De la cititori: Leacul pentru cancer si adevarul despre sondaje

Luni, 02 August 2010, ora 14:15
2231 citiri
De la cititori: Leacul pentru cancer si adevarul despre sondaje
Foto: www.marketingsondaje.ro

Recenta experienta cu dansul de junior fericit al lui Geoana, ne face sa ne intrebam, tot mai des, daca increderea in sondajele de opinie este indreptatita.

Sondaje politice comandate, de diverse partide politice, analize sociologice executate de ONG-uri, studii sociologice efectuate de facultati de profil, toate ni se arunca si ne indica trendul, ascendent sau descendent, pe care il avem de urmat.

In sondajele politice, avem tot dreptul sa nu credem, atat timp cat, intotdeauna, liderul din fruntea partidului solicitant este daca nu primul, cel putin pe cel mai ascendent loc. Daca Basescu era primul intr-un sondaj, comandat de PSD, eram atentionati ca trendul "ascendent" il avantajeaza pe Mircea Geoana. Nemaipunand la socoteala si tabelele lui Vadim care aratau un avantaj covarsitor al partidului sau.

Acum, suntem bombardati cu opinii si pareri despre cat de bine ar fi daca ne-ar mai conduce Ceusescu. Si se "perpelesc" aceste cifre pe la toate televiziunile, incat, te intrebi daca nu cumva chiar acestea le-au comandat pentru a avea subiecte pentru propriile emisiuni. Sa toci, zile la rand, asemenea subiecte, precum "suspendarea lui Basecu si votul pro Ceausescu", pare deplasat sau cel putin curios.

Vorbesc despre reticenta in fata sondajelor, pentru ca, acum cateva luni in perioada de presesiune universitara, un coleg de serviciu a venit la mine si mi-a dat vreo 10 chestionare, zicandu-mi sa completez si eu unul si sa mai dau la cativa prieteni, ca sa scrie si ei ceva prin acele foi. Chestionarele contineau o serie de intrebari, la care trebuia sa raspunzi in scopul unui studiu sociologic.

La fel se intampla si la alte facultati unde se studiaza sociologia sau alte materii conexe. Vine profesorul, inainte de sesiune, si iti spune ca, daca vrei sa intri in examene, e musai sa completezi si tu vreo 10-15 chestionare sociologice. De cele mai multe ori, raspunsurile sunt date de repondenti "din burta", exact cum am facut si eu, in timpul facultatii.

Apoi, sunt aruncate pe piata, ca adevaruri care stau gata sa zdrungine societatea. Nu trebuie sa ne indoim, ca recentele rezultate legate de incultura romanilor sunt in mare masura adevarate. Pentru ca, vedem zi de zi, mai ales pe micul ecran si in presa tabloida, ca prostia circula libera.

Este normal ca cineva sa creada, ca antibioticele sunt panaceu universal daca Monica Tatoiu iese in toata presa si spune ca a scapat de cancer cu miere de albine si alte produse apicole.

Sau, cum sa mai mearga romanii la psihiatru sau la psiholog, daca ei cred ca domnul Hanibal Dumitrascu este si una si alta. Si, la cat de frumos vorbeste el in fata televizorului, mai ca-ti vine sa crezi ca e parapsihlog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sondaj opinie adevar, #sondaje Geaona Vadim, #cancer MonicaTatoiu, #psihiatru Hanibal, #socilogie chestionare , #romani