Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce se tem romanii: Razboi, terorism, riscuri nucleare, pandemii, SIDA - Sondaj IRES

Joi, 07 Mai 2015, ora 16:08
4248 citiri
De ce se tem romanii: Razboi, terorism, riscuri nucleare, pandemii, SIDA - Sondaj IRES

Romania este vazuta de cetatenii sai ca o tara nesigura, cu oameni speriati, care pe termen scurt se confrunta cu riscul unui razboi, iar pe termen lung si mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, se arata intr-un studiu realizat de IRES, cu privire la perceptiile romanilor legate de securitatea nationala si incidenta unor riscuri.

Cea mai importanta problema cu care se confrunta Romania in aceasta perioada este, in opinia a 30 la suta dintre respondenti, coruptia, in timp ce 28 la suta dintre ei au indicat saracia drept cea mai mare problema, se arata intr-un comunicat ce contine rezultatele studiului, remis Ziare.com.

La mare distanta urmeaza starea economiei (8 la suta), somajul (7 la suta) si starea sistemului de pensii (6 la suta).

Degradarea mediului inconjurator ii preocupa pe cei mai multi dintre cei care au raspuns sondajului (70 la suta), urmata de saracie si excuziune sociala (65 la suta), nesiguranta (64 la suta) si riscurile alimentare si accidentele rutiere (63 la suta).

Terorismul preocupa 47 la suta dintre respondenti, riscurile nucleare 46 la suta, iar SIDA 45 la suta.

Potrivit studiului, cea mai mare incredere in protectia oferita de autoritatile romane este avuta in cazul accidentelor rutiere si terorismului, iar cea mai mica in cazul alcoolismului si fumatului in randul tinerilor.

Tot mai putini romani cred ca tara merge intr-o directie buna si tot mai multi se tem de un razboi - Sondaj INSCOP

Dintre riscurile considerate de actualitate pentru Romania, 76 la suta dintre respondenti au indicat traficul de droguri, iar 70 la suta traficul de fiinte umane. La polul opus, 37 la suta dintre cei care au raspuns considera ca de actualitate este riscul producerii unei explozii nucleare, iar doar 32 la suta se tem de un faliment al Bancii Nationale.

Mai departe, acordand note pe o scara de la 1 la 10, media calculata dupa raspunsurile individuale privind securitatea personala din tara noastra a fost de 5,45, iar pentru siguranta locului de munca a fost 3,88.

Media notelor privind posibilitatea realizarii unui trai decent in tara noastra a fost de 4,1, iar pentru libertatea cuvantului a fost 6,68. Dreptul de a alege este bine vazut, media notelor fiind de 7,55.

21 la suta dintre respondenti considera ca mare riscul unei dictaturi politice in tara noastra, iar 18 la suta considera ca mare riscul pierderii unei parti din teritoriul national. 69 la suta dintre cei care au participat la studiu cred ca riscul privind migratia fortei de munca in alte tari este unul mare.

Totodata, 26 la suta dintre respondenti cred ca riscul producerii de acte de terorism in tara noastra este mare, acelasi procent indicand ca mare riscul producerii unei pandemii.

In cele din urma, principalul pericol pe termen scurt la care este expusa Romania este cel al razboiului (19 la suta dintre respondenti), urmat la mare distanta de cel al crizei economice (7 la suta). In schimb, pe termen mediu, criza economica (8 la suta) si razboiul (6 la suta), care reprezinta si principalele pericole luate in calcul si pe termen lung.

Nu in ultimul rand, 21 la suta dintre respondenti sustin ca se simt amenintati de ceva, iar 25 la suta dintre acestia se simt amenintati de saracie sau lipsa banilor, iar 19 la suta de imbolnavire.

Studiul "Perceptii privind securitatea nationala si incidenta unor riscuri" a fost realizat pentru revista Sinteza, in perioada 17-22 aprilie, pe un esantion reprezentantiv la nivel national de 1.519 persoane cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima tolerata este de 2,5 la suta.

F.N.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sonda temeri romani, #sondaj riscuri romani, #sondaj IRES riscuri pericole , #romani