Cum a schimbat cartea lui Pacepa politica SUA fata de Romania lui Ceausescu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 22:10
9785 citiri
Cum a schimbat cartea lui Pacepa politica SUA fata de Romania lui Ceausescu

Presedintele american Ronald Reagan a fost atat de impresionat de dezvaluirile facute de fostul general roman Ion Mihai Pacepa, refugiat in America, in cartea "Orizonturi Rosii", incat si-a schimbat politica externa fata de Romania condusa de Nicolae Ceausescu.

Congresmanul Frank Wolf, republican, aflat la 17-lea mandat in Congresul SUA, a lucrat indeaproape cu Reagan in timpul Razboiului Rece si si-a amintit, intr-un interviu pentru WND, cum s-a produs schimbarea in politica SUA.

Wolf si-a amintit cum, la o intalnire cu presedintele, s-a discutat starea Romaniei, si i-a inmanat acestuia cartea lui Pacepa, intitulata "Orizonturi Rosii: Adevarata Poveste a crimelor lui Nicolae & Elena Ceausescu, stilul lor de viata si coruptia".

Fost sef al temutului serviciu de informatii externe roman, inainte de a fugi in SUA in 1978, Pacepa a scris cartea din perspectiva "mainii drepte" a lui Ceausescu.

Dictatorul, maniat de fuga sa, i-a pus pe urma ucigasi, insa acestia au dat gres si Pacepa a ajuns, la 84 de ani, sa traiasca in SUA, cetatean american, sub protectia CIA.

Anterior presedintiei lui Reagan, presedintele Carter considera ca Ceausescu este un tip de comunist mai moderat, mai luminat, pro-occidental, comparativ cu radicalii de la Moscova. Carter credea ca prin ajutarea Romaniei se poate sparge URSS. Pentru o vreme, Reagan a continuat aceasta politica.

Cu toate acestea, Reagan a aflat din cartea lui Pacepa ca Ceausescu nu era deloc moderat, ci toata aceasta fatada fusese creata tocmai pentru a-i pacali pe americani.

In realitate, viata in Romania era mai grea decat la Moscova, Ceausescu fiind un dictator brutal. Reagan a citit dezvaluirile lui Pacepa si a doua zi a retras Romaniei statutul de "Natiunea cea mai favorizata".

In timp, Reagan a ajuns sa numeasca lucrarea lui Pacepa "biblia mea in ceea ce priveste felul cum tratez cu dictatorii".

Recent, Ion Mihai Pacepa a publicat o noua carte, intitulata "Dezinformare: Fost sef al spionilor dezvaluie strategiile secrete pentru subminarea libertatii, atacarea religiei si promovarea terorismului", impreuna cu profesorul de drept Ronald Rychlak.

Citeste si:
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10...
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a fost extrem de critic în anul 2014 față de lucrarea de doctorat plagiată a lui Victor Ponta, comparativ cu reacția pe care a avut-o în cazul...