De la cititori: Informatica si informatizarea

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 11:44
2024 citiri
De la cititori: Informatica si informatizarea

Aproape nu exista competitie internationala in care informaticienii romani sa nu castige macar o medalie. Nu exista mare companie de soft in care sa nu existe un nucleu important de informaticieni proveniti din tarisoara noastra.

Majoritatea celor mai spectaculoase infractiuni care folosesc tehnica de calcul sunt realizate de echipe care contin cel putin un expert in informatica scolit in Romania. Si as putea sa continui cu exemple numeroase ce dovedesc apetitul romanilor pentru informatica.

Da, vin din spate tineri extrem de dotati care prin efortul familiei, al scolii si evident prin cel personal reusesc sa performeze in acest climat al inaltei tehnologii. In multe cazuri acesti experti sunt folositi in mod creativ doar in strainatate.

Cu mici exceptii, baietii destepti ramasi pe meleagurile noastre isi valorifica aptitudinile si cunostintele acumulate in activitati infractionale, singuri sau ca experti ai unor echipe si mai devreme sau mai tarziu vor infunda puscariile.

Cu atati informaticieni talentati insa tara noastra este una din tarile extrem de slab informatizate. De ce? Simplu!

Informatizarea unui sistem nu se poate face numai cu informaticieni. Exista alti doi factori mult mai inportanti decat informaticianul. Unul este analistul.

Fara o analiza extrem de lucida si in care trebuiesc definite corect cerintele sistemului si datele ce trebuiesc administrate, elaborand o tema de proiectare clara cu termene precise care se transmite proiectantului pentru elaborarea pachetului de programe de prelucrare, exploatare, elaborare de documente si protecta datelor nu se poate aborda informatizarea.

De asemenea, dupa realizarea proiectului, analizarea si validarea proforma urmeaza faza implementarii inclusiv a validarii finale.

Atat analiza cat si implementarea nu mai sunt treburi de informatician pur sange ci de oameni cu viziune, adevarati experti in domeniul ce trebuie informatizat.

Acestea sunt creerele ce lipsesc romaniei. Acestia sunt creatorii.

Din nefericire, aceste minti ordonate si organizate, extrem de bine platite in tarile care stiu ce vor nu au acces la decizie deoarece decidentii sunt instalati politic iar atunci cand cineva, priceput si bine intentionat ii propune un proiect, prima intrebare a acestui decident cu spate politic este - Si ce am eu la afacerea asta?

S-au risipit si se risipesc in continuare resurse importante cu efecte aproape nule.

Daca informatizarea sistemului de sanatate se facea - nemteste - si nu facilitand afaceri marunte de interes ingust cum a fost cea a carnetelor de sanatate sau a evaluarilor nationale prin analize obligatorii nu risipeam resurse imense cu efect zero.

Medicul de familie sta mandru in fata unui calculator in care are doar evidenta primara a bolnavilor arondati si codificarea nationala a afectiunilor si medicamentelor.

Asta este informatizare?

In continuare pacientii au fise medicale pe suport hartie si nu fise informatizate in care medicul sau asistenta sa competeze rezultatul unui consult. Tratamentul administrat,sa emita rapid si fara greseala reteta printata pe care doar o semneaza si o stampileaza.

Majoritatea medicilor invoca birocratia din ce in ce mai sufocanta in detrimentul calitatii actului medical, dar nu pot valorifica performantele unui sistem informatic bine gandit.

Evaluarile ministerului de resort privind starea de sanatate a populatiei s-ar putea face in timp real, costurile actului medical deasemenea, evaluarea efortului real depus de fiecare medic ar fi extrem de facila descurajand si eventualele intentii de eludare a legilor.

Nu este simplu sa ajungem la un asemenea rezultat, asta presupune cap limpede, organizare si resurse.

Dar noi ne tot laudam cu medaliile castigate in concursuri internationale. Si la ce ne foloseste ca avem mai multe medalii casatigate in concursurile de informatica decat nemtii daca nu avem informatizarea lor?

Vecinii nostrii de la sud au dat turismul pe mana nemtilor si se pare ca nu au gresit. Noi ce facem cu informatizarea?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#informatica si informatizare, #informaticieni romani , #romani