De ce le e frica romanilor si in cine au cea mai multa incredere? - studiu IRES

Vineri, 23 Martie 2012, ora 18:26
3997 citiri
De ce le e frica romanilor si in cine au cea mai multa incredere? - studiu IRES

Cea mai mare teama a romanilor este viitorul copiilor, institutia in care au cea mai multa incredere ramane Armata, insa apeleaza la Politie atunci cand se simt nedreptatiti, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) dat publicitatii vineri.

Asadar, 84% dintre respondenti au declarat ca se tem pentru viitorul copiilor lor, 83% de criminalitate si infractiuni, 79% de preturi, 74% de boala, 69% se tem de tulburari sociale, 53% de un atac terorist, 51% de somaj si 46% de un razboi in zona.

Romani, putin mai optimisti la inceput de 2012 - studiu

Daca Armata se bucura de cea mai multa incredere printre romani, Parlamentul se afla la polul opus, fiind institutia in care romanii au cea mai scazuta incredere: 92% dintre cei chestionati au putina si foarte putina incredere in Parlament, in timp ce 8% au multa si foarte multa incredere.

In privinta Guvernului, 86% dintre respondenti spun ca au putina si foarte putina incredere, iar 14% ca au multa si foarte multa incredere. Celelalte institutii evaluate in privinta increderii sunt DNA (62% putina si foarte putina incredere, 34% multa si foarte multa), bancile (61% - 35%), Justitia (73% - 25%), politia comunitara (67% - 30%), SIE (50% - 41%), SRI (51% - 43%), Jandarmeria (53% - 44%), Politia (66% - 31%).

Chiar daca nu au foarte multa incredere in politisti, majoritatea romanilor apeleaza la politie atunci cand li se face vreo nedreptate: 57% dintre respondenti. A doua institutie la care apeleaza romanii in caz de nevoie este Justitia (22%), urmata de judecatorie (3%), de tribunal (2%) si de DNA, Armata si Jandarmerie (1%).

Un sfert dintre romani nu se simt liberi

Studiul releva si faptul ca aproximativ un sfert dintre respondenti nu se simt liberi. In principal, romanii asociaza lipsa libertatii cu factori care tin de dimensiunea nivelului de trai, dar si de nerespectarea unor drepturi si libertati fundamentale sau de deficiente la nivelul functionarii unor institutii ale statului.

Principalul factor care determina perceptia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scazut (15%), al doilea in aceasta ierarhie plasandu-se ascultarea telefoanelor (9%).

Respondentii au fost chestionati cu privire la urmatoarele drepturi fundamentale: libertate personala, dreptul la vot, libera exprimare, accesul la informatii publice, dreptul la un nivel de trai recent, dreptul la tratament egal in fata justitiei si dreptul la libera circulatie.

Dintre acestea, dreptul la libera circulatie este identificat de catre 91% dintre romanii chestionati ca fiindu-le respectat. Dreptul de vot se plaseaza pe locul al doiela, cu 85% dintre respondenti care considera ca acest drept este respectat, iar dreptul la libera exprimare este considerat respectat de catre 81% dintre cei chestionati.

78% dintre romani cred ca le este respectat dreptul de acces la informatiile de interes public, doar 57% dintre participantii la studiu sunt de acord ca dreptul la tratament egal in fata justitiei se respecta in Romania si numai 52% sunt de parere ca in Romania este respectat dreptul la un nivel de trai decent.

Tinerii din Romania, cei mai pesimisti din Europa - studiu

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 martie, pe un esantion de reprezentativ de 1.446 de subiecti, cu o marja de eroare de +/-2,6%.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: Ziare.com