Cum a facut un cercetator american experimente pe orfani din Romania

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:13
6062 citiri
Cum a facut un cercetator american experimente pe orfani din Romania
Foto: babusca-a.blogspot.ro

Charles A. Nelson, profesor specialist in cercetarea dezvoltarii minorilor la Universitatea Harvard si Children's Hospital din Boston, a studiat, inca din 1999, situatia orfelinatelor din Romania.

Profesorul Nelson si cativa colegi de la University of Maryland si Tulane University au reusit, cu acordul statului roman, sa infiinteze Bucharest Early Intervention Project (Bucuresti, Proiect de Interventie Timpurie), ceea ce ei au numit primul pas spre asistenta maternala.

Pentru cotidianul german Die Zeit, Charles Nelson si-a relatat experienta romaneasca, iar povestea sa a fost preluata de Jurnalul National.

Relatarile sale sunt pline de scene cutremuratoare: "Am vazut copii cu capul cat o minge pentru ca nu au fost tratati la timp de diferite boli. La prima vizita intr-un orfelinat, era o liniste infricosatoare in sala. Copiii stateau pe burta si se holbau la un perete alb".

Psiholog, neurolog si cercetator cu interese academice, Nelson spune ca obiectivul vizitei sale in Romania a fost urmarirea repercusiunilor pe care le au experientele nefaste asupra dezvoltarii umane ulterioare. "Procesul se numeste 'biological embedding'. Incercam sa analizam legatura dintre dezvoltare, comportament si biologie", completeaza el.

Desi experimentele privind efectele izolarii asupra oamenilor, in special copii, sunt interzise din punct de vedere etic, Nelson si echipa sa au analizat in paralel dezvoltarea copiilor in orfelinat si in cadrul unei familii de ingrijitori.

La studiu au participat 136 de orfani, cu varste cuprinse intre 6 si 31 de luni, fiind impartiti in doua grupe: jumatate au ajuns in grija asistentilor maternali, restul ramanand la orfelinat.

"Rezultatele initiale au aratat ca orfanii institutionalizati sufera de tulburari de comportament, au un IQ scazut, iar activitatea creierului este vizibil redusa. De partea cealalta am constatat ca acei orfani care au ajuns in grija asistentilor maternali inaintea implinirii varstei de 2 ani au reusit sa redobandeasca unele dintre abilitatile pierdute. Este dramatic in cate moduri diferite sunt dezavantajati acesti copii", spune Nelson, care evidentiaza sase concluzii ale cercetarii sale.

Cercetatorul evidentiaza si aspectele pozitive ale studiului sau. Subliniind posibilitatea unei interventii precoce, jurnalistii germani subliniaza: "Rezultatele Bucharest Early Intervention Project nu au reflectat doar consecintele vietii in orfelinatele din tarile din Africa, din Rusia sau din Romania, ci si cele din cresa de la coltul strazii, unde un educator este incapabil sa ofere suficienta stimulare si conexiune pentru fiecare dintre cei 7-8 copii pe care ii are in grija, astfel incat acel copil sa se dezvolte corect emotional, lingvistic si cognitiv.

Un stat care investeste prea putin in acest domeniu comite o greseala care abia daca poate fi corijata mai tarziu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#orfani experimente Romania, #Nelson studiu Romania , #romani