Partea adorabila la romanii de care sunt indragostita este ca totul e posibil

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:02
9719 citiri
Partea adorabila la romanii de care sunt indragostita este ca totul e posibil
Foto: Fundatia Caesar

Noi suntem cei care ne construim viitorul si avem aceasta oportunitate. Calea este libera, iar daca oamenii buni sunt si uniti, nimic nu le poate sta in cale, este de parere Adina Vintan.

Membru al echipei CAESAR, Adina este absolventa a Facultatii de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara, sectia Engleza - Franceza, si a unui program masteral in cadrul Scolii de Inalte Studii Europene Comparate a aceleiasi universitati. A mai beneficiat de o bursa Erasmus pe parcursul unui an in cadrul Universitatii de Studii din Florenta, Italia.

In trecut, a efectuat un stagiu in cadrul Institutului European din Romania, a lucrat pentru compania Hewlett-Packard, iar in prezent lucreaza pentru Banca Mondiala in domeniul dezvoltarii regionale.

"Nicu piticul"

Adina avea patru ani la Revolutie. Tine minte si acum un episod in care trebuia sa recite o poezie si, in loc sa spuna "micul piticul", a spus "Nicu piticul".

"Mi se parea absurd si la acea varsta ca acest lucru produce o ingrijorare foarte mare - pana la urma oricine poate gresi si e cu atat mai de inteles la un copil.

Nu puteai spune 'Nicu piticul', se putea interpreta ca iei in deradere conducatorii acelei vremi. Sunt putine lucruri pe care le tin minte si care sa imi fi displacut. Eu consider ca am avut o copilarie minunata. Cei putin mai in varsta ca mine probabil pot spune mult mai multe", isi aminteste Adina.

Gresim de fiecare data cand acceptam sa fim calcati in picioare

Insa este usor de observat, spune Adina, ca extrem de multe lucruri s-au schimbat in bine: libertatea de miscare, de exprimare, varietatea produselor (ciocolata era extrem de speciala acum un sfert de secol), tehnologia, acces la informatie si mii de oportunitati pe care le putem valorifica in intreaga lume.

"A fost o schimbare treptata, insa rapida, iar rezultatele sunt extrem de vizibile: mii de tineri romani scoliti in strainatate, parte din care s-au intors deja in tara si construiesc viitorul Romaniei; mii de romani cu experienta internationala care ajuta treptat la schimbarea mentalitatii si in tara; oportunitati enorme datorita globalizarii; speranta si increderea si celor mai in varsta care sunt disponibili si ei sa contribuie la progresul societatii.

Cu toate acestea, in Romania sunt inca multe, multe de facut, iar poate tocmai acest lucru reprezinta o oportunitate enorma pentru tinerii nostri. Avem oameni exceptionali, competente extrem de inalte, potential enorm. Ramane cu totii sa ne implicam si sa fim constienti ca scopul comun ne ajuta si individual, iar acest scop comun romanilor este dezvoltarea societatii romanesti si a Romaniei atat local, national, cat si international. Eu sunt increzatoare ca mergem spre bine, si chiar daca este extrem de mult de lucru si ni se pun extrem de multe piedici, acest drum este frumos, este special, si cel mai important: posibil", a declarat Adina intr-un interviu acordat Ziare.com.

Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

Vorbind despre valorile societatii romanesti comparativ cu valorile occidentale, pentru Adina diferenta o face faptul ca societatea romaneasca este "mai umana comparativ cu Occidentul".

Impresia mea personala este ca romanii sunt in general mai flexibili, mai adaptabili, cu o mai multa dorinta de acumulare a cunostiintelor noi, mai deschisi spre schimbare, mai disponibili sa incerce lucruri noi, mai curajosi. Chiar daca in sistemul public, in general, cuvantul de ordine este 'NU' - 'nu se poate', 'nu avem cum', 'nu avem', partea adorabila la romanii de care sunt indragostita este ca totul este posibil si ca sunt pregatiti sa incerce. Iar acesta este primul lucru in a produce schimbare.
Adina Vintan

Se declara pozitiva, foarte optimista si spune ca se entuziasmeaza repede si orice oportunitate prin care ar putea contribui la dezvoltare o umple de speranta si ii da o forta imensa.

