.

In ceea ce priveste actuala criza economica cu care ne confruntam, aproape jumatate dintre romani, 45%, sunt convinsi ca ea va dura mai de trei ani, iar 21% considera ca va tine cel putin doi ani.

Pe de alta parte, in privinta resurselor familiei opiniile sunt la fel de impartite. Intrebati ce ar face in cazul in care s-ar confrunta cu evenimente nedorite (gen caz de boala) si ar avea nevoie urgenta de bani, 27% dintre respondenti au spus ca se vor imprumuta de la prieteni si doar 23% ca au rezerve proprii. De asemenea, doar 11% au raspuns ca au asigurare.

Romanii nu s-au aratat deloc dornici sa sprijine statul prin donatii pentru a grabi iesirea Romaniei din criza. Doar 29% dintre respondenti au spus ca ar dona bani in acest scop, in timp ce 68% au refuzat categoric.

Intrebati cum ar proceda in cazul in care ar ramane efectiv fara bani pe timp de criza, 55% dintre repondenti au spus ca nu au ce vinde, iar 42% au spus ca ar incerca sa vanda masina, locuinta sau pamantul.

Romanii s-au aratat la fel de blazati si in privinta posibilitatii ca un partid politic sa indrepte lucrurile in tara. La intrebarea "Exista un partid politic in care va puneti increderea ca ar putea reusi sa scoata tara din criza?" 52% dintre repondenti au raspuns ca nu, iar 42% au raspuns "da", dar sondajul nu prezinta si variantele oferite de cei care s-au aratat increzatori in partide.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-3 iulie 2010 pe un esantion de 1.406 de persoane in varsta de cel putin 18 ani, avand o eroare maxima de +/- 2,7%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sondaj IRES, #romani regreta comunism, #romani venituri comunism, #sondaj 2010 , #romani
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ASTEA-S VECHI ; CAND ERA COMUNISM REGRETAU "DEMOCRATIA" , IAR ACUM CAND A VENIT "DEMOCRATIA" , REGRETA COMUNISMUL ( am pus ghilimelele unde trebuie ? corectati-ma )