De cand n-ati mai intrat intr-o fierarie?

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 19:48
9629 citiri
De cand n-ati mai intrat intr-o fierarie?

In atelierul sculptorului Catalin Oancea, aproape de Palatul Mogosoaia din Bucuresti, miroase cum mirosea in fieraria in care lucra acum 20 de ani bunicul meu. Un iz intepator de fier, evident, combinat cu cel de carbune si lemn ars.

Inca de la 5 dimineata, bunicul introducea fasie dupa fasie de metal greu si cenusiu intr-un cuptor de caramida, printre carbunii de lemn incinsi, balaurii scuipatori de flacari ai copilariei mele, apoi batea cu un baros fierul inrosit, sabia lui Darth Vader, pe o nicovala cat mine de mare si il modela, ca pe plastilina, in forma de potcoava.

Catalin, care a avut si el bunic fierar, face acelasi lucru acum, alaturi de sotia lui Ileana, dar nu modeleaza potcoave, ci obiecte decorative si casnice din fier forjat. Mai jos ne explica si ne arata cum se produce fierul forjat, ceea ce va face si in cadrul Street Delivery, unde va avea un stand permanent vizavi de Biserica Anglicana.

Oamenii fierului se impart in trei categorii, spune Catalin Oancea: potcovarul, care face doar potcoave si are un mic know-how veterinar (stie cum sa curete copitele in asa fel incat sa nu raneasca animalele); fierarul clasic, un soi de "ajutor pentru fermier", care face topoare si balamale, ascute fierul de plug, sapa si secera etc.; si fieraul-artist, care se ocupa de partea de artizanat si decor - face balamale cu decor, de exemplu, porti, grilaje etc.

Bunicul meu se incadra in prima si cea de-a doua categorie, Catalin Oancea face parte dintr-a treia. In plus, tehnologia fierului se infiltreaza si in sculpturile sale. Absolvent al Universitatii de Arta din Bucuresti, unde a invatat sa lucreze cu metalele si sa-si confectioneze singur uneltele, Catalin scapara scantei dintr-un amnar si aprinde o bucata de vata in atelierul sau de la Mogosoaia.

Amanarul e unul dintre micile obiecte pe care sculptorul le faureste manual din fier forjat si pe care incearca sa le vanda online sau la targuri de artizanat traditional. Ia o bucata de plastilina modelata tubular si o intinde cu un baros pe o nicovala sprijinita de un butuc care serveste si ca suport de scule - "cel mai simplu mod de a invata sa bati fierul", spune el.

Catalin Oancea a invatat sa bata fierul in facultate, unde a beneficiat de un cuptor, si s-a perfectionat in arta metalelor in cadrul sesiunilor de arheologie experimentala. Ce este arheologia experimentala? Un loc in care arheologi si artisti se reunesc pentru a testa metode arhaice, de la gatit si tesut, la potcovit, batucit piei si... prelucrarea metalelor.

Catalin, care stie si cum sa extraga fierul din minereu, gratie acestor sesiuni experimentale, are o amintire amuzanta de la Vadastra, judetul Olt, un loc in care poti sa vezi cum se construieste un cuptor neolitic sau magia alchimica a metodei arhaice de turnare a bronzului.

"Am folosit alama, despre care stiam ca se topeste repede, dar nu o mai gaseam in creuzet. Testam metoda de arhaica de turnare a bronzului fara sa stim ca metoda pe care o foloseam in scoala sau care se foloseste acum la turnatorie e diferita fata de cea arhaica".

A durat ceva pana cand grupul din care facea parte si Catalin Oancea sa-si dea seama cum functioneaza tehnologiile strabunilor, care inca ii dau de furca sculptorului in anumite domenii. Cu toate acestea, Catalin se numara printre putinii oameni care mai forjeaza fierul "la cald", pe cale manuala, dupa "metoda traditionala", arhaica.

In termeni tehnici, forjarea implica deformarea metalului cu ajutorul fortelor de compresiune si este de doua feluri: cea la rece si cea la cald. Prima este realizata la temperatura camerei sau la o temperatura apropiata de cea a camerei, a doua implica temperaturi inalte, care fac metalul mai usor de deformat.

"Forjarea la cald inseamna sa bagi fierul in foc, sa-l incingi si sa-l bati imediat dupa, pana nu se raceste". Probabil ca multi dintre noi cunoastem impunatoarele garduri din fier forjat, semn al prestigiului social, dar putini stim ca cele din ziua de azi s-au lepadat de tehnica forjarii la cald, care isi are avantajele si dezavantajele ei.

"Ce se intelege astazi prin garduri din fier jorjat?", intreaba sculptorul. "Sunt subansambluri prefabricate in China, India sau Rusia si sudate intre ele, dintre care putine sunt facute la cald, restul sunt facute la rece". Cand se forjeaza la cald la nivel industrial, de exemplu, capatul unor subansambluri este incalzit si introdus intr-o presa, din care iese in forma de cerc sau spirala in functie de design.

Citeste mai mult despre De cand n-ati mai intrat intr-o fierarie? pe Think Outside the Box

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#fierarii Romania, #prelucrare fier cald, #prelucrare fier rece, #fier forjat , #romani