De ce se tem romanii cel mai tare: preturi, boala si crime - sondaj IRES

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 12:00
2574 citiri
De ce se tem romanii cel mai tare: preturi, boala si crime - sondaj IRES
Foto: IRES

Nivelul de trai si starea de sanatate sunt riscurile cele mai mari percepute de romani, viitorul copiilor, preturile, criminalitatea si infractiunile aflandu-se in topul ingrijorarilor, potrivit unui sondaj IRES.

Peste 80 la suta dintre respondentii sondajului se tem de o scadere a veniturilor si de inflatie, se arata intr-un comunicat al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), remis vineri Ziare.com.

Trei sferturi din persoanele intervievate se tem de boala, iar 50 la suta sunt ingrijorate de dobanda la banca.

Printre cele mai mari temeri ale romanilor se numara viitorul copiilor (83%), preturile (81%), criminalitatea si infractiunile (80%). In acelasi timp, romanilor le este frica sa nu se imbolnaveasca (74%), de tulburari sociale (70%), somaj (59%), de atac terorist (46%) si de razboi (43%).

Majoritatea respondentilor (81%) au declarat ca simt personal efectele crizei economice, iar 84 la suta sustin ca familia lor este afectata de criza. De asemenea, 85 la suta din respondenti au declarat ca bugetul familiei a fost afectat de criza.

Doar 54 la suta din romani s-au declarat multumiti de starea lor de sanatate, in timp ce numai 33% spun ca sunt multumiti cu serviciul pe care il au, iar 31% de modul in care traiesc. Doar un sfert cred ca au destui bani.

Respondentii tind sa considere ca viata lor s-a inrautatit din 2010 in proportie mai ridicata decat cum ca s-ar fi imbunatatit sau ar fi ramas la fel. Astfel, lucrurile au mers mai prost in 2011, pentru 46% dintre ei, au mers la fel, pentru 32%, si au mers mai bine, pentru 22%.

Intrebati de viata oamenilor din localitatea in care traiesc, 57% considera ca este mai proasta, 24% ca este aproximativ la fel, iar doar 11 procente spun ca este mai buna.

Aceasta atitudine se accentueaza si mai mult cand respondentii se raporteaza la oamenii din tara, ei considerand in proportie de 74% ca viata acestora a fost mai proasta in 2011, comparativ cu 2010.

Cand vine vorba de cauzele problemelor pe care le au, persoanele intervievate considera, in proportie de 60%, ca veniturile sunt de vina in mare sau foarte mare masura. Locul de munca este considerat o sursa de probleme in mare sau foarte mare masura de catre 36% dintre respondenti, in timp ce cheltuielile de intretinere a locuintei sunt invinuite de 64% dintre ei.

Aproape jumatate din romani (41%) au declarat ca ar schimba totul, daca ar putea sa isi traiasca viata de la inceput, iar numai 13% spun ca nu ar schimba nimic. Aproximativ un sfert declara ca ar schimba mult, iar 12% ar face doar schimbari minore.

T.B.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#sondaj IRES, #probleme romani, #venituri romani, #nivel trai romani , #romani