Cum a schimbat cartea lui Pacepa politica SUA fata de Romania lui Ceausescu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 22:10
10022 citiri
Cum a schimbat cartea lui Pacepa politica SUA fata de Romania lui Ceausescu

Presedintele american Ronald Reagan a fost atat de impresionat de dezvaluirile facute de fostul general roman Ion Mihai Pacepa, refugiat in America, in cartea "Orizonturi Rosii", incat si-a schimbat politica externa fata de Romania condusa de Nicolae Ceausescu.

Congresmanul Frank Wolf, republican, aflat la 17-lea mandat in Congresul SUA, a lucrat indeaproape cu Reagan in timpul Razboiului Rece si si-a amintit, intr-un interviu pentru WND, cum s-a produs schimbarea in politica SUA.

Wolf si-a amintit cum, la o intalnire cu presedintele, s-a discutat starea Romaniei, si i-a inmanat acestuia cartea lui Pacepa, intitulata "Orizonturi Rosii: Adevarata Poveste a crimelor lui Nicolae & Elena Ceausescu, stilul lor de viata si coruptia".

Fost sef al temutului serviciu de informatii externe roman, inainte de a fugi in SUA in 1978, Pacepa a scris cartea din perspectiva "mainii drepte" a lui Ceausescu.

Dictatorul, maniat de fuga sa, i-a pus pe urma ucigasi, insa acestia au dat gres si Pacepa a ajuns, la 84 de ani, sa traiasca in SUA, cetatean american, sub protectia CIA.

Anterior presedintiei lui Reagan, presedintele Carter considera ca Ceausescu este un tip de comunist mai moderat, mai luminat, pro-occidental, comparativ cu radicalii de la Moscova. Carter credea ca prin ajutarea Romaniei se poate sparge URSS. Pentru o vreme, Reagan a continuat aceasta politica.

Cu toate acestea, Reagan a aflat din cartea lui Pacepa ca Ceausescu nu era deloc moderat, ci toata aceasta fatada fusese creata tocmai pentru a-i pacali pe americani.

In realitate, viata in Romania era mai grea decat la Moscova, Ceausescu fiind un dictator brutal. Reagan a citit dezvaluirile lui Pacepa si a doua zi a retras Romaniei statutul de "Natiunea cea mai favorizata".

In timp, Reagan a ajuns sa numeasca lucrarea lui Pacepa "biblia mea in ceea ce priveste felul cum tratez cu dictatorii".

Recent, Ion Mihai Pacepa a publicat o noua carte, intitulata "Dezinformare: Fost sef al spionilor dezvaluie strategiile secrete pentru subminarea libertatii, atacarea religiei si promovarea terorismului", impreuna cu profesorul de drept Ronald Rychlak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Pacepa carte Reagan Ceausescu, #Pacepa Ceausescu carte , #romani