De la cititori: Romance care au intrat in istoria mondiala

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 18:30
2687 citiri
De la cititori: Romance care au intrat in istoria mondiala

"Un popor care nu-si cunoaste istoria este ca un copil care nu-si cunoaste parintii", spunea, la vremea lui, marele istoric si critic literar, Nicolae Iorga (1871-1940). Cam asta s-ar putea astazi spune despre romanii care stiu tot ce se poate despre "celebritatile" care-si consuma viata in cancanuri, pe micile ecrane.

Nikita, Monica Colombeanu, Simona Senzual, Daniela Crudu si inca multe altele sunt modelele de care au parte tinerii nostri. A fi celebru inseamna a-ti face numele cunoscut in lume, numele tau si numele tarii in care te-ai nascut.

Iata ce nu stiu tinerii nostri de astazi pentru ca nimeni nu-i dispus sa le faca putina educatie, sa le vorbeasca despre trecut in acest prezent atat de controversat si sa-i pregateasca pentru viitor.

Cititi, mai jos, despre cateva romance celebre, care au intrat in istoria lumii prin calitatile lor, prin lucrurile extraordinare pe care le-au facut, uneori poate riscandu-si viata, chiar daca chipurile nu le-au fost lucrate din bisturiu si nici nu s-au bucurat de puterile miraculoase ale machiajului.

Sarmiza Bilcescu Alimanestianu a fost prima femeie doctor in drept din lume. Pozitia sociala i-a permis, in ciuda opozitiei intampinate, sa se inscrie la Facultatea de Drept din Paris. Asa a ajuns prima studenta a acestei facultati care isi sustine teza de doctorat.

Elena Caragi-Stoenescu a fost prima femeie aviator din Romania. Fascinata de aviatie, asista la zborul istoric realizat de Aurel Vlaicu. Ea ajunge prima femeie din tara noastra licentiata in stiinte juridice si prima femeie inscrisa la scoala de pilotaj.

Desi autoritatile romane au refuzat sistematic sa-i acorde brevetul de pilor, reuseste totusi sa-l obtina la varsta de 27 de ani. In timpul Primului Razboi Mondial este infirmiera voluntara la Crucea Rosie.

Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din Europa. Din cauza prejudecatilor din epoca, nu este admisa la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti.

In 1909, se inscrie la Academia Regala Tehnica din Germania si devene prima femeie studenta de aici. Dupa absolvire este angajata la Institutul Geologic din Bucuresti. De-a lungul timpului, Elisa Leonida a obtinut rezultate deosebite in stiinta si tehnica.

Elisabeta Rizea este cunoscuta drept Eroina a Rezistentei. Existenta Elisabetei a fost marcata de intalnirea cu Regele Mihai. Dupa 1947, impreuna cu sotul ei, se alatura Rezistentei din munti condusa de fratii Arnautoiu. A fost torturata de comunisti si a facut ani grei de puscarie, dar nu a tradat cauza pentru care a luptat.

Nadia Comaneci este romanca cea mai cunoscuta din lume. Viata Nadiei este plina de reusite datorita sportului si perseverentei. In 1976, la Olimpiada de la Montreal, obtine, la paralele, prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice.

Sunt doar cateva nume, dintr-un lung sir, de femei extraordinare, de femei celebre, romance de ale noastre care au intrat in istoria mondiala si au facut cunoscuta Romania in lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romance celebre lume, #romance realizari deosebite , #romani