Copilarie in Romania: Fara bani, fara scoala, fara vaccinuri, fara parinti - raport pentru ONU

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 19:22
11219 citiri
Copilarie in Romania: Fara bani, fara scoala, fara vaccinuri, fara parinti - raport pentru ONU
Foto: Salvati Copiii

In Romania saracia face prapad printre copii. Rata moralitatii infantile a crescut, la fel si abandonul scolar, in schimb a scazut rata vaccinarilor, iar discriminarea si educatia prin agresivitate sunt alte constante in viata copiilor nostri, conform unui raport al organizatiei Salvati Copiii.

Salvati Copiii Romania a monitorizat, pe parcursul a sapte ani (2008 - 2015) mai multi indicatori specifici, ca fundament pentru Raportul Alternativ Periodic care va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului in 3 octombrie 2016, la Geneva, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Mai mult de jumatate dintre copiii din Romania (52,2%) traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, media in statele membre ale UE fiind de 28%. Insuficienta resurselor alocate pentru educatie, sanatate si protectie sociala adanceste vulnerabilitatea copiilor din zonele defavorizate", se arata in comunicatul citat.

In plus, Salvati Copiii a realizat o analiza a bugetului copiilor in Romania privind perioada 2008 - 2014 in cele trei domenii definitorii ale drepturilor copilului (educatie, protectie sociala si sanatate) si a constatat ca Romania cheltuieste mult mai putin in aceste domenii decat statele membre UE, uneori chiar jumatate.

Situatia este dramatica in educatie.

"Aproape 366.000 de copii cu varsta intre 3 - 17 ani nu urmau nicio forma de invatamant (prescolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional), in anul 2013. Intr-un singur an scolar (2012 - 2013), aproximativ 24.400 copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial (...). Potrivit Eurostat, la sfarsitul anului scolar 2014-2015, rata parasirii timpurii a scolii a crescut cu 1,8% in numai 2 ani, de la 17,3% (2012-2013) la 19,1%", informeaza sursa citata.

Cei mai vulnerabili sunt copiii de etnie rroma. "Doar 42% dintre copiii romi (6-15 ani) au mers la gradinita, in comparatie cu 87% dintre copiii de alte etnii si care traiesc in acelasi mediu. Procentul copiilor cu varsta invatamantului obligatoriu care nu merg la scoala este de 22% in cazul copiilor romi si de 6% in cazul copiilor de alte etnii", informeaza sursa citata.

Cele mai recente statistici ale INS arata ca aproape o treime dintre copii nu merg la scoala.

Cu toate ca invatamantul este gratuit in Romania, costurile ascunse acoperite de familie sunt mari.

"Analiza Salvati Copiii indica un nivel ingrijorator al acestor costuri ascunse, costul total mediu alocat per copil este de 1490 RON, iar per familie este de 1.954 RON (avand in vedere si familiile cu mai mult de un copil scolar). De asemenea, analizand rezultatele vedem ca acest cost total poate ajunge si la valori de peste 4.500 lei pe an, per elev", se arata in comunicatul citat.

Printre alte aspecte analizate de Salvati Copiii se numara si mortalitatea infantila, ingrijorator fiind faptul ca aproape jumatate dintre decesele copiilor mai mici de 5 ani (48%) au cauze evitabile.

Abuzul, agresivitatea, si violenta sunt alte constante in viata copiilor romani.

"Astfel, un procent de 63% dintre copii spun ca au fost batuti acasa de catre parinti, in timp ce 20% dintre parinti considera inca pedepsele fizice drept un mijloc de educatie a copiilor", arata sursa citata.

Pe de alta parte, conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din Romania au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. "Mai mult, patru din zece dintre acestia sunt complet lipsiti de grija parinteasca, avand ambii parinti plecati peste hotare sau provenind din familii in care parintele unic sustinator este plecat", arata sursa citata.

Copiii romi reprezinta un grup cu o vulnerabilitate deosebita si din perspectiva accesului la servicii de sanatate.

"Rata mortalitatii la copiii sub 10 ani este de peste trei ori mai mare la populatia roma, iar accesul la masuri preventive este mult mai mic decat cel inregistrat in populatia generala: de patru ori mai multi copii romi nu au fost niciodata vaccinati, comparativ cu populatia generala, iar numarul fetelor rome care nu au fost niciodata vaccinate este de 11 ori mai mare decat cel al fetelor din gospodariile populatiei generale.

Ingrijorator este si faptul ca, in ultimii ani, se inregistreaza o scadere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile cuprinse in calendarul national de vaccinare, concomitent cu aparitia unui numar mare de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare. Pe langa unele sincope recente in aprovizionarea cu anumite tipuri de vaccinuri, cauze importante de vaccinare incompleta a copiilor sunt si neprezentarea si refuzul vaccinarii (...)

Un studiu din anul 2015 despre situatia vaccinarii in Romania, arata ca 31% dintre copiii nascuti vii au fost depistati ca incomplet vaccinati, in crestere fata de anul precedent cu 0,7%", mai arata analiza facuta de Salvati Copiii.

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#copii romani rata vaccinare, #abandon scolar Romania, #mortalitate infantila Romania , #romani