De la cititori: De ce sa nu "ne caram" toti din Romania

Marti, 03 August 2010, ora 11:03
2399 citiri
De la cititori: De ce sa nu "ne caram" toti din Romania
Foto: www.elanguages.org

Este usor sa hulesti, mai greu e sa lupti si sa incerci sa schimbi. A schimba presupune mai intai a intelege. Ma intreb cu ce am contribuit noi, cei tineri, la bunastarea Romaniei, ca sa putem spune ca nu primim inapoi indeajuns de mult.

Curentul la moda de cativa ani e "sa ne caram cu totii de aici", mai ales tinerii, ca sa traim ca occidentalii, chiar la ei acolo in Vest. Ca aceasta tara nu e demna de noi, mari talente si genii care nu se pot realiza.

Iata, insa, cum ne trateaza occidentalii. In ochii lor suntem doar violatori si hoti. Si nu stiu cum sa scape mai repede de noi. Unora le-ar da si bani sa se intoarca in Romania definitiv.

Multi romani pleaca prin Italia si Spania, iar dupa cativa ani de munca necalificata pe acolo isi spun ca parca tot mai bine e in Romania. Ajung la concluzia ca acea tara nu ii merita. Se intorc aici si constata ca nici sa vorbeasca romaneste nu mai stiu.

Ar trebui sa privim tarile vestice ca propria tara. Doar facem parte dintr-o Uniune Europeana. Poate mai bine ar fi sa plecam inca de mici sau sa ne nasca mamele pe taramuri straine si sa nu ne mai intoarcem in tara care nu ne pretuieste.

Cu totii beneficiem de educatie, asistenta sociala si medicala gratuita in Romania (cel putin pana la o varsta) si apoi ii dam cu piciorul tarii care a investit in noi, mult sau putin, nu mai conteaza. Pe medicii care parasesc Romania i-as trimite sa studieze in alte tari, pe taxe mult mai mari.

Daca suntem realisti, ne vom simti oameni impliniti si in tara noastra. Si vom schimba ceva pe acolo pe unde e nevoie. Nu trebuie sa cerem ce aceasta tara nu ne poate da. Am prieteni care au plecat departe si se simt foarte bine acolo. Eu ma simt cel mai bine aici.

Fiind si lucruri care nu imi convin, asta nu inseamna ca ma complac in aceasta situatie. A ramane aici nu inseamna a te plafona si a te rata. Este cel mai important pas spre schimbare.

Nu poti face nimic concret doar criticand. Nu ar trebui sa ii condamnam chiar pe toti actorii si oamenii cu notorietate care au intrat in politica. Ar trebui sa ii admiram, caci multi au intrat pentru a aduce o noua atitudine.

Poate e vremea sa plece mai toti cei care tot tanjesc dupa tari straine. Sa plece toti, sa se realizeze acolo. Ramanem aici o mana de oameni ce nu se dau batuti. Nu avem toti un trai multumitor, dar asta nu insamna ca aici nu il vom putea obtine. Totul e sa nu stam cu mainile in buzunare, intr-o pasivitate neproductiva.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#romani plecat strainatate, #tineri plecat Romania , #romani