De la cititori: De la Cluj in inchisorile lui Fidel Castro

Sambata, 14 August 2010, ora 10:49
1271 citiri
De la cititori: De la Cluj in inchisorile lui Fidel Castro

In anul 1989 lucram pentru Eastern Airlines, in Miami, Florida, cand, intr-o zi pe la mijlocul lunii octombrie, un coleg cubanez mi-a spus ca un celebru profesor universitar din Cuba, Dr. Ernesto "Chichi" Del Valle, a fost eliberat dupa peste 30 de ani chinuiti in inchisorile lui Fidel Castro.

Rudele lui din Statele Unite au platit peste 100.000 dolari pentru ca regimul comunist din Cuba sa-i permita sa vina la Miami. Tot acest prieten m-a informat ca, la o anumita data, Dr. Del Valle va tine o prelegere in amfiteatrul mare al Universitatii Internationale din Miami. Asa ca am mers, fara prea multa anticipatie.

In prelegerea sa, am ascultat ce avea de spus acest om absolut exceptional despre tot ce a patimit si despre situatia mizerabila a detinutilor politici din Cuba. Folosea o limba spaniola academica, asa cum se gaseste numai in cursurile universitare.

A incheiat prelegerea lui cu un banc politic:

Castro cere Uniunii Sovietice bani, petrol, alimente etc. la care Gorbaciov ii raspunde ca din cauza situatiei economice, nu l-ar mai putea ajuta asa cum au facut predecesorii sai. "De aceea, va trebui sa strangeti curelele". "Perfect" a raspuns Castro, "atunci sa ne trimiteti curele!"

Acelasi prieten a venit la mine si m-a indemnat sa merg sa-l intalnesc pe Dr. Del Valle, dupa care am ajuns sa ma prezint lui. Era un om de statura mijlocie, la vreo 70 de ani, carunt si cu semne evidente ca a trait o viata dura, plina de lipsuri. Auzind numele meu, m-a intrebat de unde sunt. Cand i-am spus ca sunt din Romania, mi-a vorbit intr-o romana perfecta, care m-a uimit, mentionand faptul ca a petrecut cativa ani la Cluj.

"In 1935, am mers la Madrid pentru studii. In 1936, a inceput razboiul civil in Spania. Am pierdut o multime de prieteni, chiar din primele zile. Nu-l voi uita niciodata pe Frederico Garcia Llorca, un poet de talie mondiala, care a fost impuscat de comunisti, ca un caine, la marginea orasului... Pe urma, comunistii i-au acuzat pe nationalisti de aceasta crima. Dar eu stiu cum s-a intamplat totul.

In 1936, am mers la Sorbona, unde am intalnit un professor de limbi neo-latine, Henry Jacquier care m-a atras spre cercul lui de preocupari. Cu el am plecat la Cluj, in 1937, sa fondam o sectie de limbi neo-latine la universitatea de acolo. Asa l-am cunoscut si pe tatal tau, Iulian.

In toamna anului 1940, cand ungurii au invadat Ardealul, mi-am dat seama ca un razboi feroce se apropie de toata Europa. Atunci m-am decis sa plec, sa-mi continui doctoratul la Universitatea Autonoma din Guadalajara, Mexic"

Toti s-au inselat in ce-l priveste pe Castro

M-a luat de brat si a continuat, ca un bunic spunand nepotilor povesti adevarate:

"Eu m-am nascut langa Mayari, regiunea de unde e si Castro. Tatal meu avea o mica distilerie de rom, asa ca mi-am permis sa-mi vad de visul meu de a deveni un lingvist, studiind la cele mai inalte universitati din lume. In timpul insurectiei, tatal meu l-a sprijinit pe Castro cu bani si rom, dar asta nu i-a ajutat cu nimic. In 1957 oamenii lui Castro l-au ucis pe tata".

"Cand Castro a venit la putere in Cuba, toata lumea a zis ca poate asa se va termina cu coruptia abjecta de pe insula. Toti s-au inselat ingrozitor. In 1958, am fost arestat, pentru o carte (pe care am scris-o in anul 1941, publicata in Mexic), in care descriam si criticam atrocitatile comunistilor din Spania, in special masacrul a peste 50.000 de civili nevinovati. Astfel, m-am trezit in categoria dusmanilor regimului si am fost condamnat la inchisoare pe viata."

Discutia noastra se tinea in limba romana, iar cei din jur se uitau la noi cu gura cascata.

"Ce mai face Iulian, tatal tau? Mai traieste?"

Dupa ce i-am spus ca tatal meu murise si ca a facut zece ani de puscarie in Romania comunista, m-a luat de brat si ma asigurat ca toate regimurile comuniste din lume sunt cu un picior in groapa si cu celalalt pe o coaja de banana. "Nu mai au mult".

"Uite ce se intampla in Polonia, Cehia. Rusia nu e departe..." (Era in octombrie 1989!)

Ne-am inteles sa merg, la sfarsitul saptamanii, peste vreo trei zile, sa-l vizitez acasa, sa mai discutam.

Nimeni nu-si poate imagina durerea pe care am simtit-o cand am ajuns acasa si am urmarit buletinul local de stiri, la orele 23:00. Masina cu care se intorcea Dr. Del Valle, de la conferinta tinuta la Universitatea Internationala, a fost ciuruita de vreo 200 de gloante provenind de la arme automate, ucigand toti ocupantii din ea.

Politia este convinsa ca a fost opera unor agenti de-ai regimului lui Fidel Castro. (Cazul nu a fost niciodata rezolvat)

O intalnire neasteptata, cu un deznodamant tragic ...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moarte Ernesto Chichi Del Valle , #romani