De la cititori: Identitate si duhoare

Joi, 10 Iunie 2010, ora 22:26
2975 citiri
De la cititori: Identitate si duhoare

Nicicand atacurile asupra identitatii nationale n-au cunoscut asemenea recrudescenta. Pe vremea regimului odios, veneau din vecinatatea imediata: mediile unguresti, rusesti, bulgaresti, ucrainene si austriece ne acuzau de tendinte expansioniste, mai cu seama dupa 1975 cand aparea "Delirul" lui Marin Preda si se incerca recuperarea istoriografica a lui Ion Antonescu.

Pana si reluarea cercetarilor de tracologie si mitologie dacica sub impulsul lui Mircea Eliade a fost atribuita securitatii ceausiste. In schimb, presa occidentala deplangea comasarea satelor, lipsa de drepturi cetatenesti, supusenia, caracterul nostru rabduriu, defazarea social-istorica etc. Dar filonul etnogenetic, temperamentul, panoplia virtutilor traditionale n-au fost pervertite.

Dupa o perioada de gratie postrevolutionara, cand presa internationala redescoperea Romania, un val urias de simpatie s-a revarsat peste spatiul mioritic si peste urmasii baciului moldovean, asa fatalist si degraba ascultatoriu.

Numai ca in acele luni de inaltare civic-sufleteasca n-am reusit sa ne recastigam demnitatea: in loc sa ne apucam de (re)construit din temelii prezentul si viitorul, conducatori fara viziune politica si simt gospodaresc n-au stiut sa ne mobilizeze in jurul unui ideal national. Nu l-au avut. Mesajul Regelui Mihai de a ne sufleca manecile si a zidi o patrie pentru toti romanii a ramas fara ecou.

In schimb, parte a intelighentiei a inceput si ea sa ne biciuiasca cu ocari mult mai grele decat ale strainilor: "Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sina spinarii ... romanii nu pot alcatui un popor ... Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim".

Ce vina va fi avand biata limba romana, mijloc de comunicare la fel de frumos si eficient ca oricare altul? Fireste, cand privesti de pe un munte de carti in fundul curtii lui mos Tagarta n-ai cum sa vezi ce-l impiedica sa se emancipeze, nici de ce ramanem la stadiul de populatie.

Oricine pricepe slabiciunile statului roman, de la origini pana in prezent, stie ca defazarea ne vine de la conducatori saraci cu duhul, inapti sa inteleaga rolul scolii. Alti doi filozofi, cu zambet complice-smecher-cinic in coltul gurii, in loc sa se minuneze in fata capodoperei necontestate vreodata, vad in Miorita semnul zoofiliei care ne paste ca neam de netoti ce suntem.

Limba am mostenit-o de la romani, nu de la venetici

Ce mai: romanii(!) sunt un popor primitiv, cu mentalitate de handicapat. Generalizari prostesti in prime time la posturi TV sau in ziare nationale. Vreo cativa mari invatati ne considera ratati, tarati, masochisti, rasisti ... Odata terfeliti stramosii, ne cautam originea printre mameluci si cumani negri. Or limba am mostenit-o de la romani, nu de la venetici. Si cand te gandesti ca pentru Romania asta, pentru ca inclusiv detractorii sa aiba acasa lor si-au dat viata cei mai merituosi / bravi dintre semeni!

Mormintele lor insa zac in paragina, iar comemorarea jertfelor a ajuns un fleac tv-electoral cu fanfara si chiolhan. De atata bataie de joc, poporenii nu mai ridica nasul din tarana sa priveasca soarele. Darmite sa-si ceara drepturile.

Pe vremuri, multimi de sociologi, psihologi, etnologi si etnografi culegeau cu grija comori de intelepciune si arta populara, conform crezului pasoptist de trezire si propasire a natiei prin cultura. Fiindca am ajuns "stupid people", dupa nici doua decenii de "libertati", guristii flecari isi compun ei insisi melodiile "populare". Folclorul adevarat le pute ca si rodul ogorului romanesc. Or fara identitate spirituala, orice s-ar crea, aduce a kitsch si manea.

Vi se mai pare criza asta una doar economica? Adevarata amenintare la adresa suveranitatii vine nu de la opinca, ci de la diriguitor, caci el tine poporul legat la ochi. In fruntea tarii e strategic sa se afle doar cei ce ne pot uni si inalta, la a caror chemare sa avem motive sa sarim cu totii. Nicicand n-am fost mai vulnerabili ca acum.

Partea cea mai ignobila insa o constituie ipocrizia. Cand ne cersesc votul, ne ridica in slavi calitatile stramosesti si prezente: suntem plini de daruri dumnezeiesti, harnicie, credinta, ospitalitate, talente si inteligenta, iar dupa cocotarea in inaltele jilturi ii si prinde ameteala puterii, se ciocoiesc si ne vad prosti, hoti si nerecunoscatori, lenesi si nesimtiti. Un asemenea "ales", Iulian Urban, ajuns mare senator toata lumea stie cum, ne stropseste in direct, umplandu-ne de jeg identitar: suntem cica puturosi ... , nu lenesi.

Acum le putim si asteptam pomana de la statul intrat pe mana unora ca alde dumnealui. Va puteti imagina astfel de afront intr-o tara civilizata fara sa dispari pe vecie din spatiul public? De la fanarioti incoace, nimeni nu ne-a batjocorit in asa hal: nemultumiti ca muncim prea putin pentru nepotolitele lor pofte de avere si marire, zbirii din Fanar au pus garbaciul pe spatele rumanilor, i-au strans in obezi, i-au ars cu fierul rosu si i-au afumat cu iuteala de ardei. Probabil ca asta va fi fiind solutia crizei "asumata" de guvern.

Asadar le putim. Le putim, dar, paradoxal, banii nostri de contribuabili nu au miros, de aceea li-i pofta sa ne stea in frunte, la bucate. Dar nu se pun in slujba celor multi, asa cum au jurat pe cruce si Constitutie, ci a propriului interes: tin cu dintii de sefie si privilegii. Odata cocotati pe purcoiul averii necinstite, ne privesc de sus ca pe nimicuri. Or nici vita nu creste fara ochiul mangaietor al stapanului.

Insa peste trei milioane de-ai nostri aduc anual in tara multe miliarde de euro lucrand cu harnicie in industria, agricultura, institutiile, spitalele si scolile occidentale. Ii invit pe impostorii apatrizi si fuduli s-o ia pe urmele lor, sa-i vada cum lucreaza acolo in respect pentru om si valori, cum sunt apreciati si stimulati, cum si-au construit in zonele lor rezidentiale o mica Romanie, cum se intalnesc saptamanal la biserica ... Se simt europeni.

Petru Tomegea,

colaboratori Ziare.com

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#identitate Romania, #cultura romaneasca, #evolutie Romania , #romani
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Am citit si recitit finalul de cateva ori ; si tot nu am inteles . Poate este articlerul prea elitist pentru mine . Poate se ascunde dupa cires . Poate sunt eu prea primitiv si trebuie sa mi se explice