Fost diplomat ONU: Iarmarocul asta penibil trebuie sa inceteze, daca vrem Romania unde-i e locul

Noua generatie a ajuns la maturitate, optiunile nu sunt doar sa ne plangem sau sa plecam

Romanii - buni, responsabili, frumosi la minte si la suflet

"Eu vad romanii asa cum am fost crescuta - muncitori, buni, amabili, competenti, inteligenti. Lucrurile care nu imi plac reprezinta o provocare pentru mine si incerc sa le schimb. Daca constientizez ca nu se poate acest lucru sau ca nu pot prioritiza asta, le ignor si ma intorc la ele in cazul in care revine oportunitatea. Nu stiu daca este o metoda buna, insa cel putin pe mine m-a facut sa merg mereu inainte si sa nu ma las acoperita de negativism.

Pentru acest lucru voi fi mereu recunoscatoare familiei mele, prietenilor si colegilor mei, persoane extraordinare care pentru mine reprezinta fondul nostru ca natie: buni, responsabili, frumosi la minte si la suflet, disponibili sa te sustina indiferent de context, alaturi unii de altii, ca o familie adevarata.

Romanii sunt ospitalieri, romanii iti sar in ajutor indiferent daca te cunosc sau nu, romanii sunt frumosi. Aceste valori ale lor au fost insa umbrite de greutatile la care au fost supusi, greutati care i-au acoperit si cu greu mai poti observa la unii aceste calitati.

Insa important este ca ele exista si pot fi redescoperite. Acesti oameni trebuie sprijiniti, trebuie ajutati sa poata iesi cu adevarat la lumina. Prea mult timp li s-a calcat demnitatea in picioare si au fost batjocoriti. Pentru mine romanul este un om demn, capabil, responsabil si implicat, cu suflet bun si mintea deschisa.

Aceasta este substanta, esenta pe care merita sa o redescoperim la noi ca popor. Sa ne trezim din resemnare, sa inlaturam pesimismul si lipsa de incredere, sa ne trezim ca societate civila, iar semnalul pozitiv este ca facem toate acestea din ce in ce mai mult. Romanii au in ADN dorinta de implicare si contributia la schimbare pozitiva. Ne dorim sa facem asta, ne place sa lucram impreuna, ne iubim unii pe altii, iar acest lucru trebuie valorificat", considera Adina.

"Pestele se impute de la cap"

Gresim, insa, ca ne lasam condusi de nonvalori, de persoane incompetente, care nu sunt "pierdute" in esenta lor, insa sunt "plafonate intr-un sistem bolnav".

"Avem dovezi nenumarate prin rezultate remarcabile ale romanilor atat in tara, cat si in strainatate. Suntem extrem de capabili, insa trebuie sa valorificam acest lucru. Avem potential. Trebuie sa il folosim. 'Pestele se impute de la cap'. Anii trecuti au aratat cat rau ne putem face printr-o conducere putreda. Gresim ca nu avem mereu curajul sa actionam in fata nedreptatii, a incompetentei si a rautatii.

Romanii ar trebui sa aiba mai multa incredere si sa actioneze. Fiecare pe domeniul sau sau la ce se pricepe. Iar atunci cand suntem atrasi de un lucru la care nu ne pricepem, sa invatam. Sa punem mana sa muncim, pentru ca asa putem realiza tot ce ne propunem. Daca avem competente mai bune ca si superiorul ierarhic, sa il ajutam sa aduca activitatea la nivelul dorit, sau sa ii luam locul si sa facem noi asta. Prin transparenta.

