Ziare.com

De ce le e frica romanilor si in cine au cea mai multa incredere? - studiu IRES

de Adriana Toma
Vineri, 23 Martie 2012, ora 18:26

   

De ce le e frica romanilor si in cine au cea mai multa incredere? - studiu IRES
Cea mai mare teama a romanilor este viitorul copiilor, institutia in care au cea mai multa incredere ramane Armata, insa apeleaza la Politie atunci cand se simt nedreptatiti, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) dat publicitatii vineri.

Asadar, 84% dintre respondenti au declarat ca se tem pentru viitorul copiilor lor, 83% de criminalitate si infractiuni, 79% de preturi, 74% de boala, 69% se tem de tulburari sociale, 53% de un atac terorist, 51% de somaj si 46% de un razboi in zona.

Romani, putin mai optimisti la inceput de 2012 - studiu

Daca Armata se bucura de cea mai multa incredere printre romani, Parlamentul se afla la polul opus, fiind institutia in care romanii au cea mai scazuta incredere: 92% dintre cei chestionati au putina si foarte putina incredere in Parlament, in timp ce 8% au multa si foarte multa incredere.

In privinta Guvernului, 86% dintre respondenti spun ca au putina si foarte putina incredere, iar 14% ca au multa si foarte multa incredere. Celelalte institutii evaluate in privinta increderii sunt DNA (62% putina si foarte putina incredere, 34% multa si foarte multa), bancile (61% - 35%), Justitia (73% - 25%), politia comunitara (67% - 30%), SIE (50% - 41%), SRI (51% - 43%), Jandarmeria (53% - 44%), Politia (66% - 31%).

Chiar daca nu au foarte multa incredere in politisti, majoritatea romanilor apeleaza la politie atunci cand li se face vreo nedreptate: 57% dintre respondenti. A doua institutie la care apeleaza romanii in caz de nevoie este Justitia (22%), urmata de judecatorie (3%), de tribunal (2%) si de DNA, Armata si Jandarmerie (1%).

Un sfert dintre romani nu se simt liberi

Studiul releva si faptul ca aproximativ un sfert dintre respondenti nu se simt liberi. In principal, romanii asociaza lipsa libertatii cu factori care tin de dimensiunea nivelului de trai, dar si de nerespectarea unor drepturi si libertati fundamentale sau de deficiente la nivelul functionarii unor institutii ale statului.

Principalul factor care determina perceptia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scazut (15%), al doilea in aceasta ierarhie plasandu-se ascultarea telefoanelor (9%).

Respondentii au fost chestionati cu privire la urmatoarele drepturi fundamentale: libertate personala, dreptul la vot, libera exprimare, accesul la informatii publice, dreptul la un nivel de trai recent, dreptul la tratament egal in fata justitiei si dreptul la libera circulatie.

Dintre acestea, dreptul la libera circulatie este identificat de catre 91% dintre romanii chestionati ca fiindu-le respectat. Dreptul de vot se plaseaza pe locul al doiela, cu 85% dintre respondenti care considera ca acest drept este respectat, iar dreptul la libera exprimare este considerat respectat de catre 81% dintre cei chestionati.

78% dintre romani cred ca le este respectat dreptul de acces la informatiile de interes public, doar 57% dintre participantii la studiu sunt de acord ca dreptul la tratament egal in fata justitiei se respecta in Romania si numai 52% sunt de parere ca in Romania este respectat dreptul la un nivel de trai decent.

Tinerii din Romania, cei mai pesimisti din Europa - studiu

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 martie, pe un esantion de reprezentativ de 1.446 de subiecti, cu o marja de eroare de +/-2,6%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3908 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mi se pare normal

Ca 92% sa nu aiba incredere in Parlamentul lui Basescu, unde au ramas numai infractorii, sub comanda lui Anastase si Blaga.
Tot 92% nu au incredere in individul Basescu, presedintele talhar, se coreleaza bine.

 

procentele ar fi pe dos daca s-ar face un sondaj la rromi.

1.99,9999999% se tem ca nu vor mai primi pomana
.....
nu cred ca se teme cineva de viitorul copiilor ,criminalitate ,preturi ,boala ....(tot educatia conteaza).
La capitolul incredere nu exista decit locul 1:
100 % incredere in Parlament , guvern ,politie,justitie

 

mie mi-e frica de romani .

eu nu am incredere in romani .

eu am incredere in oameni .

 

depinde

de cum sunt formulate intrebarile, de ordinea in care sunt puse si de marja de libertate a optiunii - de cele mai multe ori raspunsul pe care intervievatul ar dori sa-l dea nu corespunde clar unei intrebari, s-ar potrivi mai bine unei rubrici care nu exista in chesionar. Sondajele sunt relative, cu atat mai relative cu cat conceptia lor este mai tendentioasa.

 

92% neincredere in parlament

Oricum ai intoarce-o procentul este zdobitor si nu stiu pe nimeni sa-l puna la indoiala. Pacat ca nu a intrat in sondaj presedintele si partidele politice. Ar fi fost si mai interesant.

@ Ghilotina

Caragiale a marturisit intr-un interviu ca cel mai tare se teme de prosti.

 

Daca am fost corect informat

Un ziar apartinand marelui Caragiale a vrut sa fie pe faza si a anuntat caderea Plevnei cu cateva saptamani inainte de a se intampla. Ziarul a dat faliment a doua zi de la publicrea acestei stiri bomba.

Mie cel mai frica mi-este de Baubau' de la Cotroceni,....

...iar cea mai mare incredere o am in familie, sunt singurii care nu-mi vor intoarce spatele cand nu voi mai fi in stare de nimic!

 

Am exprimat mai sus, la ora 18:43, opinii pur personale,...

...ca raspunsuri la un ipotetic sondaj! Cel putzin doi im.becili mi-au dat nota 1! De ce oare, daca io asa cred, ca te potzi increde in familie?! Cred ca n-ar trebui lasati sa voteze c.retinii, care fac acest lucru de-a'mboulea, fara legatura cu realitatea si cu logica!

 

Si restul ce fac?????

57 % apeleaza la politie atunci cand li se face vreo nedreptate si numai 22% apeleaza la justitie????????????sper sa fie o greseala, daca nu conducatori nostri iubiti care au fost la conducere pana acum si cei care sunt in prezent(toti cei care au condus tara din '89 pana acum) ar trebui luati la intrebari
Oare unde sunt societatile civile,organizatiile pentru apararea dreptului omului,unde sunt OAMENI care mai cred ca se poate schimba ceva in tara aceasta...................
Oare vom ajunge vreodata sa fim respectati de institutiile statului,de cei pe care ii votam????????????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor