De la cititori: Blestemul Romanilor

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 09:47
2559 citiri
De la cititori: Blestemul Romanilor

Cine ne-a blestemat? Nu stiu. Daca istoria ar fi inceput cu 1989, as fi spus ca toate ni se trag din acel 25 Decembrie, cand, in loc sa ne bucuram de nasterea lui Hristos, ne-am bucurat de moartea lui Ceausescu.

Dar necazurile noastre si soarta asta, obiceiurile de a ne vinde unul pe altul si toti la un loc conducatorii, de a privi piezis cand unul are capul rotund in loc sa il aiba tuguiat, de a sari la gatul celor ce au o idee sau spun ceva ce nu ne convine sau pur si simplu spun ceva ce noi nu am fost in stare sa spunem, sunt vechi.

Burebista a fost vandut tocmai cand reusise sa cumpere moartea rivalului sau, marele Cezar. Si i-a impartasit soarta. Lumea rea spune ca a fost asasinat pentru ca interzisese viciul bauturii si pusese sa se taie viile, care luau mintile atator tarabostes. Nu e adevarat! A fost omorat pentru ca toate trebuiau sa aiba un inceput.

Din toti regii, regisorii, domnitorii si conducatorii nostri, pana in 1989, cunosc doar patru care sa fi inceput o domnie si sa o termine in conditii normale: Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Ferdinand si Carol I. Ceilalti, fie alungati, fie asasinati, fie vanduti, fie nevoiti sa plece, fie. Nu contest faptul ca mai pot fi, poate cei care ii cunosc pe toti, ar mai gasi ceva, dar cantitatea este neglijabila, la 2.000 de ani de istorie .

Si atunci imi pun intrebarea, ce blestem purtam si de ce romanul nu se poate bucura de binele sau sau al aproapelui sau? De ce acolo unde sunt doi romani unul trage hais si altul cea? De ce acolo unde e un grup de romani, trebuie sa fie cel putin unul care sa unelteasca? Cineva, la inceputurile carierei mele, imi spunea ... "Marine, cand intri intr-un grup de oameni, sa nu uiti sa dai cu saru' mana, chiar daca sunt numai barbati. Nu se stie care din ei e 'curva' (conform DEX, acest cuvant are si alt inteles decat cel la care se gandesc unii deci este utilizabil fara a fi amendati).

Marin Sorescu isi incepe "Barbatii" cu Mircea cel Batran imbracat in zale. Eu as incepe altfel: Burebista - vandut, Decebal - vandut, Mihai Viteazul - vandut, Ioan Voda Cel Cumplit - vandut, Vlad Tepes - vandut, Ceausescu - vandut. Toti vanduti! Mai nou, cei care nu sunt vanduti de altii, se vand singuri, dar soarta va fi aceeasi.

"Biruitor" din toate aceste vanzari, cel care a invins timpul si in ciuda atator nelegiuri si vanzari, in ciuda atator dusmani si dusmanii, in ciuda atator vicisitudini ale soartei, a dusmanilor si imperiilor care au incercat sa ne schimbe, sa ne schimbe obiceiurile, unii sa ne civilizeze, altii sa ne indoctrineze, biruitor peste toti a ramas romanul mandru.

Romanul, daca nu ar avea pe cine pizmui, pe cine barfi, pe cine sapa, pe cine injura, pe cine vinde sau cumpara, s-ar sinucide numai sa aibe ceilalti ce barfi, si ar lasa un bilet in care ar scrie ca a fost asasinat si stie cine l-a omorat, dar nu poate sa spuna. Si ar face asta numai pentru a da motiv de discordie, suspiciune, invinuiri si nesiguranta celor ce raman dupa el, in timp ce el, de acolo de sus, ar privi triumfator cum a reusit sa-i invrajbeasca pe ceilalti si dupa moarte, prin moarte.

Credeti ca se va schimba ceva? Credeti ca s-a schimbat soarta romanilor si a conducatorilor asa brusc?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#blestem romani, #domnie conducatori Romania , #romani