Cum se vede Romania din SUA: Coruptie generalizata, abuzuri si discriminari pe toate planurile

Sambata, 04 Martie 2017, ora 13:16
7437 citiri
Cum se vede Romania din SUA: Coruptie generalizata, abuzuri si discriminari pe toate planurile
Foto: Arhiva/Ziare.com/Alex Nistor

Romania este criticata din nou, in al 41-lea Raport cu privire la practicile in domeniul drepturilor omului din 2016, intocmit de Departamentul de Stat, pentru "probleme majore" in domeniul drepturilor omului precum maltrarea si hartuirea unor detinuti si rromi de catre politie si jandarmerie, iar diplomatia americana noteaza ca, in pofida eforturilor Guvernului tehnocrat, coruptia a ramas o "problema generalizata".

Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de catre observatori libere si corecte si fara nereguli, spre deosebire de alegerile prezidentiale din 2014, cand observatorii au semnalat nereguli, intre care un numar insuficient de sectii de votare in strainatate, pentru o diaspora importanta, se arata in raport.

Potrivit documentului, discriminarea rromilor continua sa fie o problema majora in Romania. "Discriminarea sociala sistematica a rromilor le-a afectat accesul adecvat la educatie, locuinte, ingrijiri de sanatate si angajare", apreciaza Departamentul de Stat.

Intre alte probleme in domeniul drepturilor omului, in raport sunt citate "conditii proaste de detentie si suprapoluarea" in inchisori.

De asemenea, sistemul judiciar "nu are personal suficient, spatiu fizic si tehnologie pentru a functiona in mod eficient", se arata in raport.

Totodata, Guvernul este criticat pentru ca nu a reusit sa actioneze eficient in vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar si altor biserici confiscate in regimul comunist.

"Se vorbeste in continuare despre violente asupra femeilor si despre discriminarea femeilor", se arata in document.

Departamentul noteaza totodata ca "au existat unele actiuni si declaratii antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat sa fie o problema". Pe Internet au continuat sa fie raspandite opinii antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste, adauga diplomatia americana in raport.

Organisme guvernamentale sunt criticate si pentru ca au furnizat o "asistenta neadecvata unor persoane cu dizabilitati si nu au respectat norme de ingrijire a unor persoane cu dizabilitati in institutii, pe care le-au expus unor abuzuri".

"Discriminarea sociala a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor si persoanelor intersex (LGBTI), in special a copiilor, a ramas la un nivel ridicat", reproseaza Departamentul de Stat.

Persoanele cu HIV/SIDA au continuat, de asemenea, sa fie discriminate si hartuite, se arata in raport.

Unii angajatori au supus barbati, femei si copii traficului in munca, in special in agricultura, constructii, servicii casnice, in industria hoteliera si manufacturiera.

"Munca copiilor a fost de asemenea o problema, iar o protejare neadecvata a copiilor de abuzuri a ramas o problema generala", apreciaza Departamentul de Stat american.

Progrese, dar coruptia e tot un fenomen generalizat

Guvernul roman a continuat lupta la nivel inalt impotriva coruptiei, iar reprezentanti publici importanti si oameni de afaceri au fost anchetati si urmariti cu succes, insa, in pofida unor progrese, coruptia a ramas o problema, mai scrie Departamentul de Stat, subliniind ca mita a ramas un lucru obisnuit in sectorul public.

Legile nu au fost implementate intotdeauna eficient, iar oficiali, inclusiv judecatori, s-au angajat uneori in practici corupte in deplina impunitate, se arata in sectiunea a patra a raportului, intitulata "Coruptia si lipsa de transpenta a Guvernului".

"Imunitatea fata de urmarirea penala a unor actuali si fosti ministri, care au fost de asemenea membri ai Parlamentului, a blocat in unele cazuri anchetele", subliniaza diplomatia americana.

Raportul face insa si un bilant al DNA, despre care subliniaza ca a continuat sa ancheteze cazuri de coruptie implicand oficiali politici, din sistemul judiciar si administrativ intr-un ritm constant, de-a lungul lui 2016.

Pana la 31 octombrie, tribunalele au pronuntat 264 de condamnari definitive vizand 676 de inculpati in cazuri instrumentate de DNA. In aceeasi perioada a lui 2015, au fost pronuntate 239 de condamnari definitive vizand 785 de inculpati, potrivit diplomatiei americane.

Intre inculpatii condamnati se afla un ministru si un adjunct de ministru, cinci membri ai Parlamentului, 12 judecatori, patru procurori, zece primari, sase generali si un comandant din cadrul Ministerului Apararii Nationale, dar si 44 de politisti, precizeaza Departamentul de Stat.

Pana la aceeasi data, DNA a trimis in judecata 284 de cazuri privind 914 inculpati, dintre care 48 au fost inculpati in urma unor intelegeri cu procurorii. Intre ei se afla un fost presedinte al Camerei Deputatilor, 16 membri ai Parlamentului, un fost ministru, doi adjuncti de ministru, sapte judecatori, opt procurori, 18 primari si 47 de ofiteri de politie, potrivit raportului.

Tot pana in octombrie, procurori DNA au dispus confiscari in valoare de 292 de milioane de euro (321 de milioane de dolari), iar tribunalele au dispus confiscarea a 29,3 milioane de euro (32,2 milioane de dolari) in cadrul unor cazuri DNA.

Tribunalele au achitat 64 de inculpati pana la 1 septembrie, iar verdictele in cazuri de coruptie au fost adesea contradictorii, unele sentinte diferind mult in cazul acelorasi infractiuni.

Aplicarea procedurilor judiciare a intarziat in principal din cauza unor probleme procedurale si administrative, in special cu privire la confiscari, noteaza Departamentul.

Ce rol are raportul Departamentului de Stat

Rapoartele cu privire la drepturile omului reflecta eforturi concertate ale ambasadelor si consulatelor americane de a aduna informatiile cel mai exacte posibil, este citat noul secretar de Stat Rex Tillerson in prefata raportului.

Aceste documente sunt pregatite de agenti pentru drepturile omului in misiunile din intreaga lume, care evalueaza informatii disponibile de la o mare varietate de surse, precum societatea civila, guvern si alte surse.

Departamentul de Stat depune eforturi pentru ca rapoartele sale sa fie obiective si uniforme calitativ, da asigurari Tillerson.

Aceste rapoarte sunt folosite de catre puterile legislativa, executiva si juridica americane ca resurse in definirea politicilor si in ghidarea deciziilor, in vederea unor angajamente diplomatice informate si stabilirii modului de alocare a ajutorului strain si in sectorul securitatii.

Ele sunt folosite de asemenea in intreaga lume, in vederea informarii activistilor in domeniul drepturilor omului, alesilor, universitarilor, mediilor de afaceri, unor institutii multilaterale si ONG-urilor.

"Valorile noastre sunt interesele noastre atunci cand este vorba despre drepturile omului. Producerea acestor rapoarte subliniaza angajamentul nostru fata de libertate, democratie si drepturile omului garantate tuturor oamenilor din lume", subliniaza secretarul de Stat Rex Tillerson, care anunta ca transmite documentele Congresului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania coruptie discrimare raport SUA 2016 , #romani