Sa nu acceptam ca lucurile sa mearga asa cum au mers, doar pentru ca asa e 'normal', sau pentru ca 'n-ai ce-i face'. Normal e sa actionam atunci cand observam ca ceva nu se intampla, asa cum e normal intr-o societate dezvoltata si a bunului simt. Sa fim solidari cu dreptatea, sa fim corecti. Sa sustinem initiativele bune si sa penalizam nesimtirea".

Tara noastra, e de parere Adina Vintan, are foarte mult potential, iar ceea ce trebuie sa facem este sa il valorificam.

"Cea mai importanta resursa a unei tarii sunt cetatenii ei. Avem oameni de calitate, competenti, capabili de a solutiona orice situatie necorespunzatoare - trebuie lasati si incurajati sa se implice, sa actioneze. Avem cetateni harnici, gospodari, competenti, de caracter, implicati.

Trebuie incurajati sa aplice aceste indeletniciri in orice actiune, atat acasa, cat si la locul de munca. Nu voi vorbi despre bogatiile tarii noastre, pozitia strategica, resursele materiale, le stim cu totii. Dupa parerea mea, bogatia Romaniei sunt cetatenii ei. In oameni trebuie sa investim mai mult, pentru ca ei vor dezvolta si vor proteja tara noastra. Bunul simt, calitatea, valorile trebuie promovate, incurajate si penalizata lipsa de respect si incompetenta. Trebuie sa avem curaj, iar prin munca, putem dobandi orice".

Daca ar avea putere de decizie in Romania, in primul rand, Adina spune ca ar reforma institutiile publice. "As evalua real personalul din administratia publica la toate nivelurile, as sparge mafia politica prea bine implementata in structurile noastre publice, as recalifica personalul si m-as asigura ca cei care lucreaza in institutiile publice sunt persoane competente, de caracter, cu pasiune pentru tara noastra si dorinta de a contribui la dezvoltarea ei".

Referindu-se la rolul societatii civile in Romania, Adina spuna ca aceasta trebuie sa servesca drept "gardian la respectarea bunului simt si al datoriei institutiilor publice fata de cetateni si de tara".

"In acelasi timp, societatea civila are rolul de a se implica in formarea noilor cetateni, de a sprijini si incuraja cetatenii sa fie activi civic, prin promovarea, consolidarea si dezvoltarea oportunitatilor de implicare", completeaza Adina Vintan.

Noi suntem cei care ne construim viitorul

In plus, viitoarea generatie ar trebui sa constientizeze ca binele comun este si binele individual si sa actioneze.

"Sa se implice activ in viitorul ei, in construirea cadrului pentru un viitor dezvoltat. Noi suntem cei care ne construim viitorul si avem aceasta oportunitate. Calea este libera, iar daca oamenii buni sunt si uniti, nimic nu le poate sta in cale. Sa vedem dificultatile ca o oportunitate, sa ne implicam si sa fim mandri de ce am realizat pentru noi, pentru Romania, si sa servim drept exemplu pozitiv pentru intreaga lume".

Consider ca perioada urmatoare este cruciala in ce priveste viitorul tarii noastre. Am fost prea mult pasivi, am lasat prea mult lucrurile in voia sortii si nu mai este timp pentru asta.

Este imperativ ca societatea romaneasca, cetatenii si cei care ne conduc sa se trezeasca cu adevarat la realitate, sa faca lucrurile corecte pentru tara noastra ca sa ne pastram independenta, demnitatea si sa continuam sa ne dezvoltam ca societate si ca tara.

Romania poate fi o surpriza placuta in 10 ani pentru oricine. Potentialul este enorm. Depinde cum reusim sa il valorificam, iar personal consider ca suntem pregatiti sa cream istorie. Avem toate sansele sa ne punem amprenta crucial pe Romania si sa fim amintiti permanent de-a lungul timpului.

Adina Vintan

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania de maine Adina Vintan, #campanie Romania de maine , #romani