Ziare.com

De la cititori: Nostalgii de 23 august

Duminica, 22 August 2010, ora 21:06

   

De la cititori: Nostalgii de 23 august
Vremea defilarilor a trecut demult, dar cati nu-si amintesc grandioasele parade din 23 august?

Mai ales acum cand, in Romania care l-a deshumat pe Ceausescu, oamenii o duc din ce in ce mai rau, vremea defilarilor devine o amintire placuta.

Ce frumoase erau carele alegorice impodobite de sarbatoare cu flori si din care graficul dezvoltarii fabricilor iesea din pagina!

Mergeam cu totii la defilare, imbracati in soimi ai patriei, pionieri si UTC-isti, ori simpli comunisti, care omagiam un regim ce ne-a indobitocit, dar care si-a lasat dur amprenta asupra tuturor si cu greu scapam de sindromul anilor comunismului.

Nici un strain n-ar pricepe frumusetea zilei de 23 august de acum aproape doua decenii, pentru ca nu a tinut niciodata in mana o pancarta pe care era scris "PCR!".

Defilarile ne lasau sa socializam si oamenii umpleau strazile timp de cateva ore pentru a multumi intr-un fel partidului care ne calauzea pasii in viata.

Tinerii de azi socializeaza pe Facebook ori HI5, fara sa stie ca noi ne bucuram de 23 august intr-un fel pe care ei acum nu l-ar mai intelege, dar care ne-a marcat atat de mult...

Comunismul ne facea oarecum egali, caci acesta ar fi fost scopul doctrinei, iar ziua de 23 august devenise ziua Republicii si un bun prilej de a "multumi din inima conducatorului iubit".

Unde ne sunt defilarile? Mai stim sa socializam? E mai bine acum? Era mai bine atunci ? Sau poate doar pentru ca asa ni se spunea, am devenit nostalgici... Oricum ar fi, niciun roman n-ar trebui cred, sa uite acele zile de defilare, iar copiii nostri ar trebui sa invete sa fie liberi.

Citeste mai multe despre 23 august defilare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1176 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DA...

Nu ne mai adu aminte de acele zile de groaza ale cominismului , sa uitam cat mai repede .

 

Ne sculau noaptea la 3 ca sa fim incolonati la 5

Nici un fel de veceuri pe drum.
Dupa defilare eram minati inca doua ore spre tramvaiele din Pipera ca sa nu tulburam linistea parvenitilor din cartierul primaverii.
Socializare? Cu parvenitii organizatiei de partid si cu securistii?

Marius Mitrache.

Timpul a trecut,dar tu n-ai mai crescut!.Tot la varsta de "soim" ai ramas!.
Eram scosi precum turma,semnam "convocatoare" ca nu vom lipsi,eram manati de "tovarasi" si pusi sa strigam "ura",dar ura adevarata o tineam ascunsa.Toata treaba asta dura multe ore.Asta numai ca lingaii sa-i arate cizmarului si savantei,cat este de iubit!.
Socializare?.Cine te opreste "soimuletule"?.Doar traiesti in societate si nu reusesti s-o vezi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor